Al eerder schreven wij over vermeende "mysterieuze gaswolken" waar mensen plotseling onwel van worden. Een fenomeen dat mondiaal zo af en toe de media haalt.

Het verhaal is altijd hetzelfde, groepen mensen worden op een bepaalde locatie opeens onwel en de oorzaak blijkt even vluchtig als de klachten. Meestal krijgt een mysterieuze gaswolk (waar nooit bewijs voor is wordt gevonden) of de dooddoener 'massa hysterie' de schuld. Lees deze blog er nog maar eens op na. Enfin, afgelopen week was het weer zover. Ditmaal kopte de Britse krant 'Timesonline "Massahysterie leidt tot evacuatie van school".

( Vergeet het gasbedrijf en de psychiaters.. bel de Ghostbusters )

Op 7 december 2006 werden meer dan 30 leerlingen tussen de 11 en 13 jaar van het Royston High School in Barnsley onwel. De klachten waren misselijkheid, zich 'flauw' en onwel voelen. Omdat men aanvankelijk dacht dat er misschien wel eens sprake zou kunnen zijn van een gaslek alarmeerde men de hulpdiensten. Om het zeker voor het onzekere te nemen liet men op advies van de hulpdiensten de 627 koppen tellende schoolvolkje evacueren.

Maar er werd geen gaslek gevonden, ook in het scheikundelokaal waren er geen proefjes uitgevoerd en het enige wat men kon bedenken is dat een groep kinderen na het zien van een biologiefilm over het menselijk lichaam misselijk waren geworden. "vermoedelijk werden een paar scholieren onwel na het zien van de beelden en wat volgde was massa hysterie", aldus het schoolbestuur.

Alle getroffen kinderen bleken geen blijvende schade te hebben of een aanwijsbare oorzaak en werden zonder verdere behandeling weer heen gezonden.

Zoals ik al zei staat deze gebeurtenis niet alleen. in 1980 waren het 300 kinderen uit Holinwell, Nottinghamshire (GB) die plotseling tijdens een fanfare oefening in een weiland allemaal onwel werden en naar het ziekenhuis werden gebracht voor onderzoek. Wederom geen oorzaak en geen gevolgen.

In 1955 was het de beurt aan ongeveer 300 verpleegsters van het Royal Free Hospital in London die opeens allemaal gelijktijdig 'verlammingsverschijnselen' kregen. En nee, geen oorzaak en geen gevolgen.

Meer gevallen, ook uit nederland, hier op deze site.

Psychiaters die zich in het fenomeen hebben verdiept menen dat het in alle gevallen om massa hysterie gaat. Maar zo makkelijk komen we er niet vanaf.. terwijl sommige menen dat het allemaal in het hoofd zit denken anderen tegenwoordig aan chemicaliën of een soort infectie . In werkelijkheid weet niemand de ware toedracht van deze voorvallen.

UPDATE 1: Mensen onwel in winkelcentrum Oldenzaal

Uitgegeven: 15 december 2006

OLDENZAAL - In twee naast elkaar gelegen winkelcentra in Oldenzaal zijn vrijdagavond circa twintig mensen onwel geworden. Waarschijnlijk is in de centra een zeer vluchtige stof vrijgekomen, waardoor mensen last kregen van geïrriteerde ogen en benauwdheid.
De brandweer kon de stof niet meer meten, maar vermoedt dat het een stof als traangas is geweest. Dit liet een woordvoerster van de brandweer weten.

Volgens haar moest een persoon ter controle naar het ziekenhuis. De andere slachtoffers konden gewoon naar huis. Ambulancepersoneel controleerde de rest van het winkelend publiek preventief.
De politie sloot de winkelcentra In den Vijfhoek en De Driehoek direct nadat mensen ziek waren geworden. De politie gaat nu bekijken of iemand het traangas bij de winkelcentra naar binnen heeft gegooid. Daarvoor worden getuigen gezocht en gaat de politie een inspectie uitvoeren.

In de winkelcentra was het druk, omdat het koopavond was. Volgens de brandweer kunnen de winkels zaterdag gewoon weer open.

UPDATE 2: Mysterieuze ziekte leidt tot sluiting school.

Westhampton, NY, USA: Het bestuur van een school in Long Island heeft op verozek van de brandweer besloten om tot sluiting over te gaan nadat er gisteren (23-03-2007) tientallen studenten en leraren op onverklaarbare wijze onwel waren geworden. De klachten van de slachtoffer waren; misselijkheid, oog irritatie en jeukende huid. Een deel van de slachtoffers werd onderzocht in het ziekenhuis waar men geen oorzaak kon vinden. Dit weekend zal een particuliere milieudienst de school onderzoeken op de aanwezigheid van vervuilende/schadelijke stoffen.

UPDATE 3: Mysterieuze ziekte in Mexicaanse school.

Ongeveer 600 van de 4000 scholieren van de Mexicaanse Villa de las Ninas School vielen ten prooi aan een mysterieuze ziekte. De slachtoffers voelde zich misselijk en hadden moeite met lopen, aldus een bericht van de BBC. De mysterieuze ziekte zou al sinds oktober 2006 geopenbaard hebben maar een diagnose kon niet gesteld worden. Naar verluidt is inmiddels 80% hersteld terwijl nog zo'n 130 scholieren last hebben van de symptomen. Voorlopig houdt de Mexicaanse overheid op een 'psychologische' oorzaak. Maandag 9 april 2007 zal een groepje psychologen de patiëntjes onderzoeken, aldus het bericht.

 

(Een vader haalt zijn door de mysterieuze ziekte getroffen kind van school in Mexico )

UPDATE 4: Medewerkers rechtbank in Den Haag onwel

3 oktober 2007,  In het Paleis van Justitie in Den Haag zijn woensdag tien beveiligingsmedewerkers onwel geworden. Ze klaagden over tranende ogen, misselijkheid, darmklachten en hoesten. 
De brandweer heeft metingen gedaan in de rechtbank, maar trof daar geen gevaarlijke stoffen aan. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van de klachten is. Dat maakte een woordvoerster van de rechtbank bekend. De tien medewerkers zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar daar is niets noemenswaardigs vastgesteld. Ze konden woensdagmiddag weer terug naar hun werkplek. De zittingen in het Paleis van Justitie konden gewoon doorgaan. Aldus NU.

Update  5: De dierenwinkel in Drente.

De commotie rond een massale onwel wording in een dierenwinkel in het Drentse Hoogeveen hield de gemoederen afgelopen week stevig bezig. De rode draad is inhoudelijk hetzelfde als de verhalen hierboven.

Bezoekers van een locatie, in dit geval een dierenwinkel, kregen allemaal last van huiduitslag, duizeligheid, en een verlaagde bloeddruk. De autoriteiten pakte uit angst voor een uitbraak van een mysterieuze ziekte groot uit.  Uit het eerste onderzoek van het RIVM naar de gezondheidsproblemen die 25 mensen in de zaak hadden getroffen en de dood van honderden dieren leverde niets op. Ook na verder onderzoek kon de RIVM geen bacterie, virus of micro-organisme als schuldige aanwijzen. Dikke kans dat ook dit mysterie wordt opgelost nul is.

Update 5.1: In de vijverbak waar de kaaimannen in de Hoogeveense dierengroothandel AAC verbleven, zijn harige bolletjes gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt de herkomst van deze bolletjes. Ook wordt bekeken of er verband bestaat met de dode kaaiman die op 2 november in het bedrijf werd aangetroffen.
Mogelijk gaat het bij de aangetroffen harige bolletjes om een soort noten uit een tropisch land. In de bolletjes zat een onbekend goedje. De kaaimannen hebben die bolletjes of ingeslikt of er aan geknabbeld. Een medewerker die de bolletjes uit de bak wilde halen, werd onwel. Daarop kregen meer mensen klachten over hoofdpijn, duizeligheid, bloeddrukschommelingen en huiduitslag. Aldus PZC. 

Het eerdere geopperde idee dat het chemische goedje nitroaniline de oorzaak was werd ontkracht door RTV Noord.

UPDATE 6: Personeel winkel Zaandam onwel

Zes medewerksters van een filiaal van Zeeman aan de Westzijde in Zaandam zijn donderdag  15/11/07 rond 18.00 uur in hun winkel onwel geworden. Zij zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Ook een brandweerman voelde zich niet goed. Dat heeft de politie gemeld. De personeelsleden klaagden over keelpijn, hoofdpijn, duizeligheid en tranende ogen. Een van hen viel flauw. De oorzaak is nog onbekend, maar volgens de politie was de stoppenkast vermoedelijk overbelast. De brandweer is nog bezig met onderzoek.

Gerard: Als ik iets wil meten, laat ik daar echt niet de brandweer voor komen.
'Don't forget rule number 6'
Op 04-10-2007 6:37:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
voednood:

Sander:

Wat is er zeer recent in die dierenwinkel gebeurt in Nederland? Exact hetzelfde fenomeen. Mensen worden niet goed en dieren sterven. Kaaimannenkoorts bestaat echt niet hoor!

Ik moest meteen aan dit stukje denken.

Wedden dat de oorzaak niet gevonden wordt?
(ik begin Ford-aanhanger te worden

Dus wel, waarschijnlijk.
http://www.regiohoogeveen.nl/news/7462/Landelijke-recherche-en-NFI-bij-AAC.html

Ward
(bericht gewijzigd op 10-11-2007 13:10:10)
Op 10-11-2007 0:32:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden