In 1991 werd in de Italiaanse Alpen een lijk gevonden. Niet zomaar een lijk, het was het door de natuur geconserveerde lichaam van de man die velen nu als Ötzi kennen... Ötzi was een jager uit de tijdsperiode het Neolithicum, ook wel Late Steentijd genoemd, en is ongeveer 5300 jaar geleden gestorven. Bij zijn lichaam werden, al was het pas een jaar later dat de vindplaats grondig onderzocht werd, ook nog nagels en haar gevonden tezamen met kleding en diverse andere gebruiksvoorwerpen.

De ouderdom van Ötzi is uitzonderlijk...

Hij is niet alleen een van de oudste mummies, hij is ook tot zover de enige mens uit de steentijd die gevonden is met al zijn kleding en gebruiksvoorwerpen nog bij zich, andere restanten uit hetzelfde tijdperk zijn vaak in slechte staat, helemaal niet eens gemumificeerd of heel vaak begraven met allerlei toevoegingen wat niet altijd een goed beeld gaf van hoe men toen leefde.
In het geval van Ötzi gaat dit niet op, alsof hij de ene dag nog aan het werk was op het land, de volgende dag was hij diepgevroren, zo direct is hij uit het leven gegrepen. En dat voor een man die leefde voordat Stonehenge gebouwd werd, en zelfs nog voor de Egyptenaren piramides begonnen te renoveren.

Er is echter nog een opmerkelijk iets met het door weer en wind geconserveerde lichaam van Ötzi, want hij beschikt namelijk over diverse tatoeages, 58 in totaal, bestaande uit simpele lijnen, kruisjes en stippen.
Tattoo's van Otzi
Geen schaars geklede dames, of een "thorned rose", alleen maar simpele basisvormen, niets meer en niets minder. En het lijkt niet op te houden voor Ötzi. Ook hier heeft hij weer het record, want op dit moment zijn het de oudste tatoeages bekend.

Uniek zijn de tatoeages niet helemaal, de vroegere bewoners van St. Lawrence Island in de Beringstraat kregen vergelijkbare tatoeages als ze hun eerste ijsbeer of walvis doodden, deze tatoeages werden opvallend genoeg geplaatst op gewrichten en zenuwknooppunten en moesten beschermen tegen kwade geesten, ook is het bekend dat er in Azie meerdere culturen waren die bepaalde punten op de huid koppelden aan kwade krachten of juist genezing en tegelijkertijd zijn er Egyptische tempelschilderingen die vergelijkbare stippen en strepen bij tempeldanseressen laten zien, de betekenis hiervan is echter niet bekend...

We zien nu een paar dingen, simpele tatoeages, in meerdere gevallen op dezelfde plaatsen en meerdere culturen die duizenden jaren geleden deze tatoeages al gebruikten als religie, door kwade geesten en goede krachten aan deze tatoeages te verbinden. Opvallend is dat de tatoeages telkens op dezelfde plaatsen zitten, zou hier een reden voor kunnen zijn?

Het lijkt erop dat die reden er is: een paar jaar geleden was een wetenschapper bezig Ötzi te onderzoeken, en ontdekte dus deze tatoeages. De beste man begon alles in kaart te brengen en hing een poster van een mens op, waarop hij alle lijnen en punten markeerde. De tatoeages zaten duidelijk in een patroon, alleen begreep hij niet waarom, tot op een dag een kollega zijn werkkamer binnen kwam lopen en vroeg; "wat doe jij met een acupunctuurposter aan je muur?"
acupunctuurpunten

De man reageert verbaasd, hij wist niet eens iets van acupunctuur, maar zoekt het verder uit en na wat navraag komt hij tot de conclusie dat zijn kollega wel degelijk gelijk had, zijn tekening komt exact overeen met een standaard acupunctuurkaart, met daarop de meest voorkomende "contactpunten", de theorie dat de tatoeages
acupunctuurpunten zijn is geboren...

Even een korte geschiedenis over acupunctuur; het woord betekent, heel diepgaand, "steken met naald" als je het een beetje vrij vertaalt, Het is volgens wikipedia al meer dan 2000 jaar oud en gaat uit van energiestromen door het lichaam, meridianen genoemd. Een verstoring hierin zou ziektes kunnen veroorzaken, die dan met acupunctuur behandeld kunnen worden...
Volgens de ene arts is het pure hokus-pokus en dus kwakzalverij. Als je de wat meer openstaande experts vraagt dan krijg je toch ook nog wel eens een ander antwoord. Één ding is in ieder geval zeker, complete onzin kan het niet zijn. Het is in China redelijk normaal is om een acupunctuur-verdoving te krijgen bij een operatie.

een link tussen?

De manier waarop acupunctuur wordt gebruikt is door naalden in bepaalde plaatsen van het lichaam te steken, doet men dit op de juiste manier dan kan men hiermee de meest uiteenlopende kwalen genezen. In feite steekt men de naalden in de energiestromen van het lichaam om die energiestromen te beïnvloeden, dit kan weer puur door de naald zelf, of door electriciteit door de naalden heen te sturen, zelfs de arts die de naalden vasthoudt zou nog wat energie over kunnen brengen door de naald heen de patient in, maar het belangrijkst is de juiste positie...

Op dit punt komen we weer terug bij Ötzi, want Ötzi heeft dit, en wel over zijn hele lichaam heen in de vorm van tatoeages. Het schijnt zelfs dat Ötzi gevonden is met een setje naalden bij zich, wat de suggestie wekt dat Ötzi een "iedereen-kan-prikken" zelfhulppakketje bij zich had. Stel je voor, een man in de 40 gaat een reis door de Alpen maken. Hij gaat alleen en zal een hele tijd weg zijn. Anderen kunnen hem niet helpen mocht hij te lang wegblijven en hij kon niemand bellen in geval van nood. Wat doe je dan? Dan neem je de EHBO"koffer" mee!

We hebben hier de oudst bekende tatoeages ter wereld die overeenkomen met standaard acupunctuurkaarten van deze tijd en een setje naalden. We hebben meerdere volken uit dezelfde en latere tijden die vergelijkbare tatoeages gebruikten. In meerdere gevallen zijn deze tatoeages gekoppeld aan kwade geesten of ziekten, wat voor natuurvolken vaak één en hetzelfde was. En we zien dat tatoeages toen amper als versiering konden dienen, puur door de eenvoud ervan.

  • Zou het kunnen dat tatoeages helemaal niet als versiering bedoeld zijn, maar als manier om vaste posities op het lichaam aan te geven? Niet ieder mens kan acupunctuurpunten aanvoelen en het is ook niet voor elk mens precies gelijk waar die punten zitten, als je dit aangeeft met een tatoeage dan scheelt dit veel zoeken en op de gok prikken.
  • Is er een kans dat de huidige tatoeages die voornamelijk als versiering dienen, gebaseerd zijn op deze geneeskundige toepassing van tatoeages, en dat de natuurvolken geloven dat bepaalde tatoeages bepaalde kwade krachten of geesten afweren, omdat er nog wat kennis overgebleven was over de echte betekenis van de tatoeages.
  • En dan de hamvraag: Is de 2000 jaar oude kunst van acupunctuur meer dan 5000 jaar oud? Ötzi is maar liefst 5300 jaar geleden gestorven. Hoe dan ook stelt het vragen bij de uitleg dat pas rond het jaar 100 de eerste gevallen van acupunctuur uit China bekend werden, want Ötzi is veel ouder, lag in de Alpen en lijkt geen Aziatische afkomst te hebben...

Vragen te over, lijkt mij, nu rest mij nog 1 echte vraag:
Waar komen tatoeages en acupunctuur echt vandaan, en hoe oud is acupunctuur in werkelijkheid?

Wie het weet mag het zeggen...

Ward Aal:
aliki:

hier heb je geen ene reet aan

Waarom lees je het dan?
(bericht gewijzigd op 19-6-2008 17:35:40)
Op 19-06-2008 17:35:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Achillobator giganticus:

Dit is een zeer interessant artikel !

Als jullie vinden dat je er ‘geen reet aan hebt’, ga dan een paar computerspellekes of zo spelen, iets op jullie niveau.


Hear hear.
Waarom betrek je deze opmerking niet op jezelf (gezien het "positieve" nivo van je gemiddelde bijdrage)?
(bericht gewijzigd op 27-8-2008 15:11:11)
Fruit dan?
Op 27-08-2008 15:11:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden