Het is een feit dat de Westerse wereldbevolking dikker wordt. Neemt u maar een kijkje op straat en aanschouw de vele jongeren, pubers en volwassenen met ongeproportioneerd vet rondom wangen, onderkin, heupen en buik. Luxe, gewoon van teveel eten en te weinig bewegen? Van schildklierproblemen? Of heeft het een diepere oorzaak, te vinden in ons voedsel?

We geloven in een combinatie van diverse zaken. Niet iedereen wordt dik van teveel eten, sommige mensen hebben een probleem met de stofwisseling en kunnen zelfs met water en brood dikker worden. Natuurlijk wordt er heden ten dage steeds minder bewogen, anders zou men geen acties voeren om er iets aan te doen. De westerse mens zit teveel op de luie bank en laat het echte werk (als een ware manager) door een ander of door een computer doen. Het zij zo, niets dat wat vaker wandelen of trappen lopen kan oplossen...

Een ander groot probleem is een stofje dat massaal aan onze voeding wordt toegevoegd en u zowat op ieder hartig product in de ingredientenlijst kunt terugvinden: de smaakversterker en -vervormer E 621.

Gevolgen van E 621 zijn niet te overzien
Gevolgen van E 621 zijn niet te overzien
( Maatschappelijke gevolgen van E 621 zijn niet te overzien )

Het voedingadditief E 621 staat ook bekend als monosodiumglutamaat, ve-tsin of kortweg MSG. Soms hoort u het ook omschreven als de vijfde smaak umami, die in het lijstje na zoet, zout, zuur en bitter komt. De E 621 die in ons eten zit heeft men kunstmatig gemaakt op basis van de afvalstoffen van suikerproductie. Aziaten gebruiken dan weer meer sojabonen om aan de glumaten te komen en ook winning uit graan is gebruikelijk. In de natuur komen we MSG op veel plaatsen tegen. Het zit in veel eiwithoudende producten zoals vlees, melk, vis, schimmelkaas, paddestoelen, bonen, noem maar op. We treffen het tevens als neurotransmitter in het menselijk lichaam aan.

In de Chinese keuken draait veel rondom MSG. Gerechten als kroepoek, noedels en sambal bevatten heel grote concentraties E 621. Sinds 1968 bestaat er zoiets als het 'Chinese restaurant-syndroom', waarbij westerlingen na het eten van de gele keuken klagen over hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, een stijve nek en/of astmatische verschijnselen.
Er zijn geen Oosterse mensen die het 'Chinese restaurant syndroom' hebben, en zelfs in Azie waar men overdadig glumataanrijke producten eet zijn der geen meldingen. Daardoor lijkt het alsof alleen West-Europeanen en Amerikanen overgevoelig zijn voor E 621. Gek dat we er dan zo makkelijk mee omgaan; mogelijk is dat omdat er geen verduidelijkende wetenschappelijk onderzoeken zijn naar de rassenverschillen wat betreft MSG-opname of E 621-gewenning.

Hoe dan ook rommelt E 621 met de smaak van het eten. Op basis van wetenschappelijk onderzoek dan nog wel: in 1987 deed men een smaaktest waarbij baby's de smaken zout, zuur, bitter, zoet en umami voorgeschoteld kregen. Ze prefereerden allemaal zoet en umani waardoor de onderzoekers concludeerden dat baby's van MSG houden. Als reden gaven ze op dat moedermelk ook glutamaatrijk is. Het onderzoek wierp de vraag op of E 621 een universele smaak was. Vindt iedereen voedsel met monosodiumglutamaat lekkerder? Men vermoedde van wel en aangezien het zorgde voor meer afzet was de keuze tot massaproductie gauw gemaakt. Leve de economie, we worden er allemaal 'beter' van. Ahum...

De Franse geleerde France Bellisle deed er een studie naar en organiseerde diverse experimenten. Hij gaf proefpersonen uit verschillende leeftijdsgroepen voedsel waar extra MSG aan was toegevoegd en merkte dat er meer gegeten werd. Zijn harde conclusie was dan ook dat E 621 de voedselkeuze en eetlust manipuleert. Zelfs spruiten die voldoende met het middel zijn bewerkt smaken lekker voor een spruitwalger. "MSG kan zowel gezond als ongezond voedsel lekkerder maken, en je eet er bovendien meer van," aldus professor France Bellisle.

Het staat ter discussie of een overdosis E 621 schadelijk is voor de hersenen of de mens in het algemeen. Een grote groep vorsers vermoedt van wel omdat glutamaten als neurotransmitter de hersenen stimuleren. Daarmee rommelen is niet goed dus er ligt een nogal direct verband. Vorig jaar publiceerde het European Journal of Clinical Nutrition een studie die een overdaad aan E621 verbond met zwaarlijvigheid, hersenschade en vraatzucht. De moderne ziektes, zeg maar...

Ratten hebben alleszins bewezen dat we het gebruik van E 621 inderdaad moeten terugdringen zoals de onderzoekers aanraden. Vier groepen zwangere ratten kregen elk een verschillende portie MSG. Na de bevalling kregen ook de jonkies het voedingsmiddel toegediend. Het experiment toonde aan dat de moederratten die het meeste E 621 hadden gekregen de meeste kans hadden op kleine, zwaarlijvige jongen. Ook de jongen hadden een grotere eetlust waardoor we gerust van aangeboren of overdrachtelijk verslavingsgedrag kunnen spreken.

Ratten met E621 moeten aftrainen
( Ratten met E621-problemen moeten ook weer aftrainen... )

De ratten kregen overigens dosissen die niet veel verschillen van wat dagelijks in ons voedsel zit. Samenvattig: als de westerse mens zich niet aan een uitgebalanceerd dieet houdt is de kans groot dat hij zichzelf en het nageslacht opzadelt met grote problemen.

In het wetenschappelijk maandblad EOS van januari 2006 lezen we dat fundamenteel onderzoek naar de rol van E 621 in de voedselketen wordt tegengewerkt door de grote bedrijven. Hun broodwinning zou volgens het artikel teveel afhangen van MSG, al zegt men ook dat hier geen bewijzen voor zijn. Hoe dan ook: is uw leven en nageslacht u lief? Mijd dan het nieuwe getal van het beest: E621. Tenzij je als ratten in de val wilt zitten...

Edmund:
Olav ten Broek:

Op de vraag, of dat niet ontzettend slecht was, antwoordde zij dat dat niet mogelijk was, immers heel Azië eet dagelijks ve-tsin en we weten allemaal dat daar de bevolkingsgroei eerder moet worden geremd dan dat er massale sterfte plaatsvindt.

Veel copuleren kan natuurlijk ook als je dik, dun of wat dan ook bent. Het aantal mensen zegt niets over de gezondheid ervan. Misschien is veel mensen ongezond, dat kan, maar dat verband leg ik voor het gemak even niet.
I've got a plan so cunning, you could put a tail on it and call it a weasel
Op 07-08-2008 23:27:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sjon Rembeau: Goeie link bij die update
I'm coming to get you
Op 04-09-2008 13:55:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Er is nog een andere verklaring waarom mensen blijven dooreten: doordat het hedendaagse voedsel en de keuze daarin van sommige vitaminen en mineralen te weinig bevat, blijft het lichaam vragen om voedsel, teneinde deze tekorten aangevuld te krijgen. Chroom is daar een voorbeeld van, omdat de grond steeds minder van o.a. dit mineraal gaat bevatten. Laten we maar zwijgen over gewassen die op hydrocultuur groeit, dan ben je helemaal aan de wetenschap overgeleverd........
'Don't forget rule number 6'
Op 04-09-2008 14:00:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
aya: Dat chroom, selenium en andere stoffen minder voorkomen in onze dagelijkse dieet klopt maar een kleine waarschuwing voor degene die dit gaan aanvullen met suplementen http://www.ergogenics.org/supplement54.html#1

Chroom zou het honger gevoel remmen of misschien wel balanceren en daarom wordt het als afslankmiddel verkocht! Dit zijn aannames en veronderstellingen want in de praktijk doet extra chroom in pil vorm niets of nauwelijks iets. En hoogst waarschijnlijk een verhoogd risico op kanker!

Probeer voedsel te eten zonder teveel toevoegingen dan loop je het minste risico op ziektes en heb je geen extra vitamines of mineralen nodig!!!

Uit eigen ervaring weet ik dat de supplementen die werken gebaseerd zijn op hele kruiden en planten en dat extracten de balans alleen maar verder verstoren!
Op 04-09-2008 14:22:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: E621 is een dikmaker en ik probeer dat te vermijden, het zit helaas in heel veel producten.

Maar wat ook een mega dikmaker is en bijna overal in verwerkt zit is varkensvlees en ik denk dat dat nog veel slechter is dan E621

Als het aan mij ligt eet ik het liefst helemaal nooit geen varken meer.
Sinds een maandje of 3 heb ik enorme maagbranden van het eten van die rotzooi. Ik geen wel toe dat ik mega veel ben afgevallen en ik ook veel sneller vol zit.

Dan komt er een groot probleem om de hoek kijken als je probeerd het te vermijden:
Je medemens!!!
En die medemens staat altijd heel snel met het oordeel klaar(waar ik een schurfthekel aan heb) en dan krijg je reacties zoals:
"Je bent toch niet tot de islam bekeerd ofzo....doe normaal man idioot".
Ik wordt dus min of meer gedwongen om varkensvlees te eten en dus ben ik weer verplicht om daar die klote huisarts te gaan voor weer een portie chemische troep tegen het brandend maagzuur.

Als ik dan helemaal maar geen vlees meer wilt eten krijg ik weer reacties van: "Ga naar een psychiater of laat je een poosje opsluiten in het delta ziekenhuis."

Ik zit te denken om me maar weer helemaal vierkant te gaan eten en alleen maar varkensvlees en zo veel mogelijk E621, hopelijk krijg ik dan heel snel een hart infart en sterf ik er aan zodat ik eindelijk bevrijd ben van deze misselijke consumptie maatschappij.!!!

(bericht gewijzigd op 15-9-2008 17:59:06)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-09-2008 17:53:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Chris de Boden:

E621 is een dikmaker en ik probeer dat te vermijden, het zit helaas in heel veel producten.

Maar wat ook een mega dikmaker is en bijna overal in verwerkt zit is varkensvlees en ik denk dat dat nog veel slechter is dan E621

Als het aan mij ligt eet ik het liefst helemaal nooit geen varken meer.
Sinds een maandje of 3 heb ik enorme maagbranden van het eten van die rotzooi. Ik geen wel toe dat ik mega veel ben afgevallen en ik ook veel sneller vol zit.

Dan komt er een groot probleem om de hoek kijken als je probeerd het te vermijden:
Je medemens!!!
En die medemens staat altijd heel snel met het oordeel klaar(waar ik een schurfthekel aan heb) en dan krijg je reacties zoals:
"Je bent toch niet tot de islam bekeerd ofzo....doe normaal man idioot".
Ik wordt dus min of meer gedwongen om varkensvlees te eten en dus ben ik weer verplicht om daar die klote huisarts te gaan voor weer een portie chemische troep tegen het brandend maagzuur.

Als ik dan helemaal maar geen vlees meer wilt eten krijg ik weer reacties van: "Ga naar een psychiater of laat je een poosje opsluiten in het delta ziekenhuis."

Ik zit te denken om me maar weer helemaal vierkant te gaan eten en alleen maar varkensvlees en zo veel mogelijk E621, hopelijk krijg ik dan heel snel een hart infart en sterf ik er aan zodat ik eindelijk bevrijd ben van deze misselijke consumptie maatschappij.!!!


Chris, Laat je niet te veel (af)leiden door de mening van anderen.
"We're all mad here."
Op 15-09-2008 18:02:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ja, maar dat is niet altijd mogelijk helaas en moet dan eten wat de pot schaft.

Moet ik dan maar na het eten mijn vingers voortaan in mijn strot stoppen?

Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-09-2008 18:09:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Chris de Boden:

Ja, maar dat is niet altijd mogelijk helaas en moet dan eten wat de pot schaft.

Moet ik dan maar na het eten mijn vingers voortaan in mijn strot stoppen?

Oké, dat maakt de zaak een stuk moeilijker, zeker als het MOET (een overtreding van de universele wet).

En nee stop a.u.b. je vinger niet in strot, dan loop je slokdarm ook nog brandwonden op.
"We're all mad here."
Op 15-09-2008 18:34:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: Chris, kun je anders zelf niet een potje klaarmaken?
en heb je diegenen niet toegewezen op artikelen waarin je jou rede beter kan motiveren?

Tegenwoordig zie ik trouwens bij AH verschillende 'pakjes-gerechten' waarin geen kunstmatige kleur en smaakstoffen zijn toegevoegd...

goeie zaak...

Op 16-09-2008 11:16:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Hier ook een stukje gevonden over E-621 waar het voornamelijk qua smaak de hemel in geprezen wordt en als niet gevaarlijk wordt omschreven.

http://blog.seniorennet.be/keukenverhalen/archief.php?ID=286327
Moeten is een keuze...
Op 16-04-2009 19:36:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Ve-tsin zoals je het vroeger bij de toko kocht is toch verboden?
Op 16-04-2009 20:00:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: verkeerd topic, oeps.
(bericht gewijzigd op 16-4-2009 20:28:53)
Op 16-04-2009 20:28:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
KC:
sufi:

Ve-tsin zoals je het vroeger bij de toko kocht is toch verboden?


Nope... Das gewoon E621
Ik ben omdat 'ik' is. 'Ik' heeft nooit niks en is voor altijd.
Op 17-04-2009 6:38:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wasbak:
KC:

sufi:

Ve-tsin zoals je het vroeger bij de toko kocht is toch verboden?


Nope... Das gewoon E621
Ik weet dat dit al een oud topic is, maar ik wil deze zeer kwalijke fout toch even verbeteren.
De Ve-tsin die je in een toko kan kopen is NIET hetzelfde als E621, E621 is namelijk een concentraat terwijl de Ve-tsin in principe gewoon een mengsel is. De verhouding van deze twee is bijna 50 op 1!
Op --0 13:55:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
wasbak:

KC:

sufi:

Ve-tsin zoals je het vroeger bij de toko kocht is toch verboden?


Nope... Das gewoon E621
Ik weet dat dit al een oud topic is, maar ik wil deze zeer kwalijke fout toch even verbeteren.
De Ve-tsin die je in een toko kan kopen is NIET hetzelfde als E621, E621 is namelijk een concentraat terwijl de Ve-tsin in principe gewoon een mengsel is. De verhouding van deze twee is bijna 50 op 1!

De verhouding van wat op wat?
No shit, Sherlock
Op --0 18:07:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden