De vaste GW-bezoeker is ondertussen vertrouwd met het begrip synesthesie, het dooreenlopen van zintuigen. Mensen met synesthesie kunnen bijvoorbeeld letterlijk geluiden zien, kleuren proeven, of associëren letters en cijfers, dagen van de week  of bepaalde smaken met vaste kleuren en/of vormen. Geen twee synestheten zijn gelijk, ieder kent zijn eigen combinaties. Een belangrijk kenmerk van synesthesie is dat de associaties niet veranderen. Voor wie het woord maandag rood is, zal het woord maandag altijd rood blijven. Maar pas op, het begrip maandag kan een andere kleur, vorm of smaak hebben dan het woord. Zoals (in mijn geval) het cijfer 7 ook een andere kleur heeft dan het woord zeven. Dit komt omdat cijfers - uiteraard - andere kleuren hebben dan letters, en het voornamelijk de klinkers zijn die de kleur van het woord bepalen. Het woord zeven heeft een  transparante geeltint, het cijfer 7 zie ik als een lichte, zeegroene kleur.

Synesthesie%20bij%20chimpansees


Tot op zekere hoogte zijn alle mensen wel synestheet.  Dat de stem van Ron Brandsteder donkerbruin genoemd wordt, begrijpen de meeste mensen wel. Muziek van Bach associëren we vaak met zwaar en donker, terwijl  de vrolijke riedeltjes van Mozart of Vivaldi ons juist licht (in beide betekenissen) in de oren klinken. Hoge tonen associëren we sneller met lichte kleuren dan lage, donkere tonen.  

Tijdens een recent Japans onderzoek is gebleken dat synesthesie waarschijnlijk ook voorkomt bij chimpansees. Zes chimpansees werden getraind om via een beeldscherm een vergelijk-en-match spelletje te spelen. Op het scherm verschenen drie vierkanten, een kleine in het midden van het scherm, met daarboven twee grotere vierkanten. De bedoeling was de vierkanten met dezelfde kleur (zwart of wit) aan te duiden. Met het tegelijkertijd afspelen van een hoge of een lage toon, kwam de associatie van zintuigen in het spel. Wat bleek? De chimpansees waren sterk geneigd hoge tonen te associëren met lichte kleuren, en lage tonen met donkere kleuren.

Nu is dit nog geen sluitend bewijs dat synesthesie ook bij apen voorkomt, echter de onderzoeksresultaten tellen wel mee in het totaal aan onderzoek naar dit bijzondere verschijnsel.  Het lijkt alvast aan te tonen dat synesthesie aangeboren is, en niet aangeleerd. Voor synestheten is dit zeker geen verrassing: zij weten niet beter, het is er altijd geweest en zeker niet aangeleerd. Synestheten vinden het juist vreemd dat andere mensen het niet hebben.

De beschreven test is herhaald met menselijke proefpersonen, maar hieruit kon geen duidelijke conclusie worden getrokken, behalve dan dat mensen sneller zijn in hun associatie dan chimpansees.

psixty4: Cool, ik ben benieuwd wat er uit zo'n test zou komen als ze die toepassen op dolfijnen.

It's all a figment of imagination!
Op 12-12-2011 9:22:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
psixty4:

Cool, ik ben benieuwd wat er uit zo'n test zou komen als ze die toepassen op dolfijnen.

edit: Maar dan natuurlijk niet door japanners want die eten na dat onderzoek die dolfijnen op.
It's all a figment of imagination!
Op 12-12-2011 10:33:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
runen: Ik ben syntheseet, alleen als kind had ik het veel sterker (de kleuren waren feller) dan tegenwoordig, terwijl ik uiterlijk juist steeds meer op een chimpansee ga lijken :-).
Op 12-12-2011 10:40:18 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
runen:
terwijl ik uiterlijk juist steeds meer op een chimpansee ga lijken :-).

Ik ook.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 12-12-2011 11:37:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Hetero Sapiens:
runen:
terwijl ik uiterlijk juist steeds meer op een chimpansee ga lijken :-).

Ik ook.

Gaan jullie elkaar na-apen? Nee toch.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 12-12-2011 12:03:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden