Nog maar recentelijk waren we er achter gekomen dat Amsterdam in de vorm van het Okura-hotel de grootste barometer ter wereld had. Via een blog hadden we u dat laten weten. Omdat we hier interesse in hadden besloten we het Okura te contacteren. Een filmpje met daarop de grootste barometer ter wereld in actie leek ons wel interessant voor GW.

Helaas, na enkele e-mails heen en weer te hebben gestuurd blijkt het iets gecompliceerder in elkaar te zitten. De barometer heeft namelijk geen meetgedeelte en strikt gezien is het dus nog geen échte barometer. Let tijdens het begrijpen van die conclusie vooral op het laatste deel van het woord bar-o-meter.

De bar-o-meter van het Okura

En toch geeft het hotel iedere dag netjes de verwachtte temperatuur van de komende morgen aan. Een blauwe luifel voor zonnig weer, een groene bij slecht weer en een witte als het wisselvallig wordt. Een mooi schouwspel, maar klopt het ook?

Ja, het klopt. Om het effect te bereiken schakelt het Okura-personeel manueel de goede kleur in. Natuurlijk baseert men zich op een échte barometerstand, maar dat maakt van een flatgebouw met variabel gekleurde luifel nog geen barometer.

Het Okura weet dat natuurlijk zelf ook. Onze bron lieten weten dat er verandering in de situatie zal komen, en er binnenkort échte meetapparatuur in komt. Wanneer binnenkort exact is weten we niet, maar dat we de grootste barometer ter wereld eens van dichtbij willen zien blijft staan als een huis. We houden u op de hoogte... 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden