Het valt niet meer te ontkennen: gemanipuleerd voedsel zien wetenschappers als toekomst voor de mens. Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om kippen anti-kankereieren te laten leggen, en de Belgische universiteit van Gent produceert anti-hepatitis-A-planten.

Het Belgische onderzoek gebruikt de zandraket als uitgangspunt. 10% van de gemanipuleerde planten bevatte de gewenste antilichamen die nauwelijks verschillen van de originele zandraket. Het grote voordeel van deze nieuwe vinding zijn de productiekosten. Het maken van antilichamen, normaliter geproduceerd door het immuunsysteem, kan nu 10 tot 100 keer goedkoper gebeuren.

De zandraket
De zandraket
( De zandraket )

Genetisch gemanipuleerde banaanPwok pwok pwok kedeit
In Engeland probeert men het met een lekker eitje voor elkaar te krijgen. Wetenschappers van het Roslin Institute kweken er genetisch gewijzigde kippen die eieren leggen met anti-kankerproteinen. In hetzelfde instituut doet men ook iets aan het grote economische probleem van gebroken eierschalen (EU gesponsord) door deze genetisch te verharden.

Massaproductie van de eieren zal nog jaren duren, mede omdat er nog meer onderzoek nodig is, maar ook deze vinding zal tegen een bijzonder laag tarief in de markt worden gezet.

Variaties?
U houdt niet van tikke-eitjes noch van zandraket? Geen nood, we kunnen u voorspellen dat dit soort berichten slechts het begin zijn. Het is niet vergezocht om anti-malariaspruiten of anti-chronische vermoeidheidpeper te verwachten. Meer informatie over genetische manipulatie vindt u op de website van Genetically Manipulated Food News. Smakelijk en gezondheid.

Update 24-10-2007: De Europese Commissie heeft woensdag toestemming gegeven voor de import naar de Europese Unie van drie soorten genmaïs en een genetisch veranderde suikerbiet. Het aantal toegelaten genetisch veranderde producten komt daarmee in de EU op vijftien.

De voedselveiligheidsexperts van de EU hadden eerder al positief geadviseerd. De producten mogen niet in de EU gemaakt worden, maar wel worden ingevoerd vanuit de Verenigde Staten, waar ze al langer zijn goedgekeurd.

Is de tijd rijp voor genetisch gemanipuleerd voedsel? Niet als je afgaat op de schappen in de winkels. Daar liggen nu een vijftiental producten met genetisch gemanipuleerde ingrediënten, zoals slaolie, margarine of chips. En hoewel het al sinds 1998 mag, heeft nog geen enkele Nederlandse boer zich aan commerciële gentech-teelt gewaagd.

Een van de redenen dat Nederlanders genetisch gemodificeerde gewassen nog niet echt accepteren, is dat ze niet zien wat voor voordeel zij er zelf aan kunnen behalen. En dat zien ze goed, zo blijkt. „Er is nog geen enkel gentech-gewas op de markt dat de consument écht iets oplevert”, zegt Frank van der Wilk, secretaris van de Commissie Genetische Modificatie.

Toch lijken de voordelen van gentech ook voor de consument dichterbij te komen. Zo wordt een lijnzaadvariant ontwikkeld die meer omega-3 vetzuren bevat: de gezonde vetten die ook in vette vis zitten. „Het zal interessant zijn”, zegt Van der Wilk, om te zien hoe de consument op gentech reageert, als er straks producten komen die hem wél een direct voordeel opleveren”.

Niet iedereen is het hier mee eens.

Lampie: Inderdaad griezelig. We weten helemaal niet wat de gevolgen op lange termijn zijn ...
Op 25-10-2007 7:50:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden