Een nieuw onderzoek wijst uit dat 20% van de vrouwen waarbij longkanker wordt geconstateerd nooit hebben gerookt. Mogelijk is passief roken in die gevallen de oorzaak van de dodelijke ziekte.
In een enquete die men in Amerika en Zweden hield blijkt 8% van de mannelijke longkankerpatienten niet roker.

"Ik heb veel patienten die nooit hebben gerookt," zegt teamleidster Heather Wakelee van de Stanford Universiteit in California. "Door de stigmatisering schamen veel mensen zich om over hun ziekte te praten. Op het moment dat ze zeggen longkanker te hebben voelen ze zich door iedereen veroordeeld."

Roken en longkanker
Roken en longkanker

Heather Wakelee weet niet waarom niet-rokende vrouwen meer longkanker lijken te krijgen dan mannen. "Er is veel controverse over de vraag of vrouwen meer vatbaar zijn voor de gevolgen van roken; of ze zelf roken of niet."

In haar onderzoek dat onlangs gepubliceerd is heeft Wakelee samen met epidemioloog Ellen Chang meer dan een miljoen longkankergevallen geconstateerd. De personen in kwestie waren tussen de 40 en 79 jaar oud; allen hadden diverse diëten, levensstijlen en ziektes gehad. Sommige personen werden al sinds 1970 in de gaten gehouden. Hoewel de meeste vrouwen blank waren heeft men geen aparte ethnische selectie gedaan.

In 2007 verwacht men in America alleen al 213.000 gevallen van longkanker, waarbij er 160.000 zullen komen te overlijden. Vanzelfsprekend niet alleen aan de gevolgen van roken, want ook asbest, radon, chromium en arsenicum kunnen de ziekte veroorzaken.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden