Op ongeveer 700 kilometer van het Australische Perth ligt Esperance. En hoewel de naam idyllisch klinkt gebeuren daar zorgwekkende zaken. Sinds een week of drie vallen daar de vogels dood uit de lucht. Volgens een persbericht zijn al duizenden vogels van verschillend pluimage gestorven. Onderzoekers weten zich geen raad, er is geen sprake van een infectie en hoewel er vorige week een "freak storm' over het gebied raasde ziet men geen verband tussen het doodgaan van de vogeltjes en het weer.

Omdat het gebied behoorlijk begroeid is weet men niet met zekerheid hoeveel vogels er inmiddels gestorven zijn. Één ding is wel duidelijk... er komen geen nieuwe meldingen meer van overleden vogels. De reden daarvoor is simpel, in het hele gebied is geen levende vogel meer te vinden.

Australië kwam afgelopen jaar ook al in het nieuws toen in september in Noord Queensland duizendende vliegende vossen (een vleermuissoort) van de aardbodem leken te zijn verdwenen. Men heeft geen idee waarom en waarheen de beesten zijn verdwenen en neemt aan dat cycloon Larry die in maart over het gebied trok mogelijk de oorzaak is. De cycloon zou veel schade hebben toegebracht aan het natuurlijke leefgebied van de vliegende vossen. Zouden vleermuizen 6 maanden nodig hebben om na een cycloon te besluiten om alsnog te verhuizen?

Op 8 januari 2007 kwam het persbericht naar buiten dat New York was getroffen door een mysterieuze "gaswolk". Gelijktijdig kwam ook een ander persbericht naar buiten; minstens 63 vogels werden in Austin, Texas dood aangetroffen. Natuurlijk dacht men gelijk aan giftige stoffen in de lucht maar er werd niets gemeten door de officials. Vogelgriep bleek ook niet verantwoordelijk voor de sterfte en bij gebrek aan een betere verklaring menen sommigen dat de vogels door iemand vergiftigd zijn.

Misschien was die 'iemand' wel dezelfde kwade genius die op 13 december 2006 in Idaho (V.S.) meer dan 2000 zogenaamde Mallard eenden naar de eeuwige vijvers joeg. Maar alle gekheid op een stokje, de wetenschappers weten niet wat de oorzaak van het plotselinge overlijden van deze eenden was. Geen vogelgriep virus en geen pesticiden misschien één of andere bacteriële infectie?
Wie het weet mag het zeggen.


( Weer een dode eend in Idaho )

En waarom besloten tientallen jonge sternen op 5 juni 2005 in California plotseling hun veilige warme nest te verlaten om vervolgens dood of ziek op het strand aan te spoelen? Een groot deel was nog geen eens een maand oud en waren nog maar kuikens. Het vreemde voorval volgde op een incident enkele dagen eerder waarbij een ongebruikelijk hoog aantal uitgehongerde en verzwakte pelikanen kuikens op de stranden van het noordelijk deel van California werden aangetroffen.

Misschien is het wel een vorm van collectieve zelfmoord. Je zou het bijna geloven als je het nieuwsbericht van 5 januari 2007 leest. Op de een of andere onverklaarbare manier hebben honderden uilen zich op de snelweg I-84 ter hoogte van Boise in de Amerikaanse staat Idaho zich te pletter gevlogen tegen voertuigen. Sommige deskundigen zijn van mening dat de uilen ‘s nachts langs de snelweg op zoek zijn naar voedsel waarbij ze per ongeluk geraakt worden door het verkeer. De meeste van de overleden uilen waren jong en zeker niet ondervoed.


( Uil suicidaal of is er een andere reden? )

Volgens mij gaat het inmiddels al lang niet meer om losse incidenten en ik heb zo'n bang voorgevoel dat we de komende tijden meer van dit soort berichten zullen lezen. Zou het HAARP er iets mee te maken hebben of is het de toenemende mate van elektrosmog? Misschien het dolgedraaide klimaat als zou het alles samen zijn?

Meer over plotseling en op mysterieuze wijze overleden vogels zie hier .

UPDATE

De 63 vogels van verschillend pluimage die afgelopen maand van het ene op het ander moment dood werden aangetrofeen in Austin Texas zijn volgens officials overleden aan "parasieten, honger en lage temparaturen". We kunnen dus allemaal weer met een gerust hart gaan slapen.

Of toch niet? Even recapituleren, 63 vogels gaan allemaal min of meer gelijktijdig omstreeks 03.00 uur in de ochtend dood. Ze doen dat in een beperkt gebied over een lengte van twee huizenblokken op Austin Main street.

Oris Bracken, auteur van blog site room322 woont vlakbij Austin. In een blogje laat hij weten dat hij afgelopen periode nergens anders in de omgeving van Austin dode vogels heeft aangetroffen. Kennelijk hadden alleen de 63 vogels uit Austin Main street last van een terminale en simultane aanval van "koude, honger en parasieten".

Hij schrijft dan ook terecht dat de vraag waaraan de vogels overleden zijn niet het belangrijkst is. De vraag zou moeten zijn WAT veroorzaakte het gezamelijke overlijden.

Maar ik ben bang dat we daar nooit een antwoord op zullen krijgen. 

Gerelateerd aan deze publicatie:
paps: Mijn dochter kwam met een jong huismusje aanzetten.

Is zo te zien iets van 10-12 dagen oud, kan nog net niet vliegen.

Ik weet wel wat deze rakkers eten maar weet iemand toevallig ook hoe het zit met familieverbanden, opname van vreemde vogels, etc?

Deze komt uit de buurt van mijn ex vrouw, ongeveer een kilometer verderop en omdat ik wat makkelijker ben met adopteren is mijn dochter met een doosje maar naar mij gekomen. Komt nog bij dat mijn ex 2 katten heeft dus de keuze was helder.

Maar in mijn omgeving wonen andere families Mus. Ik weet dat mussen vrij honkvast zijn maar ik weet niet of vreemde mussen geaccepteerd worden in een groep. Als deze zelfstandig kan vliegen gaat hij de natuur weer in maar de vraag is dus: Kan dat bij mij thuis of moet dat weer bij het huis van mijn ex?

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 25-05-2008 16:22:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Dit zijn wel wat handige tips inderdaad.

De Operatie Red de Mus is in volle gang. De mus, door mijn dochter Pollie genaamd maar ik noem hem steeds Conny, doet ernstige pogingen mij helemaal gestoord te maken door onophoudelijk te tjilpen.
Maar goed, als ik door een grote kale reus in een loods wordt gestopt gil ik ook alles bij elkaar...

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 25-05-2008 17:21:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Ik denk dat het beessie een mislukte uitvliegpoging heeft gedaan....maar verstoten kan ook.

Ze zit op de grens van kunnen fladderen en vliegen maar echt zelfstandig eten en drinken doet ze nog niet.
Met een rietje heb ik wat water in haar snavel laten druppelen. Bij gebrek aan open winkels voer ik haar maar wat zaadjes en beschuitkruimels.......

Weinig grenswetenschappelijks allemaal maar zo'n klein musje heeft toch wel een .....ja....wat? Ik voel wel een beschermplicht en verzorgdrang...

Ik ben mijn leven lang al gecharmeerd van musjes trouwens... mijn kleine vriendjes noem ik ze altijd. Ze hebben niet de mooiste veren noch het mooiste lied maar op de één of andere manier doen ze wat met me.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 25-05-2008 18:40:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
paps:

Weinig grenswetenschappelijks allemaal maar zo'n klein musje heeft toch wel een .....ja....wat? Ik voel wel een beschermplicht en verzorgdrang...

Het paps-instinct?

Hoe dan ook
succes met je nieuwe kliene vriend
"We're all mad here."
Op 27-05-2008 0:45:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Helaas......

Conny (Polly) is veel te vroeg uit ons midden weg genomen.

Een mooie plechtigheid (inclusief beschreven wandtegel als grafzerk) in onze tuin was haar laatste aandeel in dit droevige tranendal genaamd Aarde. Dat ze nog lang gelukkig moge zijn in de Mussenhemel.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 30-05-2008 15:52:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden