Leven. Duizenden jaren dacht men dat de mens de enige intelligente en technologisch capabele wezens waren. Sommigen denken dat uiteraard nog steeds, maar anderen niet. Wetenschappers zoeken als een wilde naar tekens van buitenaardse beschavingen. Maar tot op heden is er geen enkele reden om te geloven dat er daadwerkelijk buitenaardse (lees: intelligente) beschavingen bestaan. Toch zijn er mensen die er heilig in geloven dat we Buitenaardse Buren hebben, ergens in de leegte van het universum.

Dr Frank Drake is welbekend onder astronomen en astrofysici. Hij startte in 1984 het zoekcentrum SETI. Het instituut heeft na bijna 30 jaar zoeken nog steeds geen 'harde' bewijzen kunnen vinden dat er buitenaards (intelligent) leven bestaat. Echter spreekt zijn 'Drake Equation' dat hard tegen. Een van de meest voorkomende resultaat van deze vergelijking geeft aan dat er 100 miljoen miljoen intelligente buitenaardse beschavingen zouden moeten bestaan in ons universum! In getallen is dat 100.000.000.000.000.

Drake stelde volgend formule samen om tot een goede benadering te komen:

Waar N staat voor het resultaat: aantal intelligente beschavingen. R* representeert de stervormingsnelheid in sterren per jaar. fp geeft de fractie sterren aan die planeten heeft. ne laat het gemiddelde aantal planeten per planetenstelsel geschikt voor leven zien. fl geeft de fractie van alle geschikte planeten die leven ontwikkelt weer, fi de fractie van planeten met leven die intelligentie ontwikkelt, fc de fractie van planeten met intelligentie die interstellaire communicatie ontwikkelt, en L de gemiddelde levensduur van een communicerende beschaving (in jaren).

Het is geen formule waar je je leven voor gokt, want het zijn immers speculatieve factoren. Maar wetenschappelijk onderzoek zal wellicht in de toekomst deze factoren kunnen plaatsen om zodoende een betrouwbaar resultaat te krijgen. Het zal echter nog jaren, zelfs misschien wel eeuwen, duren voordat we hier antwoord op zullen vinden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden