Vaak zijn het juist de kleine berichtjes die ons de wenkbrouwen doet fronsen. Maar helaas zijn het diezelfde kleine berichtjes die ook weer snel vergeten worden.

In deze nieuwe reeks 'vergeetmenietjes' blazen we het stof van deze kleine pareltjes en stoppen we de gaatjes in ons collectieve geheugen er weer even mee dicht. Ditmaal gaan we weer even naar Mars.

Griezels

Sinds de recentelijke ontdekking van een vermeend waterstroompje op Mars is de rode planeet weer onderwerp van gesprek. Mars is en blijft een tot de verbeelding sprekende planeet en terecht. De ene Mars anomalie is nog niet afgeslacht door de sceptici of de volgende dient zich weer aan. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog het ‘gezicht‘ op Mars of de vermeende fossielen van de Rode planeet? Maar er was meer.

De Russen schoten in juli 1988 twee onbemande ruimtesondes richting Mars. De sondes, Phobos 1 en Phobos 2 hadden als taak om zowel Mars als het Mars maantje Phobos in kaart te brengen. Om een lang verhaal kort te maken, Phobos 1 viel onder nogal mysterieuze omstandigheden vlakbij Mars uit. Een combinatie van technisch en menselijk falen zou de oorzaak volgens de Russen zijn.

Enfin, In maart 1988 was het de Russische ruimtesonde Phobos 2 die vlak voor zijn 'uitval' enkele opmerkelijke foto's nam van het gelijknamige Mars maantje. Op de laatste foto's die de sonde voor zijn 'vernietiging' doorzond is duidelijk te zien hoe een bijna 25 kilometer lang object het maantje nadert.

object richting Phobos
( officiele foto van lang object dat richting Phobos gaat )

Ietsje eerder had Phobos 2 ook al een 'sigaarachtig object' op de gevoelige plaat weten te vangen dat ergens tussen het Mars oppervlak en de sonde voorbij vloog. Later zou Dr. Becklake zeggen dat het 'object' zowel via de optische als infrarood camera van de sonde was vastgelegd.


( officieel beeld van de vreemde sigaar-achtoge schaduw op het Marslandschap )

Tijdreizende Marsrobot?

Op donderdag 22 januari 2004 deelden zegslieden van Jet Propulsion Laboratory mede dat op 21 januari er een "serious anomaly" gebeurd was bij de Marsrover Spirit.
Voor bijna 24 uur stopte de robot met directe datatransmissies. De robot leek van de Marsbodem verdwenen. Toen de Spirit weer wat data begon te verzenden, stond de klok van de computer in de Spirit op het jaar 2053 ingesteld.

Mysterieuze schoonmaak verbetert Marsrobot

21 december 2004 LONDEN - Een nog onverklaard fenomeen heeft ervoor gezorgd dat een ruimterobot op Mars ineens veel beter presteert. Dat heeft het tijdschrift New Scientist dinsdag gemeld.
Volgens het blad heeft 'iets of iemand' de afgelopen tijd meermalen de Amerikaanse ruimterobot Opportunity schoongemaakt en afgestoft. Daardoor werkt de robot weer op volle kracht.
Enige tijd geleden viel de helft van de kracht uit door de hevige stofvorming op Mars. De twee robots Opportunity en Spirit doen voor de NASA onderzoek op de rode planeet.

Heeft de door de Russen in 1988 op de gevoelige plaat vastgelegde objecten iets te maken met de latere schoonmaak en tijdreis van de latere Opportunity en Spirit? Of is het allemaal toeval en gaat het om niet begrepen fenomenen? U mag het zeggen...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden