Dikke kans dat over vijf jaar tijd een zwerm van minstens 100 robot onderzeeers hetl laatste stukje onbekende aarde, de diepzee, in kaart gaan brengen.

De race is al begonnen om al het mysterieuze leven uit de diepzee op de gevoelige plaat vast te leggen. Deze levensvormen zijn soms zo vreemd en bizar dat ze wel buitenaards lijken. Toch zijn het 'gewoon'aardse levensvormen al zult u ze niet iedere dag tegenkomen.


( Clio pyramidata, een zwemmende slak. )

De oceanen bedekken voor ongeveer 70% onze aarde en hebben een gemiddelde diepte van pak 'em beet 4 kilometer. De omstandigheden in de diepzee zijn vanuit menselijk oogpunt niet echt aantrekkelijk. Het is er extreem koud, donker, zuurstof arm en er heerst een druk 1000 keer groter dan aan de oppervlakte. kortom ideale omstandigheden voor levensvormen om een geheel eigen specialistische ontwikkeling door te maken.Vestimentiferan worm

annelid worm

Piglet squid

Voor wie de bij de foto's behorende details wil weten kan deze pagina bezoeken.

De levensvormen van de diepzee hebben zich een bizar uiterlijk aangemeten, maar ook hun gedrag wijkt af van wat we kennen. Neem bijvoorbeeld de Zee Lelie (Endoxocrinus parrae). Normaal gesproken staat dit diertje dat verwant is aan anemomen keurig op een steeltje. Maar zodra je het plaagt kan het zich met enkele centimeters per seconde verplaasten. Zeker opmerkelijk en dan te bedenken dat men tot 1980 dacht dat Zee Lelies voorgoed verankerd zaten aan hun plek. Bekijk hier een filmpje van een Zee Lelie on the move.


( Zee Lelie )

Octopussen blijven marinebiologen telkens weer verbazen. Deze meesters van camouflage kunnen veel meer dan alleen maar van kleur veranderen. Wat doet een octopus (Octopus aculeatus) als hij de weg over wil steken zonder op te vallen?

Met zijn zes armen imiteert hij zeewier terwijl hij op de twee andere armen snel weg loopt. Zie hier het filmpje. De Octopus marginatus vertrouwt meer op het imiteren van een kokosnoot om vervolgens ook op twee armpjes weg te rennen, bekijk hier de video maar.

De zeeleven is prachtig en fascinerend tegelijk. Wie meer wie zien kan ik deze pagina aanbevelen of kijk eens naar onderstaande video.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden