Wetenschappers konden het niet laten om de aloude mythe te tarten. Men kon bij NASA in 1987 al objecten via geluid laten leviteren maar ditmaal waren het de chinezen die dankzij "ultrasound" (hoog frequente geluidsgolven) kleine ongewervelden en zelfs een visje lieten leviteren. Natuurlijk deden ze dat niet voor de lol (denk ik).

Buiten de levende have lieten de Chineze onderzoekers van het polytechnische universiteit in Xi'an voornamelijk klodders kwik, iridium en andere spreekwoordelijke ellende zweven. Het doel is om een manier te vinden om agressieve of gevoelige stoffen te vervoeren zonder dat het in een kwetsbare container zit.

 
(vlieg visje...vlieg spinnetje..)

Van het één kwam het ander en de logische volgende stap was te zien wat er gebeurt als we diertjes op deze wijze leviteren? Aldus onderzoeker Wenjun Xie. Na een half uurtje leviteren maakte de ongewervelden het prima, alleen het visje kwam er, dankzij een slechte waterhuishouding, slecht vanaf.

Enfin, voor mij maakt het verhaal van acoustische levitatie veel duidelijk als het gaat om oude mythologieen zoals die van Paaseiland. Op de vraag aan de oorspronkelijke bewoners hoe zij in godsnaam in staat waren geweest om die zware beelden te verplaatsen gaven ze als antwoord dat de sjamaan op een fluitje speelde en de beelden gingen als vanzelf 'wandelen'.

Hieronder kunt u een video bekijken van een acoustische levitatie in de praktijk:

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden