Muziek valt snel in signalen om te zetten; dat weet iedereen die een pc heeft en ooit wel eens een mediaplayer of winamp heeft geopend. Doorgaans zien we alleen sinusoidaal-achtige vormen die fluctueren op basis van de muziek. Leuk om even naar te kijken maar op den duur gaat het toch vervelen.

"Niet met mij," moet het brein achter Aphex Twin hebben gedacht toen hij zijn song Windowlicker maakte. Op dat nummer valt met een spectrumprogramma een demon uit zijn creatieve geest te aanschouwen: 

Apex Twin - Windowlicker
Apex Twin - Windowlicker

Spooky, dacht u? Een alien? Helemaal niet. Bovenstaande afbeelding is genomen met een lineaire schaal. Nemen we een logaritmische schaal, dan zien we de volgende figuur oprijzen:

Apex Twin

Volgens deze website zou bovenstaande figuur niemand minder zijn dan Aphex Twin zelf. U treft er tevens andere staaltjes van deze nieuwe digitale kunstvorm aan, wat dacht u van een poesje:Voor wie zich afvraagt of het te horen valt, zo'n figuur of foto in muziek, kunnen wij het eenvoudig antwoord bieden: neen.
Net zomin als een verborgen boodschap in een JPG-afbeelding kan worden gezien. Dankzij de digitale revolutie wordt deze kunst van informatie verbergen in afbeeldingen, steganografie geheten, steeds populairder. Staat u niet verbaasd als hetzelfde zal opgaan voor muziek.

De ietwat verder denkende en paranoide GW-bezoeker kan zich ook afvragen in welke mate duivelse plannen of andere illuminati-zaken eenvoudig via een muziek-CD kunnen worden verstopt. Terroristische boodschappen in afbeeldingen haalden de media, maar deze muzikale vorm van verborgen informatieoverdracht bleef tot op heden slechts achtergrondgeruis. Toch maar even de comeback van Cat Stevens in de gaten houden?

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden