Waarom laten sommige mannen en vrouwen zich gewillig onderwerpen aan de wrede grillen van lieden die zich Meester of Meesteres laten noemen?
We hebben het natuurlijk over het fenomeen sadomasochisten, of populair BDSM genoemd. Dat er lieden zijn die willen onderwerpen is nog wel te begrijpen. Macht, in welke vorm dan ook, is iets wat de meeste mensen wel aanspreekt. Jezelf vrijwillig onderwerpen en er nog van genieten ook is andere koek.

Er zijn veel theorieën en nog meer vooroordelen over masochisten maar antwoorden zijn er des te minder. We trokken de stoute schoenen aan, plaatste een oproep wie zijn of haar persoonlijke ervaringen met ons wilde delen.

Een BDSM-vrijwilliger
Een BDSM-vrijwilliger

In de wereld van de BDSM (waar BD voor bondage staat en SM voor sadomasochisme) zijn er grofweg twee soorten groepen die zich graag onderwerpen. Er zijn masochisten die vooral het element pijn en ontbering belangrijk vinden en er zijn onderdanigen die wel kicken op verschillende vormen van kwellingen en/of vernedering maar niet echt op pijn. De scheidslijn is niet altijd even duidelijk.

Universeel seksueel gedrag

Sado-masochisme is, zoals alle seksuele varianten, een universeel, dus bij iedereen en overal voorkomend aspect van seksueel gedrag. Bijna iedereen wordt voor het eerst verliefd als men nog erg jong is, voor of rond het begin van de puberteit. Bijna nooit is die liefde wederzijds. Jongens worden meestal verliefd op meisjes die in het algemeen rijper of ouder zijn dan zijzelf; meisjes worden verliefd op onbereikbare idealen, en weten zich begeerd door veel minderwaardig volk. Boosheid en frustratie over het andere geslacht zijn onlosmakelijk met deze ervaringen verbonden. Fantasieën over lastig gevallen worden, aanranding en verkrachting zijn bij meisjes heel normaal en vormen vaak een onderdeel van hun beleving bij zelfbevrediging. Bij jongens is de grote fantasie dat meisjes hen in alles ter wille zijn.

Linda, 52 jaar 2 kinderen, gescheiden.

We treffen Linda aan in haar tweekamer flat aan de rand van Amsterdam. Linda is het type vrouw die niet op zou vallen op een markt in een willekeurige volkswijk. Te dik, te kort en met een onvervalst Amsterdam accent. Geen tante om ruzie mee te krijgen, en we vragen ons af of deze dame wel een masochiste of zelfs onderdanig is. We krijgen koffie en beginnen ons interview; hoe wordt iemand een masochist?

Linda heeft een heel verhaal, na een matig en onbevredigend huwelijk volgde een scheiding. Zij bracht de kinderen groot en bleef alleen achter in haar flatje. Op seksueel gebied valt er tot dan toe niets te vertellen. Het gebeurde op een druilerige zondag. Zittend achter haar PC en al surfend op het net stootte ze op een verhaal. Het verhaal ging over een vrouw die in de ban raakt van een mysterieuze man. De man voert haar mee en onderwerpt haar aan zijn grillen.
Ik wist niet wat me overkwam ik zat te soppen op mijn stoel” lacht Linda ons toe en we voelen ons enigszins beschaamd om deze openhartige ontboezeming. “Het hek was toen van de dam,” vervolgt ze, “het verhaal trof me diep in mijn ziel”.

Linda begon haar zoektocht meer met vallen dan opstaan. Via het Internet kwam ze in contact met mannen die zichzelf Meester noemden, maar in feite niets meer waren dan agressieve types die sloegen om het slaan en misbruikte om hun eigen minderwaardigheid weg te fantaseren. Toch liet ze zich niet afschrikken, de fantasie en de hoop waren sterker dan feitelijke teleurstellingen. En zoals altijd ligt dat wat je zoekt vlak voor je voeten. Ook bij Linda. Ze nam op een avond een aardige man die ze al jaren kende van het buurthuis in vertrouwen, en vertelde over haar grote droom om gedomineerd te worden door een daadkrachtige man die zou weten wat ze nodig had.

Deze man is nu haar Meester. Hij weet precies hoe hij haar klein moet maken en vooral stil. Hij bindt haar, slaat haar, gebruikt haar en laat haar trillend voor hem op de knieën vallen. Haar beloning is slechts een aai of een goedkeurend knikje. Hoewel Linda een mooi verhaal heeft worden we niets wijzer over de achtergronden en de drijfveren. Het maakt Linda niets uit en hoewel ze het zelf ook niet begrijpt weet ze wel dat het voor haar werkt. “Eindelijk ben ik na al die jaren echt gelukkig,” zegt ze, “gelukkig en vrij”.

Sandra, 41 jaar gehuwd en 3 inwonende kinderen.

We ontmoeten Sandra in een hotelbar. Ze verschijnt precies op tijd. Een kleine slanke dame met lang blond haar en elegant gekleed. Na de nodige plichtplegingen begint ze te vertellen. Als kind miste ze heel erg een strenge opvoedkundige hand van een vader. Ze was een wild kind, tegenwoordig zouden ze misschien wel ADHD bij haar vermoed hebben. Als ze moeder en leraren tot wanhoop had gedreven sprak ze zichzelf ’s avonds streng toe. Als 8 jarige gaf ze zichzelf straf. Ze sloeg zichzelf met een haarborstel op de bips en liet zichzelf beterschap beloven. Ze fantaseerde over een strenge vader bij wie ze aan het einde van de dag op de biecht moest komen. Deze fantasiefiguur zou haar dan voor haar eigen bestwil straffen om haar daarna liefdevol in de armen te nemen en te troosten.

In de pubertijd stak ook de ontluikende seksuele gevoelens de kop op. Masturbatie en zelfkastijding gingen hand in hand en dat alles onder het toezicht van de fantasie vaderfiguur. Als jong volwassene besloot ze dat het uit moest zijn met “de gekkigheid”. Het was niet normaal om dergelijke gevoelens te hebben en ze stopte het diep weg.

Sandra trouwde met een lieve, zorgzame man en begon aan een gelukkig huisje boompje beestje-leven. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze kreeg steeds meer behoefte aan die strenge vaderfiguur die haar wel op de rit zou weten te krijgen. Ze besprak haar verlangens en fantasieën met haar echtgenoot. De brave man schrok zich rot en begreep er niets van. Maar nadat hij eenmaal door had dat ze het echt nodig had om gelukkig te zijn kreeg ze de vrijheid om op zoek te gaan naar die “strenge man”.

Sandra vond haar vaderfiguur. Een paar keer per maand gaat ze nu bij hem op bezoek. Hij laat haar biechten en natuurlijk zijn er altijd weer fouten gemaakt of verbeterpunten. Ze moet letterlijk met de billen bloot en hij streelt nadien dan zacht over de rode striemen, en kust haar liefdevol de tranen uit de ogen. Na een dergelijke sessie voelt Sandra zich weer voldaan en compleet. Ze kan weer een tijdje de drukke moederrol en die van brave echtgenote aan.

Conclusie?

Na deze twee interviews weten we eigenlijk nog steeds niets over de diepere achtergronden, drijfveren en motivaties. De krochten van de menselijke ziel lijken voornamelijk te bestaan uit paradoxen, een doolhof in spiraalvorm waarbij na iedere bocht weer een nieuw raadsel ligt. Hoe diep bent u bij uzelf afgedaald?


Meer weten over onderdanige gevoelens? Klik hier. U opgeven als GW-slaaf kan dan weer via slaaf_at_grenswetenschap.nl.
Sacroes: Zelf was ik de onderdanige persoon en wat ik van mezelf weet is dat het gewoon een "veilig"gevoel geeft als er iemand de "baas"speelt.
Nu moet ik ook zeggen dat er heel weinig vriendjes die ik vertrouwde ermee ,want de kans dat het te heftig wordt was soms te groot.
Wat mensen denken dat je in het dagelijkse leven ook van mij pijn en zo houd is dus niet waar. Het geeft echt een sexuele hoogte die je heel anders beleeft dan wanneer je het op een "gewone"manier bedrijft . Sex met wurging geeft op een bepaalde hoogte een kick vanwege het gevaar en het daadwerkelijke klaarkom idee maarrrrr doe dat alleen als je diege echt vertrouwd die persoon ook goed oplet op jou en op jou aanwijzingen (bed kloppen is stoppen ) en doe het NOOIT met een kussen of iets op je mond en neus . Er zijn relatief veilge manieren om er achter te komen of je er een kick van krijgt of niet . Nu heb ik er bijna geen behoefte meer aan net zoals aan sm .Ik heb veel geprobeerd en mijn behoeftes zijn zo bevredigd dat dat nagenoeg verdwenen is . Volgens mj is het ook geen levensbehoefte dat altijd een onderdeel van je sexuele daden zal zijn .
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 24-02-2009 9:28:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden