Wat te mooi is om waar te zijn is meestal niet waar. De nadruk ligt hier op het woordje 'meestal' want nu schijnt toch een goedkoop en effectief geneesmiddel in de maak te zijn die de meeste vormen van kanker zou kunnen bestrijden. De vermeende heilige graal van de geneeskunst heet DCA (dichlooracetaat) en wordt al meer dan 40 jaar gebruikt als medicijn tegen zeldzame stofwisselingsziekten. Pas sinds kort zijn onderzoekers erachter gekomen dat het goedje ook heilzame werking zou hebben tegen bepaalde vormen van kanker. Mogen de vlaggen uit of toch maar nog even niet?

Killing Cancer
Killing cancer

Evangelos Michelakis en zijn collega’s van de Universiteit van Alberta in Edmonton, Canada testten DCA op menselijke kweekcellen buiten het lichaam en vonden dat het long-, borst- en hersenkankercellen doodde maar geen gezonde cellen. Tumoren in ratten, die opzettelijk met menselijke kanker waren geïnfecteerd krompen drastisch toen ze gevoerd werden met water waarin DCA was opgenomen gedurende een aantal weken.

In een artikel over het onderwerp stond in 'The New Scientist' het volgende te lezen:
(Nederlandse vertaling Wim voor kanker-actueel.nl)

DCA valt een unieke eigenschap van kankercellen aan: het feit dat ze hun energie in het gehele cellichaam produceren, in plaats van in gespecialiseerde celorganellen die mitochondrien worden genoemd. Dit proces, dat glycolyse wordt genoemd (vergisting) is inefficient en gebruikt grote hoeveelheden suiker.

Tot op heden werd aangenomen dat kankercellen de vergisting gebruiken omdat hun mitochondrien onherstelbaar beschadigd zouden zijn. Echetr Michelakis’ experimenten bewijzen dat dit niet het geval is., omdat DCA de mitochondrien weer wakker schudt in kankercellen. De cellen verschrompelden vervolgens vervolgens en stierven af (Cancer Cell, DOI: 10.1016/j.ccr.2006.10.020).

Michelakis stelt dat de omschakeling naar vergisting als energiebron optreedt als cellen midden in een abnormaal maar goedaardig klompje niet genoeg zuurstof krijgen om hun mitochondrien goed te kunnen laten functioneren (zie plaatje). Om te kunnen overleven, schakelen ze hun mitochondrien uit en gaan over op vergisting om aan hun energiebehoefte te kunnen voldoen. Kankercellen onderdrukken hun mitochondrien actief, dit geeft hun ook bescherming tegen vele standaard chemotherapien.

Cruciaal in dit verband is dat mitochondrien nog een andere taak in cellen hebben: ze activeren apoptose, dat is het proces waardoor (ab)normale cellen overgaan tot zelfmoord. Als cellen hun mitochondrien afzetten worden ze “onsterfelijk” , waardoor ze andere cellen in de tumor overleven en daardoor gaan overheersen. Zodra de mitochondrien door de DCA opnieuw gewekt zijn reactiveren ze de apoptose en geven de abnormale cel orders om te sterven.

De resultaten zijn intrigrerend omdat ze wijzen op een belangrijke rol die mitochondrien spelen: ze geven kankercellen een eigenschap die gebruikt kan worden voor een kankertherapie” zegt Dario Altieri, directeur van het Universiteit van Massachusetts Kanker Centrum in Worcester.

Dit fenomeen kan wellicht ook verklaren hoe uitzaaiingen ontstaan. De vergisting produceert melkzuur, die de collageenmatrix die celweefsels bij elkaar houden kan afbreken. Dit betekent dat abnormale cellen los kunnen laten en naar andere plaatsen kunnen gaan, waar ze nieuwe uitzaaiingen veroorzaken.

Bijwerkingen van DCA zijn dat het pijn kan veroorzaken, een dof gevoel geven en problemen met lopen in sommige patienten, maar dit kan dat kan de moeite waard zijn als blijkt dat het effectief tegen alle kankers kan zijn.
De volgende stap is om klinische proeven met DCA te doen met mensen die kanker hebben. Deze onderzoeken, trials, moeten waarschijnlijk door goede doelen, universiteiten en regeringen betaald worden: farmaceuten zullen niet vlug betalen omdat ze geen geld kunnen verdienen met medicijnen die niet te patenteren zijn. De keerzijde is dat als DCA werkt, het eenvoudig te produceren zal zijn en heel goedkoop. Aldus het artikel.

Dus de vlag kan uit?

Nee, nog even niet. Buiten dat het goedje nog te uit en te na getest moet worden is er een ander probleem. DCA is goedkoop en patentvrij. En dat is nou precies waar de farmaceutische industrie niet op zit te wachten. Duur onderzoek en testprogramma's zouden niet opwegen tegen de uiteindelijke kostprijs van het medicijn. Grof gezegd zou de farmaceutische industrie financieel gezien het sop de kool niet waard vinden. Of nog groffer, als ze niet genoeg aan u kunnen verdienen dan mag u letterlijk doodvallen.

De machtige farmaceutische industrie heeft ook liever niet dat u weet heeft van DCA als mogelijk goedkoop en effectief middel tegen kanker, misschien dat u daarom dit verhaaltje hier leest en niet uitgebreid over de voorpagina van uw krant. Tenminste als we een publicatie uit de 'Student Printz' van de Universiteit van Mississippi mogen geloven.

Volgens dit artikel komt de ontwikkeling van DCA als mogelijk nieuw kanker medicijn geheel voor rekening van goedwillende studenten en onafhankelijke onderzoeksinstituten. Een beetje media aandacht zou daarbij van onschatbare waarde zijn.

Update 12-04-2007:  Amerikaanse wetenschappers hebben genen gevonden die duizend keer beter kanker kunnen bestrijden dan chemotherapie. Mooi nieuws.

 

Voetnoot:
niet blond:

dinsdag 22 april 2008
Kanker is.......... al vanaf 35,00 euro te genezen!!!

Dr. Drs. Wim Huppes, internist, biotechnoloog, filosoof en als kennis-medewerker verbonden aan het ministerie van Volksgezondheid en schrijver v/h boek "We zijn de Klos" over de falende gezondheidszorg.
.
Wim Huppes leed aan ongeneselijk prostaatkanker van de vierde categorie en was eigelijk opgegeven met nog 3 maanden te leven. Toen is hij zelf maar gaan experimenteren met chloorazijn (DCA- dichloorazijnzuur) en voor 35 euro is hij genezen. Het ziekenfonds wou wel de duizenden euro betalen voor bestraling/chemo en andere schadelijke therapieen, maar geen begeleiding geven en die 35 euro vergoeden voor chloorazijn. De stelling is dat kanker verkeerd ge-zien en aangepakt wordt, omdat kanker een schimmel is, zoals ook wordt gesteld door oncoloog... Dr. Tullio Simoncini. Lees en luister verder bij de links hieronder.

Lees Madbello van 20 april 2008: http://www.madbello.nl/?p=1770 en luister hier naar het NOS radio 1 interview met Wim Huppes, van zaterdag 19 april 2008: http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-370262/ Zie info DCA op site: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=947
NOS-intervieuw W.Huppes (woord): http://natriumbicarbonaat-info.blogspot.com/


Waar heb ik dit al tig maal eerder gezien??


(bericht gewijzigd op 2-5-2008 14:17:12)
Op 02-05-2008 14:17:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
StevenChang: Hoe is het nu met Wim Huppes?
Op 03-10-2008 19:22:17 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden