U heeft ze vast al eens gezien: de stammen waarbij de indianen een bijzonder grote onderlip hebben wegens het bevatten van een schotel. Het sieraad zien we niet in onze cultuur en voor liefgrage kussers valt het ook niet bepaald aan te raden. Lipschotels, onbekend, onbemind... Een volgende trend of een uitstervende trend?

In tegenstelling tot wat vermoed kan worden is het gebruik van lipschotels niet zo wijd verspreid. In totaal zijn er slechts drie volkeren die het toepassen en die leven dan nog eens ver van elkaar. We hebben het over de Surma en de Mursi uit Ethiopie en de Suya uit Brazilie. De Suya zijn bijna op; slechts een ruime 300 indianen leefde in 2002 nog in het Xingu Nationale Park. Met de andere lipschotel-indianen is het, zoals valt te verwachten, ook niet zo goed gesteld; maar daar gaat het nu even niet over... 

De Surma indianen in Ethiopie
De Surma indianen in Ethiopie
( De Surma indianen in Ethiopie )

Hoe thuis zelf te doen?
In Ethiopie beginnen de dames er pas op huwbare leeftijd mee. Daar is dat rond de 15 á 16 jaar. Streefpunt is een grote schotel want dat is representatief voor de grootte van de bruidschat die voor het meisje kan worden gevraagd. Beetje handel is nooit verkeerd en een grote schotellip kan zelfs meer dan 50 stuks vee opleveren.

Om te beginnen maakt men een inkerving in de onderlip. Om voor wat extra ruimte te zorgen worden de voortanden van de onderkaak verwijderd en krijgen ze er een relatief kleine ronde kleischotel in gepropt.
Het spreekt vanzelf dat de lip na verloop van tijd zal gaan uitrekken. Wanneer alles geheeld is en de lip het schoteltje kan dragen is het tijd voor een groter exemplaar. Dit alles terwijl er gefantaseerd wordt over de runderen die het sieraad zal opleveren en de schoonheid desch onderlip.

Suya indiaan uit BrazilieOok voor mannen
In Ethiopie is de lipschotel strikt voorbehouden aan de dames. Bij de Suya indianen In Brazilie is het net andersom. Sinds het begin van de 20e eeuw stopten de vrouwen er met het dragen van de lipspringplank. De mannen doen het tot op de dag van vandaag nog steeds. De methode is dezelfde als bij de Surma en de Mursi.

Sieraad
Net zoals ieder sieraad dragen de indianen de schotel niet altijd. Soms flubbert de lip er losjes bij en wordt het tegen betaling van kiekgrage toeristen weer uit de bamboekast gehaald. Indien u zelf kiest voor dit soort non comformistische oplossingen, dan kunt u de lipschotel tijdens sollicitaties met gemak uitnemen. Wel opletten voor druipend speeksel...

U wilt even de sfeer van een schotel opsnuiven? Dat kan; hieronder twee filmpjes om aan te snuffelen:


( Mursi indianen in Ethiopie )


( Meer Mursi indianen )
Dr. Phil: Sexy
Op 01-03-2008 1:45:38 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden