Ooit wel eens gehoord van de "gouden driehoek der biodiversiteit"?
Geen nood, binnenkort kunt u er van alles over lezen in de geschiedenisboekjes. Er zal te lezen staan dat de Indonesische straat van Lembeh, tussen kaap Pulisan en de Bangka eilanden ooit eens een enorm rijk en bijzonder zeeleven had.


( oke jungle is al weg nu de zee nog om zeep helpen..)

Wilt u deze wonderen van de natuur zelf aanschouwen dan moet u snel zijn. Op geld beluste rijke westerlingen, in hun pogingen om nog rijker te worden, hebben ontdekt dat er goud in de grond zit. Goud moet gedolven worden en duizenden tonnen grond wordt er verzet om het gele spul uit de aarde te peuteren. Maar waar laat je al die tonnen overbodig grond. Dat is heel simpel, je blaast de fijn gemalen grond vermengd met giftige stoffen en zware metalen, die ze "tailings" noemen gewoon in zee. 1,25 miljoen ton per jaar.


( De hotspot voor duikers, natuurliefhebbers en onderzoekers )


Het hele verhaal is nogal complex om in een simpel blogje uit de doeken te doen. (wie meer wil weten: de links staan onderop). Maar onlangs waren we zelf in Minahasa (de streek waar ze goud delven) en spraken daar met een activiste die alles op alles zet om de goudgraaiers een halt toe te roepen. Nee, ze wil niet met naam en toenaam genoemd worden uit angst voor een bezoekje van de medewerkers (lees: huurlingen) van het mijnbedrijf.

GW: Wie doet nou wat?

AC: Onder andere het Australische bedrijf Archipelago Resources Plc.(ARP) die het moet hebben van rijke westerse investeerders is hoofdelijk verantwoordelijk. En ondanks dat hun vergunning verlopen is en een meerderheid van de bevolking tegen is gaan ze toch gewoon hun gang met het afgraven van land en het lozen van vervuilde grond op zee.

GW: Doet de regering dan niets?

AC: In dit deel van de wereld, waar corruptie welig tiert en de lijnen erg lang zijn, hebben we weinig hoop dat de overheid iets op korte termijn doet. Formeel heeft ARP geen vergunning en is hun 'Environmental Impact Assessment Analysis', een rapport over de belasting van het milieu, flink gedateerd. In de westerse wereld hadden ze geen schijn van kans gehad maar hier...

GW: Maar ik begreep dat ARP met de nieuwste technieken aan de slag zou gaan om zo het milieu zo min mogelijk te belasten?

AC: JA dat zeggen ze maar in werkelijkheid brengen ze tweede hands materiaal binnen uit Chili. En het onderwater lozen van tailings is alles behalve milieuvriendelijk. Iets wat de Indonesische regering ook weet, de enige die officieel de tailings in zee mag lozen is een Amerikaans mijnbedrijf.

GW: Oké, maar de mijn is natuurlijk wel een bron van inkomsten voor de toch al arme streek.

AC: Nonsens, de veelverdieners zijn allemaal buitenlanders, zodra de mijn uitgeput is zal de streek verwoest zijn. Toerisme zal dan tot nul reduceren en letterlijk duizenden vissers zullen geen vis meer vangen. Vergeet niet dat bijna 70 procent van de lokale bevolking leeft van visserij. Natuurlijk beloven ze de lokale bevolking gouden bergen maar dat is onzin. Als ongeschoolde krachten mogen ze voor een paar euro's, een paar laarzen en mooi jasje het vuile en zware werk opknappen. Ze vertellen er niet bij dat de mijn naar verwachting over een jaar of 5 sluit omdat al het goud dan gedolven zou zijn.

GW: 1.25 miljoen ton aan tailings gaat dus jaarlijks op 3.6 kilometer uit de kust de zee in. Ter plaatse is daar een diepte van ongeveer 150 meter.. is dat echt zo erg voor het milieu?

AC: Ja natuurlijk! Maar ARP zegt van niet. Volgens hun 'deskundigen' zakt de tailings vanzelf naar de diepzee. Maar uit eigen onderzoek door een marinebioloog kunnen we dat makkelijk weerleggen. Stroming stuwt de rotzooi richting visgronden en koraal riffen. Nu al zien we koraal afsterven omdat er een laag stof op is komen te liggen. Maar ook de giftige stoffen in de tailings laten hun sporen na op mens en dier.

GW: wat willen jullie bereiken?

AC: Ons belangrijkste doel is dat de eigenaren van de mijn hun verantwoording nemen en tailings niet meer in zee lozen. Ze kunnen gemakkelijk de grond via schepen afvoeren en in Australië laten verwerken. Maar ja dat gaat ten koste van hun winstrekening he.

GW: Ach.. Indonesië is wel ver van mijn bed moet ik mij als westerling daar zorgen over maken?

AC: Je kan natuurlijk je ogen sluiten maar vergis je niet. Ook de achtertuin van Europa heeft al te maken gehad met de negatieve effecten van onverantwoord delven van edelmetalen. Herinner je Hongarije nog in 2000? toen brak een dam waarbij 100.000 kubieke meter met cyanide en zware metalen vervuild water de rivier Tizsa inliep? De ecologische ramp was van enorme omvang.

GW: maar wat kunnen wij daar aan doen?

AC: protesteer. We hebben Internet dus je kan bijvoorbeeld gewoon vanuit je luie stoel bezwaar maken tegen het milieu verwoestende delven. Hier kan je als consument je bezwaren indienen. Als je ons wil helpen dan kan dat ook. Hier kun je een bezwaarschrift printen en opsturen naar de verantwoordelijke instanties in Indonesië.

Vergeet niet dat men erg gevoelig is voor de mening van toeristen en buitenlandse druk. Oké, het kost een paar postzegels maar wij zijn er erg mee geholpen.

Tot zover.

Momenteel loopt er een rechtszaak tegen een ander mijnbedrijf. De Newmont Mining Corp en speciaal hun president Richard Ness worden door de Indonesische overheid beschuldigd van het vervuilen van Buyat Bay op 2.200 kilometer van Jakarta met slip dat kwik en arsenicum bevat. De aanklager stelde dat zowel mens als dier getroffen was door deze giftige uitstoot en de voedselketen ernstig is verstoord.


( zie ik eruit als een medogeloos zakenman die het milieu om zeep helpt voor een paar dollars? )

Natuurlijk weet Richard Ness zich van de prins geen kwaad. Zijn zoontje heeft zelfs een website opgezet om de wereldbevolking ervan te overtuigen dat zijn graaiende papa onschuldig is. Enfin bent u een liefhebber van krokodillentranen kijk dan hier.

Bronnen:

http://www.wman-info.org/news/newmont%20part%202
http://www.save-lembeh.info/1_mine/index.htm

UPDATE 31 MAART 2008: Ondanks massale protesten verliest de flora en fauna in Sulawesi (Indonesië) het van de illegale goudgraaiers.
Laat van u horen en teken hier de petitie.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Ganzfeld: Petitie onderschreven.. was het minste wat ik kan doen.
Op 31-03-2008 21:03:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden