Albert Toby toonde enige jaren geleden aan dat onder andere de populaire Belgische kindernet Ketnet zich vermoedelijk bediende van subliminale boodschappen.

Toby schreef over sublimale boodschappen het volgende; "Subliminals (ofwel ‘’subliminale boodschappen’’) zijn verborgen boodschappen of suggesties die specifiek op het onderbewuste zijn gericht. Ze kunnen zowel auditief als visueel verborgen zitten. Bijvoorbeeld in muziek of muziekteksten, of in met ‘’airbrush’’-techniek bewerkte afbeeldingen. Ook door zeer snelle projectie -op beelddragers zoals T.V., of in uitgaansgelegenheden zoals discotheken- kan het onderbewuste doelbewust bespeeld worden. Subliminals worden ook opzettelijk verwerkt in logo’s en ontwerpen".

Ongetwijfeld zit er een kern van waarheid in. Maar hoe zit dat met onze kinderen. Worden die ook bestookt met vreemde boodschappen? Als dit soort invloeden ons onbewust bereiken, dan zijn de mogelijkheden voor programmamakers immers legio.


( Flitsende beeldjes van de Ketnet leader bevatten merkwaardige symbolen )

'Who Wants To Die?'

Elmo is EvilIn Amerika is het Sesamstraatfiguurtje Elmo erg populair en er bestaat behoorlijk wat merchandise omtrent dit poppetje. Één van de artikelen die verkocht worden is een interactief boekje voor kleuters waarin Elmo uitlegt hoe je op het potje moet. Erg leuk, ware het niet dat in januari 2006 meerdere ouders hun beklag deden omdat in plaats van het gebruikelijke kindergebrabbel Elmo de vraag stelde; 'Who Wants To Die?', ofwel 'wie wil er doodgaan?'

Hoewel de fabrikant toegaf meerdere klachten te hebben ontvangen bleek dat in de overige Elmo boekjes het poppetje zich bedient van de bedoelde uitspraak "Who wants to try to go potty?" Foutje in het fabricageproces? Een toevallig incident?

'I Hate you'

In 2003 kochten mensen in Canada een leuke gadget om boven de wieg van hun 6 maande oude zoon te hangen. Het ging om elektronisch speelgoedje dat terwijl het een geruststellende geluidjes van golven maakt verlichte afbeeldingen van visjes toont. Niets mis mee zou je denken. Maar toen de moeder gezellig de baby aan het voeden was hoorde ze opeens duidelijk tussen de golfslaggeluidjes de boodschap 'I hate you' (Ik haat je).

Iedereen die ze vervolgens op de opmerkelijke boodschap wees meende inderdaad duidelijk 'I hate you' te horen. Zelfs het personeel van de supermarkt waar het speelgoedje was verkocht moesten toegeven dat de boodschap hoorbaar was. Hoewel de supermarkt het product uit de schappen haalde blijft het volhouden dat niemand anders hierover geklaagd had. Toeval? Horen wat je wil horen?

'You're a slut'

Little Mermaid propagandeert hoererijDe pop van Little Mermaid wordt verondersteld lieve dingen te zeggen zoals "Je bent een leuke vriendin", maar wie de knop verkeerd indrukt krijgt iets anders te horen. "Je bent een sloerie" zegt de kinderpop dan, die op de markt werd gebracht afgelopen feestdagen. Dat heeft een moeder in Californië ondervonden, zo meldt ABC News.

Little Mermaid Shimmering Lights Ariel, een product van speelgoedgigant Mattel, zegt enkele geprogrammeerde zinnen zoals "je bent zo mooi", "het leven sprankelt" en "je bent een fijne vriendin", waarna ze een liedje neuriet. De woordvoerder van Mattel acht het voornoemde voorval onmogelijk, maar de fabrikant zal de zaak onderzoeken.

Mattel heeft de vrouw gevraagd de pop in te leveren in ruil voor een waardebon. Omdat Mattel totnogtoe slechts één klacht heeft ontvangen, wordt de pop niet uit de handel genomen.

'Fuck'

FuckEen verontruste vader wil dat een populaire politiespeelgoedset uit de rekken van de Amerikaanse speelgoedketen Toys 'R' Us wordt genomen. De speelgoedset bevat onder meer een wapenstok en een riem met een walkie talkie eraan. Als de wapenstok uit de holster van de riem wordt genomen hoor je 'fuck' in plaats van 'stop'.

Philip Morton uit Jacksonville in de staat North Carolina gaf de set cadeau aan zijn zesjarig zoontje. Toen zijn zoontje het scheldwoord 'fuck' zei, wist Morton niet wat hij hoorde. De vader keerde naar de speelgoedwinkel terug. Daar liet hij het horen aan de directie van het filiaal. Die gaven hem een nieuwe speelgoedset mee. Morton hield de originele speelgoedset bij en liet de boodschap aan de pers horen. De vader is kwaad omdat zijn zesjarig zoontje nu het woord 'fuck' heeft geleerd.

'Fuck Me'

De in Amerika mateloos populaire Cabbage doll krijg je niet, nee die moet je zogenaamd adopteren. Dus bij iedere pop zit een adoptieformulier. Zo ook bij de Cabbage pop die een Amerikaans meisje in 2005 kreeg. Het viel de kleine meid al snel op dat het zogenaamd unieke serienummer een bijzondere boodschap bevatte: de laatste letters van het serienummer las; "Fuck me".

Fuck me
( bewuste serienummer met zedig afgeplakte F )

Volgens de fabrikant gaat het om een ongelukkig toeval, de computer zou geheel automatisch serienummers genereren op de adoptieformulieren.

Misschien ben ik gewoon paranoïde, misschien is het allemaal toeval of is het een kwestie van horen of zien van wat we willen horen of zien. Maar anderzijds, hoeveel serieuze aandacht geven wij eigenlijk aan speelgoed? Misschien in de toekomst toch maar eens wat beter kijken naar de speelgoedjes die we onze kinderen voorschotelen?

Update 1: Er gaan nogal wat verhalen over verborgen boodschappen in bepaalde muziekstukken. Meestal moet men, om de verborgen boodschappen te horen, het bewuste stuk achterstevoren afspelen. Het resultaat is dan een vaag meervoudig uitlegbare tekst. Via via werd ik gewezen op onderstaand filmpje van K3. De kleuterpopgroep zingt een hulde aan het adres van Oma's. Achterstevoren echter heeft het Belgische trio het over een goed verstaanbare massamoord.

Tenminste zo lijkt het. Hebben we te maken met een hoax of worden we door de begeleidende tekst gemanipuleerd te horen wat we moeten horen? Oordeel zelf maar.

Update 2: Ik heb het bewuste nummer van K3 van MP3 omgezet in een WAV file en via de standaard Windows Geluidsrecorder achterstevoren afgespeeld. En inderdaad het klinkt precies zo als in het onderstaande filmpje. Een hoax is het dus niet.

Update 3: de Sesamstraatpop Elmo, die eerder al 'who wants to die' predikte is nu ook gesignaleerd tijdens het herhaaldelijk verkondigen van 'kill James', ofwel 'vermoord James'. De 'kill James' kan ook geïnterpreteerd worden als de 'ga moorden, James'.
De Elmo-pop bevat elektronica die zorgt dat de naam van het kind onthouden wordt. De moeder van de tweejarige James voelt zich bedreigd door Elmo en maakt zich zorgen omdat James de instructies van de pop vrolijk herhaalt. De fabrikant weigert het probleem om te lossen, dus de slachtoffers zochten de media op. (Zie tweede video onder dit blog.)


( K666 )


( Kill James )
Vladimir: Die K3-video is inderdaad spooky.
Op 20-10-2007 3:25:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus:
Tetzmol:

Ja, wat hiervan te denken. De kinderen worden al jong gehersenspoeld. Voor de TV hangen en buiten spelen ho maar. Meer, meer, meer. Problemen los je op door veel geweld, kijk bijvoorbeeld maar eens naar the A-Team. Zo wordt de jeugd groot. Maar of die sublimale boodschappen met opzet zijn gemaakt weet ik niet. Lijkt me namelijk heel moeilijk een tekst uit te vogelen die zowel voorwaards in goed nederlands te verstaan is en achterstevoren ook. Maar zo gezegd daar weet ik te weinig vanaf.
Satan bestaat niet, het kwaad is iets dat ontstaat naarmate men zich verder van het licht verwijderd. Het onstaat dus in domheid en onwetendheid.

Tetzmol.


Wat is er mis met the A-team dan?
Ita est :)
Op 11-10-2008 20:55:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HollekeBolleke: Smerige vieze gore heksen zijn het... en die gert is helemaal niet te vertrouwen, hij praat met een hond.... dat kan toch niet.
Op 12-10-2008 23:25:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
HollekeBolleke:

Smerige vieze gore heksen zijn het... en die gert is helemaal niet te vertrouwen, hij praat met een hond.... dat kan toch niet.

Maar zo'n Samson kaalscheren en hij heeft ineens geen praatjes meer...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-10-2008 1:12:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Bij ons in het centrum voor een grote supermartkt stond altijd een clowntje in zo'n machine. Als je daar een centje in deed, dan begon hij liedjes te zingen. Als hij niet gebruikt wordt, dan zegt hij: "Ik zie je staan met je mooie kleertjes aan"

Op een dag liep ik langs en hoorde ik hem duidelijk zeggen: "godverdomme". Ik dacht dat ik het me verbeelde, dus bleef nog even staan. Nadat het bandje weer helemaal afgespeeld was, hoorde ik het hem weer zeggen. Ik heb het ook aan andere laten horen. Maar dat clowntje zegt het echt. Ik kan er echt niets anders van maken. Ik moest er in ieder geval hard om lachen.
Op 13-10-2008 8:40:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Wij hebben een Lala(teletubbie)pop die "Sieg Heil" lijkt te zeggen.
Anderen horen er "big hug" in.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-10-2008 8:56:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Dat is Satan zijn beste truc. Om je te laten geloven dat het allemaal maar onzin is, het Kwaad. En hij werkt prima.
Niemand gelooft nog in zijn bestaan.
Op 13-10-2008 21:46:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
adenis:

Bij ons in het centrum voor een grote supermartkt stond altijd een clowntje in zo'n machine. Als je daar een centje in deed, dan begon hij liedjes te zingen. Als hij niet gebruikt wordt, dan zegt hij: "Ik zie je staan met je mooie kleertjes aan"

Op een dag liep ik langs en hoorde ik hem duidelijk zeggen: "godverdomme". Ik dacht dat ik het me verbeelde, dus bleef nog even staan. Nadat het bandje weer helemaal afgespeeld was, hoorde ik het hem weer zeggen. Ik heb het ook aan andere laten horen. Maar dat clowntje zegt het echt. Ik kan er echt niets anders van maken. Ik moest er in ieder geval hard om lachen.

Hahahaha! En hoorden de anderen het ook?
Ik zat laatst naar Wouter Bos te kijken, en opeens hoorde ik 'm "belastingverlaging" zeggen in 't journaal. Toen ik datzelfde journaal 's avonds laat nog eens bekeek zei hij opeens, "belastingverhoging". Schijnbaar wilde ik liever belastingverlaging horen. Of was het een subliem(al)e truck van Satan Bos? hahahahahaha!

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 13-10-2008 22:08:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Ja maar Bos kan wel heel goed linksom of rechtsom achterstevoren draaien he...
Op 13-10-2008 22:16:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol:
todo:

Ja maar Bos kan wel heel goed linksom of rechtsom achterstevoren draaien he...


LOL
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 13-10-2008 22:24:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
BeyondPerceptio:

Dat is Satan zijn beste truc. Om je te laten geloven dat het allemaal maar onzin is, het Kwaad. En hij werkt prima.
Niemand gelooft nog in zijn bestaan.


En u?

(Horror-alert!)


(bericht gewijzigd op 13-10-2008 23:10:32)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 13-10-2008 23:08:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Don't f***k with the Chuck....
Op 14-10-2008 20:43:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
BeyondPerceptio:

Don't f***k with the Chuck....

Ik breek er mijn hoofd over welke drie letters op de plek van die sterretjes zouden kunnen staan...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 14-10-2008 20:56:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood: Luc?
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 14-10-2008 21:22:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: rea? of lin?

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 14-10-2008 21:29:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
madice: ik wil absoluut niet beweren dat subliminaire boodschappen niet bestaan, maar bij die liedjes ben ik er van overtuigd dat je hoort wat je wilt horen. Zoek maar eens op youtube op "mama appelsap". Hier hoor je nederlandstalige zinnen in engelstalige liedjes die je waarschijnlijk eerder hebt gehoord. Die liedjes zelf bedoel ik dan he-
Op 05-01-2010 8:30:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Het brein is zo'n complexe computer dat je achterstevoren gesproken boodschappen onbewust registreert, en ook andersom, want er schijnt ook een vorm van therapie te zijn waarbij je je verhaal vertelt en dan wordt dit opgenomen en achteruit weergegeven zodat je hoort wat je ècht zegt....

Nee, dank u.
Op 05-01-2010 19:37:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
tjerky:

Het brein is zo'n complexe computer dat je achterstevoren gesproken boodschappen onbewust registreert, en ook andersom, want er schijnt ook een vorm van therapie te zijn waarbij je je verhaal vertelt en dan wordt dit opgenomen en achteruit weergegeven zodat je hoort wat je ècht zegt....
Rizab, ... , naag napels teh roov oz gidon ten uon ki dah tad ykrejT gitfeH,..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 05-01-2010 23:42:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mehdi:
tjerky:

Het brein is zo'n complexe computer dat je achterstevoren gesproken boodschappen onbewust registreert, en ook andersom, want er schijnt ook een vorm van therapie te zijn waarbij je je verhaal vertelt en dan wordt dit opgenomen en achteruit weergegeven zodat je hoort wat je ècht zegt....
Rizab, ... , naag napels teh roov oz gidon ten uon ki dah tad ykrejT gitfeH,..
,. Waar een wil is ben ik weg,..!
Op 05-01-2010 23:45:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: LoL, ook weer zo'n woord dat je achterstevoren kan lezen...
Nee, dank u.
Op 06-01-2010 17:44:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden