Vroeger hadden we tupperwareparties, tegenwoordig gaat men van deur tot deur met Botox: hét middel om geen rimpeltjes meer te hebben. Dat het gezicht er soms uitziet alsof er met een emotie-strijkijzer overheen is gegaan is een neveneffect. Wie mooi wil (denken te) zijn moet er immers iets voor over hebben.

De grondstof van het goedje is het bijzonder giftig eiwit botuline toxine dat zowel de aansturing van de spieren als de zweetproductie van de klieren onmogelijk maakt. Men treft het eiwit aan in de bacterie clostridium botulinum. Het spul werd oorspronkelijk gebruikt als biologisch wapen. De Japanse sekte van Aum Shinrikyo gebruikte het ooit als massamoordmiddel; dat was voordat ze het zenuwgas Sarin hadden gevonden.
Ook in de natuur vinden we de giftige bacterie terug. Botulisme is bijvoorbeeld een gevolg van botuline-infectie.

de botox-bacterie
de botox-bacterie
( De botox-bacterie in close-up. Geheel zweetloos zonder rimpels... )

Met botox bent u 3 a 4 maanden van de rimpels af. Recente schattingen vermoeden dat er in Nederland alleen al tienduizenden mensen zich om cosmetische redenen laten injecteren. Hoewel een overdosis onwaarschijnlijk is weten de meeste mensen niet dat een lage dosering botuline toxine (men neme 0,015 microgram) voldoende is om de hartspier mee stil te leggen. Als dát 3 a 4 maanden gebeurt, dan is het niet goed. Hopen dat de gifmengers goed hun werk hebben gedaan; en hopen dat de prikkers goed prikken want bij fouten bekomt men al snel het bekende emotieloze gelaat of een hangend oog.

Sterk verdund heeft botuline toxine niet alleen een cosmetisch doel. Vooraleer het in 2002 een wettig schoonheidsmiddel was konden we het al in ziekenhuis aantreffen. Vooral bij spasmes en hoofdpijnen bewijst het middel zijn diensten. Als tijdelijke methode (het verliest na 3 a 4 maanden zijn werking) stopt botuline toxine het aanmaken van de stof acetylcholine. Die is verantwoordelijk voor het aansturen van de spieren en dat zijn dan weer de grote boosdoeners van o.a. rimpels.

Volgens huidinfo.nl is 89% van de behandelde gevallen tevreden met het resultaat. 11% zit dus met een scheef gezicht en gesloten gordijnen in een donker hoekje te mokken. Huidinfo.nl vindt 11% ontevreden mensen laag, maar dat lijkt ons nogal vreemd. Meer dan 1 ontevreden persoon op een groep van 10 is aan de hoge kant voor een middel dat met het uiterlijk rommelt. Nouja, men kiest er zelf voor, maar toch...

Botox schijnt geheel veilig te zijn. Toch mag het niet ingespoten worden bij zwangere vrouwen en treedt er bij een enkeling hoofdpijn op na de behandeling. Exacte oorzaken worden daar niet voor gegeven, het gaat vanzelf wel over. Net zoals het leven: je wordt jong en bent fit; je wordt ouder en strammer, er ontstaan rimpels en daarna... ga je dood. Geen botox die de grote confrontatie uit de weg kan doen gaan.

Update: onderzoek wijst uit dat ingespoten Botox soms ook zijn weg naar het brein vindt. Nu is dat een behoorlijk nadeel, zo'n superstrakke hersenen, maar het reislustige karakter van het gif heeft ook een voordeel. Nu wordt het al gebruikt als middel tegen overactieve zenuwcellen. Bijvoorbeeld in geval van spasmen, waarbij die oververhitte zenuwcellen zorgen voor overactieve spieren. Op dezelfde manier kan botox een medicijn zijn voor mensen met overactieve hersencellen.

Chris de Boden: Jerney Kaagman van Idols
Een beter voorbeeld kan ik me niet voorstellen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 05-04-2008 20:48:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden