Sinds de aanslagen in Amerika op de befaamde 11e september, is de wereld niet meer dezelfde. Overal in de Westerse wereld zien we een zelfde beweging. In Amerika was men nauwelijks bekomen van de schrik of de PATRIOT-Act was al ingevoerd. Een wet de de overheid bijna onbegrensde mogelijkheden geeft om haar burgers in de gaten te houden, eh, te beschermen, natuurlijk.

In Nederland en Europa in het algemeen blijft men natuurlijk niet achter. We mogen preventief gefouilleerd worden, overal verschijnen camera's, surfgedrag kan nageplozen worden. En dat alles onder het mom van terrorismebestrijding en verhoging van onze veiligheid.
Maar, is er ooit onderzocht wat bijvoorbeeld de relatie is tussen de identificatieplicht en het aantal terroristische aanslagen? Is er een verband tussen de toename van het aantal camera's in de steden en de veiligheid van de burgers?
We weten allemaal bijvoorbeeld dat de camera's die de dader van de moord op de activist Sévèke niets bruikbaars hebben geregistreerd. Handig.
En wie maakt zich nu eigenlijk zorgen om de afbraak van zijn burgerrechten?
Gelukkig is er zo af en toe nog een ander geluid te horen, zoals hier, in een artikeL van Karin Spaink dat vandaag (28-01-06) in de Volkskrant verscheen.
Zou ze binnenkort worden opgepakt wegens het ondersteunen van terrioristen?
Ach, en nog steeds kunnen Donner en zijn maatjes nog veel leren van de verlichte despoot die momenteel hoedt over het lot van mijn landgenoten.

Updeet: Ook in de Het Volk staat een interessant artikel over dit onderwerp.

Updeet 2: Dit bedoel ik dus.

Updeet 3: Het voorbeeld van Sévèke blijkt achteraf toch wat minder "toevallig"

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden