De Iranese president Ahmedinejad moet nog even wachten met z'n atoombommetjes tot 2008 want dan pas openen de deuren van het 'Svalbard International Seed Vault'. De seed vault is niets anders dan een enorme ondergrondse kluis waar men zaden van meest belangrijkste gewassen wil opslaan om ze zodoende te beschermen tegen extreme klimaatschommelingen, straling en andere ellende. De afgelegen en onherbergzame Noorse Svalbard eilanden liggen rond de poolcirkel en men verwacht dat de zaden in de permafrost lekker op (lees onder) temperatuur blijven.


( de voordeur van de kluis... neem gereedschap mee want er is geen bel )

Zaadbanken waar men de belangrijkste plantenzaden opslaat zijn niet nieuw. Je kan dergelijke collecties overal ter wereld vinden. Maar tegen een beetjes mens- of natuurgeweld zijn deze banken niet bestand. Zo ging in september 2006 op de Filippijnen een zaadbank verloren tijdens een tyfoon. De Noren willen met hun zaadbank een soort back-up locatie creeeren die bestand is tegen de grofste ellende.


( recht zo die gaat, kan niet missen )

Met een investering van ongeveer 5 miljoen dollar hoopt de Noorse overheid voor ongeveer drie miljoen zaden een veilig onderkomen te kunnen bieden. De kluis zal ongeveer 120 meter diep onder een berg komen te liggen in een temperatuur van ongeveer -18 graden Celsius. De meeste zaden kunnen zeer lange tijd bewaard worden, graan en zonnebloemen tot wel enkele honderden jaren. Doperwtjes daarentegen gaan gemiddeld maar 20 a 30 jaar mee. Volgens de bedenkers van het project zal er af en toe iemand heen gaan om de boel te controleren en eventueel aan te vullen. De kluis zal niet permanent bemand worden.


( Omdat uw GPS na een apocalyps niet meer werkt hier een kaartje )

Enfin, mocht u toevallig een komende apocalyps overleven dan weet u nu waar u naar toe moet om, net als Noah, het zaad des leven weer te verspreiden.

Update: naast de Noorse overheid zijn nog enkele andere investeerders bekend, waaronder de Rockefeller Foundation. Ook voormalig Microsoft topman Bill Gates pompt er via de Bill en Melinda Gates Foundation zo'n 34,6 miljoen dollar in. De zaadbank wordt inmiddels de Doomsday Seed Vault genoemd.

Voetnoot: Hmmm, bedenkelijk.
Op 29-12-2007 11:35:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eva: 2008..?!

O, joepie, net op tijd voor het 'Lucifer Project'..


Op 30-12-2007 14:23:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden