De GW-bezoekers met een goed geheugen zullen zich mogelijk de Koreaan Hwang Woo-Suk herinneren. Ooit een volksheld en de sleutelfiguur in de kloontechnologie, nu bekend als wetenschappelijk fraudeur.

Deze stamcelwetenschapper beweerde een hond te hebben gekloond. Nu blijkt dat hij zelfs een poging heeft gedaan om een mammoet te reproduceren. Niets mis mee, zolang de gegevens maar kloppen en dat bleek niet het geval. Hij werd betrapt op neppen ervan, en bij nabootsen van zijn onderzoek bleek er niets van te kloppen. Hij zegt erin te zijn geluisd door een juniorlid van het team.

Na zijn val lonkte medeschijnkloner Claude 'on a mission from E.T.' Vorhilhon naar hem, maar hoogstwaarschijnlijk zal die communicatie vanuit de cel moeten verlopen. Hwang Woo-Suk staat al sinds juni terecht en het ziet er niet goed uit...

Hwang Woo-Suk
Hwang Woo-Suk
( Hwang Woo-Suk )

Sukkie wordt beschuldigd van misleiding, misbruiken van overheidsgeld en het schenden van de bio-ethische wetten door het op illegale wijze verkrijgen van menselijke eicellen. Als hij voor deze zaken veroordeeld wordt, dan zit hij enkele jaren in de gevangenis.

Tijdens een recente hoorzitting getuigde Hwang Woo-Suk zo'n dertig minuten. In die tijd probeerde hij uit te leggen waar de miljoenen dollars die hij en zijn team voor het onderzoek kreeg naartoe zijn. Daar kon de ex-wetenschapper weinig zinnigs op zeggen. Hij vertelde de rechtbank niet te kunnen bewijzen hoe het geld om de eerste gekloonde hong (Snuppy ofwel Snoepie genoemd) besteed werd. Hij zei wel dat een deel van de fondsen gebruikt werden om honden aan te kopen.

Hwang liet weten dat een portie van het geld dat hij van een Zuid-Koreaans elektronicabedrijf had ontvangen naar een poging tot mammoetklonen ging. "Maar ik heb geen gegevens om dat te bewijzen," voegde hij er aan toe.
Als bewijs voerde Woo-Suk op dat hij samen met de 55 teamleden handelde. In een eerdere getuigenis had Sukkert gezegd dat een deel van het geld mogelijk naar de Russische mafia is gegaan. Daarmee zou hij dan biologisch (lees menselijk) materiaal bestemd om te klonen hebben aangekocht.

De ex-wetenschapper heeft zich inmiddels verontschuldigd voor de fraude. Hij blijft beweren het slachtoffer te zijn van de teamleden. Hwang Woo-Suk meent dat hij zich op de gegevens van junior-assistenten baseerde. De volgende rechtszitting is op 12 december. Benieuwd of de uitslag zal Sukken...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden