Stonehenge, waar we eerder al Google Earth hadden op losgelaten, blijft een plaats waar nog veel te halen valt. Dat blijkt nu archeologen vermoeden de huizen te hebben gevonden waar de makers van het bekende kalendermonument verbleven.

De honderden bewoners van de huizen waren er wisselend aanwezig. De onderzoekers vermoeden dat men slechts in bepaalde seizoenen aan het werk was, maar ook tijdens speciale (astronomische) feesten het gebied bevolkten.

Stonehenge

Huizen in StonehengeMen dateert de vondst rond 2.600-2.500 voor Christus; volgens diverse archeologen dus hetzelfde moment als de bouw van de Stonehenge steentempel. In totaal zijn er al acht huizen gevonden. Men verwacht er nog meer aan te treffen, mogelijk honderd of meer.

Links ziet u een foto van de opgravingen. Via deze bbc-link kunt u een video van de opgravingen bekijken.

Dierenbotten in StonehengeHelemaal zeker is men niet, er bestaat verdeeldheid over de vondst en het directe verband met de makers van Stonehenge. Aan Stonehenge werd dermate veel gesleuteld dat de exacte ouderdom moeilijk te bepalen is. Gedreven onderzoeks zien echter een directe link op basis van gedateerd hout en andere vondsten in de omgeving. Rechts ziet u een foto van opgegraven dierenbotten.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden