De Schotse Alexander Graham Bell had nooit kunnen vermoeden dat zijn uitvinding zo'n vlucht zou nemen. Waar we tegenwoordig ook kijken, we zien telefoons of telefoonwinkels. Al geruime tijd zijn de draden en kabels die de signalen doorsturen niet eens meer nodig.
We houden van ere wie ere toekomt en horen dus Graham Bell dankbaar te zijn. Of toch niet helemaal?

Antonio Santi Giuseppe Meucci, een Italiaans ontwerper, zou zich waarschijnlijk diep ongelukkig hebben gevoeld bij het aanschouwen van de immer groeiende telefonie-trend. Met als enige reden een tekort aan 250 dollar, nodig voor de patentaanvraag, zag hij Bell er op een slinkse manier met zijn vinding vandoor gaan...

Antonio Santi Guiseppe Meucci
Antonio Santi Guiseppe Meucci
( Antonio Santi Guiseppe Meucci )

In 1855 raakte de vrouw van Antonio Meucci voor een deel verlamd. Om toch dicht bij haar te kunnen zijn ontwikkelde hij een telefoonsysteem. Hij was reeds sinds 1849 bezig met de principes; de verlamming maakte de noodzaak tot ontwikkelen groter.
Zijn huis en werkplaats stonden met elkaar in verbinding en op dagelijkse basis bewees de ontdekking zijn nut. Hij realiseerde zich het belang en zocht jarenlang vruchteloos naar geldschieters.

Zelf gewond door een explosie kwam Antonio Meucci in het ziekenhuis terecht. Alweer uit geldnood verkocht zijn vrouw een prototype van de telefoon, naast andere van zijn vindingen. Antonio was daar echter niet zo blij mee en wilde proberen zijn kindje terug te kopen. Helaas was vrouwlief vergeten wie van de vele kopers de telefoon had.
Veel meer dan opnieuw beginnen zat er voor Meucci niet op. In 1871 diende hij een patentaanvraag in maar de nodige 250 dollar had hij niet. De aanvraag bleef 3 jaar staan maar verviel uiteindelijk. Geld was een blijvend probleem.

Spontane verdwijningen.
Niet dat Meucci bij de pakken bleef zitten. Hij had zijn 'sprekende telegraaf' in 1871 naar het Amerikaanse bedrijf Western Union gezonden. Twee jaar lang vroeg hij om een kans tot demonstreren maar daar was volgens de firma geen tijd voor. Toen Meucci na het verlopen van zijn patentaanvraag vroeg of hij zijn telefoon terug kon krijgen werd zijn achterdocht gewekt. Volgens de firma was zijn uitvinding zoek geraakt.

Alexander Graham Bell
( Alexander Graham Bell )

Toeval?
Was het toeval dat Alexander Graham Bell in 1876 met een telefoon op de proppen kwam en wél het geld had om een patent aan te vragen? Bell was geen professor, noch natuurkundige. Hij was spraakleraar voor doofstommen en hielp doofstommen met liplezen. Toch kaapte hij op het uitvinderssalon in Philadelphia de eerste prijs met zijn primitieve één-op-één-versie van de telefoon reeds weg. Helemaal gejat is het dus ook weer niet.

Meucci vermoedde kwaad opzet en liet, geheel tegen de toenmalige gang van zaken in, een advocaat zich in de patent-zaak vastbijten. De rechtzaak begon in 1886 en zou duren tot de dood van Meucci in 1896. Helaas, en typisch, kwam de advocaat er tijdens dit proces achter dat ook de patentomschrijving van Meucci was zoek geraakt. Iemand had goed schoongemaakt.

De rechtszaak maakte duidelijk dat personeel van het patentenbureau de informatie aan Bell gegeven of verkocht had. Ook werd ontdekt dat de firma van Graham Bell (dat nu AT&T is) 20% van de winst aan Western Union had beloofd. De Amerikaanse regering wist in die jaren dat Graham Bellhamel de boel had opgelicht, maar kneep zoals gebruikelijk een oogje dicht. De uitrol van netwerken bracht namelijk geld in het bakje.

Toen Meucci stierf werd de rechtszaak gestopt. Vele jaren zou hij zijn gelijk halen. Op 11 juni 2002 eerde het Amerikaanse congres de Italiaan in een wet voor zijn doorslaggevend werk aan de telefoon.

Wie vond de telefoon uit?
De uitvinding van het dagelijks en wereldwijd gebruikt apparaat valt niet aan één persoon toe te schrijven. Antonio Meucci is een van de belangrijkse personen in het verhaal, maar die had niet de PR-capaciteiten van Graham Bell die er een succes van wist te maken.
Volgens Wikipedia hebben ook anderen zoals de Amerikaanse uitvinder Elisha Gray en de Duitse autodidact Johann Philipp Reis een bijdrage aan de totstandkoming van de telefoon geleverd. Teamwork, hoe dan ook. Maar... de credits gaan wel naar de verkeerde...

Heeft u nog even tijd over? Mooi; kunt u op play drukken van onderstaande filmpje waarin jongelui bovenstaand verhaal op creatieve wijze uit de doeken doen. Of... toch bijna.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden