Als u een kind heeft, of als u zelf ooit jong bent geweest, dan zult u vast wel eens luizen hebben gehad. De vervelende jeukbrengende beestjes verschuilen zich in hoofd- en schaamhaar, laten daar hun eitjes achter en zuigen ondertussen zo'n zes keer per dag gretig het bloed op dat we zelf zo hard nodig hebben.

De klassieke behandeling, kammetje om luizen en eieren te verwijderen en een chemisch goedje om de beestjes met een Zyklon B-alternatief uit te roeien, wordt steeds minder succesvol. De luizenlijven leren namelijk omgaan met de chemische spullen en worden resistent. Sowieso worden de eitjes door die middelen niet verwijderd. Gelukkig is er nu een nieuwe uitvinding die binnen de twee jaar op de markt komt: de LouseBuster!

De LouseBuster
De LouseBuster
( De LouseBuster )

Na 20 á 30 minuten de LouseBuster te hebben gebruikt zouden de luizen en eitjes grotendeels verdwenen zijn; dit omdat ze werden uitgedroogd door het apparaat. U hoort het goed: geen vervelende kammetjes meer en vooral: geen nare bijtende goedjes die met pijnlijk dichtgeknepen ogen ondergaan moeten worden.

De LouseBusterBioloog Dale Clayton deed de vinding niet opzettelijk. Zijn onderzoek focust zich hoofdzakelijk op vogels en hun luizen. Toen hij in '96 naar de universiteit van Utah ging merkte Clayton dat de luizen stierven door de droge lucht in het Amerikaanse Utah. Voor hemzelf was dit een bijzonder vervelend effect, maar toen zijn kinderen later luizen kregen bleek deze wetenschap uitermate handig.

Met zijn twee kinderen als proefpersonen keek hij welke technieken bruikbaar waren. Een haardroger om ze uit te drogen bleek niet bepaald effectief maar voor Clayton was dat geen reden om zijn onderzoek stil te zetten. Tussen 2001 en 2005 zijn 169 kinderen met luizen gebruikt als proefpersoon. Daarvan was ongeveer 94% vrouwelijk; hun lange haren zorgen voor een grotere kans op hoofdluis.

Helemaal klaar is de LouseBuster nog niet maar de resultaten zijn nu al beter dan gelijk welke methode. Vooral het verwijderen van de eieren is een belangrijk pluspunt van het apparaat. Dale Clayton schat dat er nog een vijfhonderdduizend dollar nodig is om tot een eindversie te komen. Daarna zal het toestel voor 800 tot 1000 dollar in de markt gezet worden. Grote kans dat deze vanaf 2008 ook te huur zal zijn in uw buurtdrogist of -apotheek.

Op 12-07-2007 23:10:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 29-08-2007 11:09:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden