Dieren, met uitzondering van ons eigen mensenras, werden lang voor domme eetbare zool versleten. Honden zijn rechtlijnig trouw; papegaaien konden slechts nabootsen en geen enkel ander dier vertoont intelligentie. Mens als kroon op de schepping, u kent het fabeltje wel...
Ook de God uit de christelijke bijbel vertelt dat dieren er slechts zijn als instrument van de mens. Als Hij het al zegt; wie zijn wij als kroon dan? Het antwoord is eenvoudig: zoekend en onwetend. Een kroon zijn is ook niet alles...

Een kort artikel uit een oude Kijk geeft u misschien een indruk waar ik naartoe wil. Leest u even mee?

Afrikaanse grijze roodstaart papegaai
Afrikaanse grijze roodstaart papegaai

Vogels hebben niet een aangeboren talent om mooi te zingen. Nieuw onderzoek toont aan dat ze heel precies naar hun eigen gefluit luisteren om het helemaal goed te ‘tunen’.

Ornithologen gebruiken vaak het geluid van een vogel om te kunnen identificeren om welke soort het gaat. Studie van de Universiteit van Californië in San Francisco toont aan dat zangvogels niet zijn voorgeprogrammeerd met een specifiek geluid, maar dit tijdens hun leven ontwikkelen.

Na hun geboorte beginnen de vogels met een soort ‘fluiterig’ gebrabbel. Ze verbeteren hun zangkwaliteiten met de hulp van een leraar. Wanneer ze eenmaal een eigen geluid hebben ontwikkeld gebruiken ze dit om hun territorium af te bakenen of een soortgenoot te verleiden. Kleine verschillen in de melodie onderscheidt de ene zangvogel van de andere. En het kost ze dan ook veel moeite om hun eigen sound hun hele leven vast te houden.

Om tot deze conclusies te komen hebben de wetenschappers verschillende proeven met zangvogels gedaan. Eén hiervan was het niet laten functioneren van het gehoor. Hieruit bleek dat na een tijdje het geluid van de vogel steeds verder afweek van het oorspronkelijke deuntje.

Volgens de onderzoekers gebruiken vogels dezelfde manieren om hun geluid te produceren en terug te horen als wij. De resultaten van hun studie kunnen hierdoor nieuw licht werpen op het onderzoek naar stotteren bij mensen.

(JvdK, 25-09-2006)

Met andere woorden: vogels zijn slim of leren hoe dan ook van situaties op een manier die van een zelfbeeld spreekt. Vooralsnog houd ik het even bij één soort vogel: de papegaai.

Jaco kon uw kind zijn.

Ander onderzoek uit 2006 wijst uit dat papegaaien ook al veel slimmer zijn dan gedacht. Daar kwam men achter door bijna 30 jaar de hersenactiviteit van de Afrikaanse grijze roodstaart papegaai te observeren. Niet voor niets dat die Jaco's bijna zijn uitgestorven. Hoe dan ook blijken de communicatieve vaardigheden van de papegaai overeen te komen met die van een tweejarig kind. Op het gebied van rekenen en herkennen van kleuren en vormen valt zelfs een vergelijking te maken met een kind van vijf á zes jaar.
"De allerslimste van de drie vogels waarmee Pepperberg de jongste tijd werkte, de 29-jarige Alex, kan zeven verschillende kleuren benoemen, vijf vormen onderscheiden en tot vijf tellen. Hij herkent, vraagt of weigert zo'n 1000 verschillende voorwerpen en doet ook veel meer dan napraten," aldus de nieuwssite Het Laatste Nieuws.

Humor vereist intelligentie?

Men zegt wel eens dat slechts slimme mensen in staat zijn tot humor; dat het iets te maken heeft met snel schakelen en het associatief vermogen. Wat dan te denken van een moppen tappende papegaai? Alweer een Afrikaanse grijze roodstaart papegaai is in staat om 950 woorden te herkennen en gebruiken.

"Hij formuleert zelfstandig woorden en zelfs hele zinnen als hij met nieuwe situaties wordt geconfronteerd waarin zijn vocabulaire nog niet voorziet. Toen een andere papegaai ondersteboven aan z´n stokje hing riep het beest z´n baasje toe om even snel een fototoestel te pakken. Later lieten de onderzoekers de gevleugelde grappenmaker een foto zien van een dierenverzorger met een aap op z´n arm. Toen daarna de verzorger, nu zonder aap, kwam binnenlopen vroeg de wondervogel waar de verzorger z´n aap had gelaten," aldus Fok.nl.

De grote vraag?

Dit is natuurlijk slechts deel 1. In een volgend deel breng ik u een verzamelijk van leuke dierenmanieren die tonen dat dieren soms menselijker zijn dan u denkt. De grote vraag is: hoe menselijk precies?

Heeft u zelf interessante links die aantonen hoe clever dieren kunnen zijn, of hoe onwetend wij over hun gedrag kunnen denken, aarzelt u dan vooral niet om te reageren!

Hieronder ziet u nog een leuke video van de pagegaai Einstein. Het mag dan niet de allerslimste zijn, het kon die van u zijn geweest...

Update: filmpje toegevoegd van een kaketoe die helemaal gek is van The Backstreet Boys. Altijd leuk om dieren mensen te zien nadoen. En zo is er nog de papegaai die het leven van vader en zoon redde...

 Gerelateerd aan deze publicatie:
christal: ik vraag me af hoe ze het dier dat geleerd krijgen? Vertel eens tim...
Op 22-10-2007 22:46:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Als je het over de update met de Backstreet-kaketoe hebt, die heeft het zichzelf aangeleerd, naar het schijnt.
(bericht gewijzigd op 22-10-2007 23:28:30)
United as one. Divided by zero.
Op 22-10-2007 22:57:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: ja dat laatste stukje was grandioos, lol

shake it! w000000t
Op 23-10-2007 15:45:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Echt leuk
Je krijgt gewoon zin om met die kaketoe mee te dansen.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 23-10-2007 17:55:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
escoBAS: mensen hebben er totaal geen idee van hoe intelligent dieren zijn.
waarom zou een dier geen intelligentie kunnen hebben.
een mens is ook maar een dier ,weliswaar op een hoog niveau
fungtionerend, maar nog steeds een dier
Op 18-09-2010 13:08:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Dit soort onderzoeken zijn eigenlijk vrij nutteloos of worden gedaan door mensen die zelf geen dieren hebben.
Vraag de meeste diereneigenaren naar hun dier en die kunnen je zo al vertellen dat dieren heel intelligent zijn en heel veel humor hebben.
Ik heb katten, honden, papegaaien, paarden, ratten en wat al niet meer gehad en als je tijd steekt in de communicatie met het dier en de band die je ermee kunt hebben zul je zien hoe slim en hoe leuk ze zijn en hoeveel je van ze kunt leren.

In ieder geval van zoogdieren en vogels. Ik heb ook veel reptielen enzo gehad ( tijgerpythons, boa-constrictors, leguanen e.d ) en dat is toch anders, daar heb je niet echt een band mee. Tenminste niet echt merkbaar.

Ik was nog klein toen mijn vader mijn tijgerpython wegdeed ( de kinder en dierenbeul, maar goed ) Ik miste die slang wel, maar geen idee of die slang mij miste.
Als het goed is woont er nog 1 van ons in Blijdorp nu, ik zal eens kijken of hij me herkent en blij is me te zien


My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 18-09-2010 16:08:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden