Fans van de Star Trek waren er dertig jaar geleden al getuige van hoe de bemanning van de Enterprise zichzelf bij wijze van ontspanning trakteerde op een avontuur waarvoor ze het ruimteschip niet hoefden te verlaten: het holodeck.

Het principe was simpel: ze stapten een lege ruimte in, draaiden aan wat knopjes van een apparaat (holodeck imaging processor) en kozen een scenario (holoprogram). En zo bevond een bemanningslid zich plots in een trendy nachtclub met mooie vrouwen of in een stad die hij graag wilde zien. Ook in latere films, series en games kwam het principe vaak voorbij.
Nu gaat het dan toch echt gebeuren en staan we aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak van AR: Augmented Reality.

Augmented Reality
Augmented Reality
( Augmented Reality in Star Trek )

Het principe van AR, ook wel Mixed Reality genoemd is dat virtuele informatie wordt toegevoegd aan de reële werkelijkheid. Computergestuurde beelden en materie sluiten naadloos op elkaar aan en zo vindt een versmelting plaats. Het levert verbluffende beelden op die niet van echt (maar wat is echt nog in dit verband) zijn te onderscheiden.

AR is werkelijk overal toepasbaar. We noemen een paar voorbeelden:
In het medische circuit is het een hulp bij operaties omdat op het lichaam van de patiënt beelden worden geprojecteerd waardoor de chirurg nauwkeuriger zijn werk kan doen.

In een autofabriek worden basismodellen eenvoudig opgepoetst tot droommodellen en kan men uitproberen zonder daar extra kosten aan te hoeven spenderen alvorens het uitgekozen droommodel wordt gebouwd.

Denk ook aan binnenhuisarchitectuur. Richt een ruimte in en laat hier steeds een andere voorstelling zien van meubels en accessoires. Liever een wit tafeltje met een paarse bank? Of toch maar zwart? Eén druk op de knop en het is geregeld. Dit behangetje erbij, die vloerbedekking en dat gordijn? Zeg het maar, we toveren het levensecht tevoorschijn.

Een kinderkamer wordt in no-time het levendige toneel van een wereld waar het kind zelf kan spelen met zijn favoriete karakters. En nu we het over kinderen hebben...

Edutainment

AR zal toegepast worden in educatieve projecten: edutainment. Kennis vergaren wordt voor mensen die zich moeilijk kunnen concentreren op tekst een stuk gemakkelijker. Daarnaast wordt het opnemen van kennis een echte beleving. Je gaat naar het museum om meer te weten van de Oude Egyptenaren en voor je het weet loop je zelf rotsblokken te slepen voor de piramide van Gizeh. Alleen kost het je natuurlijk geen enkele moeite want de rotsen wegen niets. Een gesprekje met Einstein of even mee naar Mars? Het kan allemaal.
Daarnaast levert AR nieuwe amusementsgebieden op. Je speelt een spel niet meer op de computer, maar doet er voortaan zelf aan mee. De Sims worden je echte familie en als je zin hebt ga je lekker pionieren met Civilization deel XX

In het Annie MG Schmidthuis in Almere dat Waaidorp gaat heten, wordt gewerkt aan een AR-project. Een kunst- en cultuurcentrum met de nieuwste snufjes voor en door kinderen. In het aangrenzende park komen veertig kunst- en speelplekken. De verwachting is dat Waaidorp in 2008 klaar zal zijn.
De studenten van HKU bedachten hiervoor een AR speelplek: de Kladderlaan. Hier kunnen kinderen met virtuele verf en een digitale verfkwast, de kladderkijker, naar hartelust tekenen en schilderen. Het concept staat uitgebreid beschreven in dit document tevens een interessant en uitgebreid verslag van onderzoek en toepassing van AR.

In Japan ontwikkelde Olympus het prototype (Head Mount Display –HMD) een apparaatje dat wordt gemonteerd op of tegen de (zonne) bril en en op het oor. De drager ziet daarmee informatie dat wordt opgepikt met GPS, zoals bijvoorbeeld treintijden. Het apparaatje weegt slechts 27 gram.Ook zijn er al AR spellen geschikt voor je mobiel.
Met attack of the killer virus kun je alvast oefenen hoe het is als een levensgevaarlijk (vogelgriep) virus toeslaat.
Nokia werkt momenteel aan het project Mobile Augmented Reality Applications (MARA). hotel en wilt direct weten wat de prijzen zijn, of hoe de kamers eruitzien. Die info vraag je op met je mobieltje, je hyperlinkt er als het ware mee naar de Bijvoorbeeld: je loopt langs eenrealiteit. Hartstikke handig.

Het uitgekauwde koekhappen kreeg op Koninnedag trouwens eennieuwe dimensie. We zagen Maxima happend in de lucht naar ontbijtkoek voor haar op een scherm.
Het is een kwestie van tijd voordat het scherm verdwijnt en de koek levensecht in de lucht hangt. En wie weet wordt ook de geur en smaak tv-sensatie nog eens ontwikkeld, want gekoppeld aan AR zal dat de belevenis helemaal compleet maken. We hopen Maxima tegen die tijd weer een p oging te zien wagen.

AR betekent een enorme vooruitgang in onze maatschappij, een nieuwe realiteit die misschien wel net zo revolutionair zal zijn als internet vijftien jaar geleden was. Want álles wordt met AR eennieuwe er hele varing. Een vijfde dimensie. Niets zal ooit meer hetzelfde zijn.

Voor wie zich er nog niks bij kan voorstellen of gewoon nieuwsgierig is naar dit verbluffend fenomeen:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden