Brekend nieuws: vandaag toonde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA foto's waarvan zij vermoeden dat er stromend water op Mars te zien is. De kiekjes werden begin dit jaar genomen door de Mars Global Surveyor die nog steeds de planeet doorzoekt naar sporen van leven.

Waar het water vandaan komt is niet duidelijk, maar als de Marsfoto's daadwerkelijk stromend water weergeven is de kans op leven aanzienlijk groter geworden. Natuurlijk hoeven we geen grote monsterbeesten te verwachten, maar op microbiologisch en bacterieel niveau vermoedt men toch wel enige activiteit.

Stromend water op de planeet Mars

De atmosfeer op Mars is zo dun dat men niet verwachtte vloeibaar water aan het oppervlak van de planeet te vinden. De stroompjes die nu gevonden zijn werden onderzocht en blijken de afgelopen zeven jaar sedimenten zoals modder, zout en vorst te hebben verplaatst. Om de een of andere reden trok het water zich toen terug door de Marskanalen.

Stromend water op Mars

De onderzoekers zijn er nog niet uit wat de herkomst van het water op Mars is. Het zou bijvoorbeeld afkomstig kunnen zijn uit ondergrondse bronnen, of van gesmolten sneeuw of ijs. Het kan ook de moederkoek van een wulpse alien zijn, ze weten het nog niet...

Men ontdekte het vermoedelijke water door foto's met elkaar te vergelijken. Zoals u op bovenstaand exemplaar kunt zien is het verschil tussen 1999 en 2005 duidelijk te merken. Meer foto's op deze pagina.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden