De afgelopen 20 jaar hebben psychologe Brenda Dunne en dokter Robert Jahn stilletjes onderzoek gedaan naar het fenomeen van telekinese. Het woord is afkomstig van het Griekse tele=ver en kinese=bewegen. Onder de kunst verstaan we het beïnvloeden of bewegen van materie op afstand, louter door de geest.
De professoren deden hun onderzoek vanuit de Amerikaanse universiteit Princeton op de afdeling "Anomalous Phenomena Department".

De vraag in kwestie: kunnen mensen louter door de kracht van hun gedachten hun omgeving beïnvloeden?Jazeker, mensen kunnen dat! Tenminste volgens de onderzoekers. Ze ontwikkelden onder andere een wetenschappelijk verantwoord experiment waarbij mensen de uitkomst van het balletje in een roulette moesten beinvloeden. Ondanks de toegepaste correcties, toeval, waarschijnlijkheid en kansberekingen bleek dat er inderdaad sprake was van telekinese. Enfin, hun bevindingen zijn vastgelegd in een wetenschappelijk boek genaamd: "Margins Of Reality: The Role of Consciousness in the Physical World". Het boek is een must voor sceptici die nu eens eindelijk wetenschappelijk bewijs willen zien.

Waarom zouden sceptici het boek dan moeten lezen? Psychologe Gertrude R. Schmeidler onderwierp twee groepen mensen aan telekinese experimenten. De ene groep bestond uit sceptici en de andere groep uit "gelovers" in het fenomeen. U raadt het al. De groep sceptici presteerde vele malen slechter dan de groep gelovers.

Sceptici staan zichzelf dus in de weg. De filosoof Kierkegaard had gelijk toen hij schreef: "Er zijn twee manieren om jezelf voor de gek te houden. Het ene is om te geloven in wat niet waar is en de andere is weigeren te geloven wat wel waar is".

De feestdagen staan voor de deur en wie een sceptische oom of tante die het altijd beter weet de mond wil snoeren is dit HET cadeau: Margins of Reality: The Role of Consciousness in the Physical world (ISBN: 0151571481) Jahn, Robert G. and Dunne, Brenda J

Voor wie zelf met zijn intuïtie wil spelen en misschien wel de boel wil beïnvloeden raden wij dit on-line spel aan.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden