Schoonheid mag dan bijzonder relatief zijn, het is ook afhankelijk van andersmans mening. Een nieuw onderzoek kwam erachter dat vrouwen mannen mooier vinden als die man ook door andere vrouwen wordt geadoreerd.

"We zijn geneigd om te geloven dat zaken als aantrekkingskracht reflecties zijn van persoonlijk beslissingen of keuzes. Onze studie toont dat de factor aantrekking beinvloed kan worden door wat andere personen van het individu in kwestie denken," aldus de leider van het onderzoek psycholoog Dr. Ben Jones.

Beauty & The Beast
Beauty & The Beast

Hij deed zijn onderzoek door vrouwen een reeks van foto's met daarop telkens twee mannelijke gezichten te laten zien. Ze werden gevraagd punten geven op basis van aantrekkelijkheid. Later kregen de dames een korte video te zien met daarop dezelfde gezichten. Daarop werd ieder gezicht echter aangekeken door een vrouw die lachte, verveeld was of neutraal keek. Na het bekijken van de film werd het eerste experiment herhaald om te kijken of er wijzigingen waren in hoe de dames naar de heren keken.

"We ontdekten dat de plaatjes zorgden dat vrouwen zich meer aangetrokken voelden door mannen waar andere vrouwen naar lachen," concludeert Jones. 

Op mannen had de test echter een omgekeerd effect, mogelijk vanwege het mannelijk jagersgedrag of de dominantie die ook voor jaloersheid zorgt. Als de heren gevraagd waren om te kijken naar een mannengezicht dan worden personen die door vrouwen positief worden bekeken in waarde gedegradeerd.

"Dit toont dat mensen kleine tips en signalen van anderen oppikken vooraleer ze hun eigen mening vormen over hoe iemand te ervaren," licht Ben Jones toe. Hetzelfde gedrag werd ook al bij diersoorten geconstateerd maar dit is het eerste onderzoek naar de mens.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden