Vaak zijn het juist de kleine berichtjes die ons de wenkbrouwen doet fronsen. Maar helaas zijn het diezelfde kleine berichtjes die ook weer snel vergeten worden. In deze reeks vergeetmenietjes' blazen we het stof van deze kleine pareltjes en stoppen we de gaatjes in ons collectieve geheugen er weer even mee dicht.

Dit keer gaan we even terug in de tijd toen men UFO's bij gebrek aan beter nog gewoon "luchtschepen" noemde...

Luchtschepen
Luchtschepen
( waren het zeppelins? )

Op 19 april 1897 crashte een vliegend object tegen een windmolen. Brokstukken vlogen in de rondte en er werd zelfs een zwaar gehavende piloot geborgen. Een piloot die volgens het verhaal niet van deze wereld kwam. Het klinkt fantastisch maar toch was dit de strekking van een artikel dat verscheen in de Amerikaanse krant Dallas Morning News en geschreven was door E. E. Haydon.

Het krantenbericht ging als volgt:

"Omstreeks zes uur in de morgen werden de vroege vogels van Aurora (Texas V.S.) verrast door het plotseling verschijnen van een luchtschip dat over het land heen en weer zeilde. Het ging uiteindelijk in noordelijke richting en dichterbij de aarde dan dat het eerder deed. Mogelijk had de machine mankementen aan de motor want het ging niet harder dan 10 of 12 mijl per uur en kwam steeds dichter bij de aarde. Het vloog over het plein en toen het aan de noordelijk kant van het stadje kwam botste het tegen de windmolen van rechter Proctor en brak, na een vreselijke explosie, in stukken. Brokstukken vlogen over enkele hectares in het rond. De molen en een watertank raakten beschadigd en de bloementuin van de rechter werd totaal vernield. De piloot van het schip bleek de enige inzittende en hoewel zwaar verminkt en uit elkaar gerukt was er genoeg over om vast te stellen dat het zeker geen inwoner was van deze wereld."

Maar ook Charles Fort maakt in zijn boeken vermelding van krantenartikelen over "luchtschepen". Zo stonden in 1913 de kranten in Engeland gedurende enkele weken vol over een "luchtschip" dat voor drie achtereen volgende weken door honderden mensen werd gezien tussen de streken Engeland en Wales. Naar verluidt had het vreemde object een "zoeklicht" aan boord waarmee het de grond aftastte. De commentaren waren niet van de lucht, was het een geheim Duits militair wapen of was het de planeet Venus? We zullen het nooit weten. Na drie weken gespot te zijn verdween het luchtschip en werd niet meer gezien.

(Het zou pas in mei 1915 zijn toen de Duitsers voor het eerst een Zeppelin gebruikte om London aan te vallen. Londen per Zeppelin bereiken was één ding Wales lag te ver uit bereik.)

New York Herald, 11 april 1910: Tot twee uur 's morgens zagen duizenden toeschouwers in Chicago (V.S.) vreemde lichten als die van een 'luchtschip' of ander zwevend object in de noord westelijke hemel. Het object zou enkele kilometers hoog boven de aarde gezweefd hebben en had rode, witte en groene lichten. Sommige zeiden sigaarvormige objecten in de lucht te hebben gezien en spraken over 'grote vleugels'.

Hierboven is een illustratie uit een boek genaamd "Ume No Chiri" (Abrikozen stof)" en werd gepubliceerd in 1803 te Japan. Het verhaal gaat over hoe opvarenden van een buitenlands schip getuige waren van dit vreemde object. Het object werd gevonden voor de kust van Haratonohama vlakbij Hitachi no Kuni (Ibaragi Prefectuur), Volgens de beschrijving uit het boek zou het gaan om een object waarvan de buitenkant gemaakt was van metaal en glas. Naast de Japanse tekens op de afbeelding staan ook enkele vreemde tekens die te zien waren in het object.

(
( Nuremberg, Duitsland 4-4-1561, houtsnede van Hans Glaser. )

Hierboven is een prent uit 1561 en toont hoe op 4 april van dat jaar tijdens de schemering de lucht boven Nuremberg (Duitsland) eruit moet hebben gezien. Volgens de verslagen uit die tijd zouden de bewoners getuigen zijn geweest van een enorm spektakel boven hun stadje. Men zag verschillende objecten variërend van bollen, kruisen, schotels en grote en kleinere cilinders. De objecten begonnen elkaar te bevechten. Naar verluidt zouden er ook objecten buiten het stadje gecrashed zijn. Het geheel heeft zo ongeveer een uur geduurd.

We kunnen nog verder terug in de tijd. In een manuscript uit de 12de eeuw (Annales Laurisenses) lezen we een verslag over een belegering in het jaar 776. De Saksen belegerden het Franse Kasteel van Sigiburg. De strijdende partijen waren slaags geraakt toen er plotseling een groep schotels (vlammende schilden) boven een kerkje stil bleven hangen. De Saksen kregen het idee dat deze vreemde verschijningen ten gunste van de Fransen waren en vluchtten weg.


( Bijbehorende prenten uit Annales Laurisenses )

Voor wie nog meer vermeldingen uit de oude doos over luchtschepen wil lezen kan ik dit recentelijke artikel uit de American Chronicle aanraden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden