De tweede helft van december is eigenlijk altijd een periode vol feest geweest. Tegenwoordig speelt kerst hierin een hoofdrol. Maar kerst is niet strikt het vieren van de geboorte van Jezus. Het is een mix van allerlei feesten. Er zitten allerlei andere aspecten aan het kerstfeest dan alleen het christelijke feest. En juist die andere aspecten wil ik eens nader bekijken. 

Onderdeel van kerst is samen eten, een kerstboom vol lampjes, ballen en slingers in huis, samen zijn, cadeautjes geven, (verschrikkelijke) kerstliedjes zingen en voor de Christenen onder ons ook een of meerdere bezoeken aan de kerk.

In het feest dat wij kerst noemen zijn drie belangrijke tradities verenigd. De Christelijke geboorte van Jezus van Nazareth, de Germaanse traditie van het vieren van de zonnewende: het Midwinterfeest, en de Romeinse Saturnalia. Het midwinterfeest wordt gevierd op 21 december, de dag dat de dagen weer gaan lengen. Het licht wordt verwelkomd. Hier komt onze traditie van een boom met lampjes vandaan. Dit Midwinterfeest is redelijk bekend als zijnde onderdeel van het moderne kerstfeest. Maar de Saturnalia zijn veel minder bekend. Laten we die eens in het licht zetten. 

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het feest te maken met de god Saturnus, de vader van Jupiter. Even een stukje Griekse mythologie:

In den beginne, of nou ja na Chaos, Erebus (Duisternis), Nyx (Nacht), Aether (Lucht) en Hemera (Dag) en de nakomelingen daarvan, komen we bij het godenechtpaar Uranus (Hemel) en Gea (Aarde). Dit echtpaar heeft een aantal kinderen ter wereld gebracht die we de Titanen noemen. Hieronder vallen onder andere Oceanus, Hyperion en Kronos. Kronos trouwde zijn zus Rhea. Gea en Uranus konden het op een gegeven moment niet zo goed meer vinden, waarna Kronos zijn vader letterlijk ontmant. Uit de testikels die in zee vallen wordt onder andere Aphrodite geboren. De scheiding van Hemel en Aarde resulteert vervolgens in een verbintenis tussen Gea en Pontus, Zee. Kronos neemt met deze verminking van zijn vader de macht op zich in het godenrijk. Echter, hij kent een profetie die voorspelt dat hij door zijn kinderen uit zijn macht gezet zal worden. Aangezien anticonceptie nog niet bestond (de pil is immers pas in 1962 op de markt gekomen) kreeg Rhea toch een sloot kinderen die door Kronos stuk voor stuk verorberd werden. Het laatste kind is de welbekende god Zeus die door Rhea verstopt is op Kreta. Kronus kreeg een in dekens gewikkelde steen die hij in 1 hap naar binnen schoof. Toen de kleine Zeus een grote jongen geworden was kwam hij wraak nemen op zijn vader. Hij dwong hem zijn broers en zussen op te braken: Hestia, Demeter, Hera, Hades en Poseidon. Vervolgens ontstond de mythische Titanenstrijd tussen de latere Olympische goden (Zeus plus zijn broers en zussen) samen met de door Kronos opgesloten en door Zeus bevrijde honderdarmige reuzen en cyclopen tegen Kronos en zijn broers, de Titanen. Zeus en de zijnen winnen deze strijd. Het vervolg verschilt een beetje tussen de Griekse mythologie en de Romeinse. Hoewel de Romeinen behoorlijk copy-paste hebben toegepast met de ontwikkeling van hun Pantheon, hebben ze de verhalen wel enigszins aangepast. Volgens de Griekse mythologie verdwijnen Kronos en de Titanen direct in de Tartaros, waarbij Atlas het hemelgewelf op zijn schouders dragen moet. Volgens de Romeinen vlucht Kronos naar het latere Latium dat in Italië ligt. 'Latium' is afkomstig van het werkwoord 'latere', wat 'zich verbergen' betekent. 
Deze Kronos staat in de Romeinse mythologie bekend als Saturnus, wat een etymologische link heeft met 'zaad'. De periode van Saturnus verblijf in deze streek staat bekend als een Gouden Tijdperk. Eetbare gewassen ontsproten uit eigen beweging uit de vruchtbare landen en de mensen hadden een lang, gelukkig leven vol nietsdoen. Een beetje Luilekkerland-achtig. Alleen komt Jupiter (Zeus) zijn vader op het spoor en stuurt hem alsnog naar de Onderwereld. Dat betekent het einde van dit Gouden Tijdperk. 

Het is dit Gouden Tijdperk dat de Romeinen vieren aan het einde van het landbouwseizoen, in de tweede helft van de huidige maand december. Het startte op 17 december met een offer in de tempel van Saturnus op het Forum Romanum en duurde een aantal dagen. Het zou voor het eerst gevierd zijn in 217 BCE. Tijdens de Saturnalia mocht er geen oorlog begonnen worden, werd er niet gewerkt, ging men niet naar school en werd er ook geen politiek bedreven. Oftewel, net als nu met sneeuw: het hele openbare leven lag stil.

In deze dagen stond de hele samenleving op haar kop. Het doet mij denken aan het idee van Carnaval. Het hele feest van Saturnus was een herinnering aan het mythische Gouden Tijdperk toen Saturnus in Italië was en vormde een moment van eenheid van 'het Romeinse volk'. Een volk dat zelfs in de verhalen niet bestaan heeft. Er heeft altijd segregatie plaats gevonden met slaven, plebejers en patriciërs. En immigratie is de oorsprong van het bestaan van het Romeinse Rijk geweest. Zonder immigratie geen Rome. Immers, Aeneas kwam uit Troje en trouwde een Latijnse prinses. Zijn zoon (die trouwde met Creusa, jammerlijk gestorven in hun vlucht uit Troje) is de voorvader van Romelus en Remus, de mythische stichters van de stad Rome. Omdat het pas gestichte Rome een toevluchtsoord werd voor iedereen die een nieuw leven wilde beginnen, vooral bannelingen en vluchtelingen, was er een zwaar tekort aan vrouwen. De oplossing daarvoor werd gevonden in de Sabijnse maagdenroof. In plaats van een gezamenlijke Spelen met de buren de Sabijnen die hun dochters meenamen, was de hele opzet gericht op het schaken van deze dochters om als echtgenote te fungeren voor de vele Romeinse mannen. Tsja, je moet toch iets als je geen vrouw kunt vinden. Maar goed, de hele stichting van Rome is omgeven met al dan niet gedwongen migratie, van 1 volk is dan ook niet te spreken. Maar met de Saturnalia deed men wel alsof men 1 volk was en gelijk aan elkaar, zonder hiërarchie. 

Ten tijde van de Saturnalia stonden slaven en vrijgeborenen op gelijke hoogte. De meesters droegen normaliter geen hoofddeksel, maar in deze dagen droegen zij zogenaamde vrijheidshoeden, hoeden die anders alleen door vrijgelatenen gedragen werden. De meesters bedienden hun personeel in plaats van andersom en de slaven konden sarcastisch zijn en grapjes maken ten koste van hun meester die anders absoluut niet zouden kunnen. Men at gezamenlijk zeer uitgebreide maaltijden die opgeluisterd werden met mooie verhalen, raadsels en spotdichten. Zoals gezegd begonnen de Saturnalia op 17 december. De laatste dag was de dag van de Sigillaria, de dag dat de geschenken werden uitgewisseld. Dit zal zo rond het huidige 23 december hebben plaatsgevonden. 

Om terug te komen op de aspecten van kerst. Vrijwel iedereen is vrij, alle openbare gebouwen zijn gesloten: het zijn 2/2,5 dagen van samen zijn, samen te veel eten, cadeautjes geven en een stukje 'vrede op aarde'. Op de kerstboom en de viering van de geboorte van Jezus na, is Kerst toch een voortzetting van het Romeinse feest der Saturnus? Fijne Saturnalia!
Gio: Ik denk dat het feit dat de christenen de 'geboorte van Jezus van N.' vieren op 25 december uitsluitend het gevolg is van de beslissing van de R.K. kerk - in de 4e eeuw pas - om dat op die dag te doen. Het idee daarachter was waarschijnlijk dat Jezus van N. het 'licht' was dat de duisternis deed oplichten - so to speak. Het was logisch dat ze daarbij kozen voor de midwinterzonnewende. (En inderdaad hebben de noordelijke midwinterfeest de vorm waarop kerstmis tegenwoordig gevierd wordt heel sterk beïnvloed.)
Maar meer nog dan de Saturnalia dacht de R.K. Kerk daarbij waarschijnlijk aan Sol Invictus dat op 25 december plaatsvond:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus Tenslotte kwam in het Sol Invictus-feest het idee van het opnieuw geboren worden van het licht en het idee van de 'King of kings' tot uiting: het idee dat de Zon en later dus Jezus, Koning der koningen c.q. de enige God was.

De Saturnalia waren meer een herfst-ZAAI-feest. En het (ploegen en) zaaien c.q. 'in cultuur brengen' van het land gebeurde in de herfst - tot bijna half december; de Saturnalia waren de afsluiting daarvan. En dat was ook waar Saturnus voor stond: zaai-god en brenger/schenker van de cultuur en beschaving in bredere zin.
Overigens heeft de vorm van de Saturnalia waarschijnlijk wel bijgedragen aan de vorm van de huidige advent- en kersttijd.
(bericht gewijzigd op 24/12/2013 10:31)
De oude Atheense filosofen zeiden het al: niet 'goden' maar natuurwetten geven de wereld vorm!
Op 24-12-2013 10:03:40 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel: De astro-symboliek sluit er aardig bij aan: Rond 21-12 begint de maand van het sterrenbeeld Steenbok. En de heerser van dat teken is de planeet Saturnus. Van oudsher is Saturnus ook de heerser van het teken dat daarna komt, Waterman. Tegenover Steenbok staat Kreeft en de heerser daarvan is de Maan. Tegenover Waterman staat Leeuw en de heerser daarvan is de Zon. Dus Saturnus is opponent van zowel Maan als Zon.

Saturnus staat ook wel voor 'anti-Christ' (anti-Zon), of 'Satan'. Het is de 6e planeet. Op een van zijn polen woedt een zeshoekige storm. Hij staat ook wel voor het ego, oftewel de 'ring' die de mens gevangen houdt (in de ban van...).

Het ego doet de mens in twee delen uiteen vallen: Zon (bewuste) en Maan (onbewuste). Saturnus trekt die twee uiteen. Sommigen zeggen dat de mens zijn ego moet overwinnen om weer 'heel' te worden. Daarvoor moet ie afzinken de duisternis (de winter). Om daarna als heel wezen weer te verrijzen.
Op 24-12-2013 10:17:32 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Mooi geschreven lm. Voor jou en voor iedereen; Fijne Saturnalia!

It's all a figment of imagination!
Op 24-12-2013 10:28:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gio:
Danyel:
De astro-symboliek sluit er aardig bij aan, etc.


Ik heb heel lang geleden al eens uitgezocht of de dierenriem oorspronkelijk niet (slechts) een soort van oeroude landbouw-kalender is. Dat zou heel goed kunnen (hoewel ik niet alle verklaringen meer uit mijn hoofd weet):

Boogschutter: eind van het agrarische jaar; begin van het jachtseizoen
Steenbok: in de koudste periode van het jaar zakken de steenbokken wat meer af van de bergflanken naar de dalen en zijn zo gemakkelijke - en zeer gewilde! - jachtbuit.
Waterman: voorbereiding op de komende voorjaarsvloeden, onderhoud van irrigatiewerken en dergelijke (zie 'vissen')
Vissen: de toenemende kracht van de zonnestralen ontdooit de sneeuw van de bergflanken; vloed van de rivieren, o.m. de Eufraat en Tigris.
Ram: schapen worden verhuisd van de winter- naar de zomerweiden.
Stier: de toenemende testosteron-spiegels in de mannelijke dieren drijven de paringsdrift van de stieren op; in deze tijd vonden vroeger rituele stierengevechten etc. plaats.
Tweelingen: mogelijk rituelen rond 'ontmoeting' van huwbare jongens en meisjes.
Kreeft: Egyptisch; vloed van de Nijl
Leeuw: heetste periode van het jaar; gevaarlijke wilde dieren komen door wegtrekken uit de heetste gebieden, meer in contact met door mensen bewoonde gebieden
Maagd: moedergodin / rituelen rond de vruchtbaarheid van de aarde en de gewassen (???)
Weegschaal: start van de oogst en start van de (administratie en) handel in deze gewassen
Schorpioen: misschien een toename van deze beesten in samenhang met het gegeven dat door de oogsttijd de mensen meer in de velden verbleven
Boogschutter:eind van het agrarische jaar; begin van het jachtseizoen

Edit: ik begrijp wel dat de geschiedenis van de dierenriem iets gecompliceerder is maar als voorlopige uitgangshypothese lijkt mijn oplossing zo gek nog niet...


(bericht gewijzigd op 24/12/2013 14:2)
De oude Atheense filosofen zeiden het al: niet 'goden' maar natuurwetten geven de wereld vorm!
Op 24-12-2013 11:02:58 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: lm.
Unity in the Heart of Diversity
Op 24-12-2013 11:47:18 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm:
Gio:
Ik denk dat het feit dat de christenen de 'geboorte van Jezus van N.' vieren op 25 december uitsluitend het gevolg is van de beslissing van de R.K. kerk - in de 4e eeuw pas - om dat op die dag te doen. Het idee daarachter was waarschijnlijk dat Jezus van N. het 'licht' was dat de duisternis deed oplichten - so to speak. Het was logisch dat ze daarbij kozen voor de midwinterzonnewende. (En inderdaad hebben de noordelijke midwinterfeest de vorm waarop kerstmis tegenwoordig gevierd wordt heel sterk beïnvloed.)
Maar meer nog dan de Saturnalia dacht de R.K. Kerk daarbij waarschijnlijk aan Sol Invictus dat op 25 december plaatsvond:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus Tenslotte kwam in het Sol Invictus-feest het idee van het opnieuw geboren worden van het licht en het idee van de 'King of kings' tot uiting: het idee dat de Zon en later dus Jezus, Koning der koningen c.q. de enige God was.


Sol Invictus is voor de vroege Kerk zeker interessant geweest en zal inderdaad wel aan de wieg gestaan hebben voor het idee Jezus' geboorte op de 25e te plaatsen. Overigens is het niet zo raar dat her kerstfeest mbt Jezus pas in de 4e eeuw opkomt, tot die tijd was het niet zo heel veilig om Christen te zijn De eerste stenen kerk op de plaats van de huidige St Pieter is ook 4e eeuws, hoogstwaarschijnlijk stond er daarvoor niet meer dan een klein houten hokje. De 4e eeuw is voor het Christendom de periode waarin het vorm krijgt, macht krijgt en flink kan gaan groeien.

Mijn blog was ook niet bedoeld als verklaring voor de 'geboorte van Jezus' op de 25e december, maar als verklaring voor ons huidige kerstfeest.
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 24-12-2013 12:01:30 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gio:
lm:
Gio:
Ik denk dat het feit dat de christenen de 'geboorte van Jezus van N.' vieren op 25 december uitsluitend het gevolg is van de beslissing van de R.K. kerk - in de 4e eeuw pas - om dat op die dag te doen. Het idee daarachter was waarschijnlijk dat Jezus van N. het 'licht' was dat de duisternis deed oplichten - so to speak. Het was logisch dat ze daarbij kozen voor de midwinterzonnewende. (En inderdaad hebben de noordelijke midwinterfeest de vorm waarop kerstmis tegenwoordig gevierd wordt heel sterk beïnvloed.)
Maar meer nog dan de Saturnalia dacht de R.K. Kerk daarbij waarschijnlijk aan Sol Invictus dat op 25 december plaatsvond:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus Tenslotte kwam in het Sol Invictus-feest het idee van het opnieuw geboren worden van het licht en het idee van de 'King of kings' tot uiting: het idee dat de Zon en later dus Jezus, Koning der koningen c.q. de enige God was.


Sol Invictus is voor de vroege Kerk zeker interessant geweest en zal inderdaad wel aan de wieg gestaan hebben voor het idee Jezus' geboorte op de 25e te plaatsen. Overigens is het niet zo raar dat her kerstfeest mbt Jezus pas in de 4e eeuw opkomt, tot die tijd was het niet zo heel veilig om Christen te zijn De eerste stenen kerk op de plaats van de huidige St Pieter is ook 4e eeuws, hoogstwaarschijnlijk stond er daarvoor niet meer dan een klein houten hokje. De 4e eeuw is voor het Christendom de periode waarin het vorm krijgt, macht krijgt en flink kan gaan groeien.

Mijn blog was ook niet bedoeld als verklaring voor de 'geboorte van Jezus' op de 25e december, maar als verklaring voor ons huidige kerstfeest.


Mijn reactie was ook niet bedoeld als kritiek maar slechts als nuancering, als toevoeging. Peace man...

Goede midwinterfeestdagen, jij en everyone else!!!
De oude Atheense filosofen zeiden het al: niet 'goden' maar natuurwetten geven de wereld vorm!
Op 24-12-2013 12:37:25 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm: @Gio, ik was even bang de illusie gewekt te hebben iets over het ontstaan van het christelijke gebeuren rondom kerst te hebben willen zeggen. Vandaar dat ik het nog maar even meldde. Fijne dagen!
(bericht gewijzigd op 24/12/2013 13:16)
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 24-12-2013 13:15:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gio:
lm:
@Gio, ik was even bang de illusie gewekt te hebben iets over het ontstaan van het christelijke gebeuren rondom kerst te hebben willen zeggen. Vandaar dat ik het nog maar even meldde. Fijne dagen!


Mogelijk dat mijn reactie onbewust ook was ingegeven door een tendens in de geschiedschrijving om gebeurtenissen/events die in de klassieke Griekse en Romeinse wereld plaatsvonden een hoger belang toe te kennen dan aan bijv. Germaanse zaken. Terwijl je je kunt afvragen in hoeverre die zuidelijke tradities c.q. vormen hier boven de grote rivieren (waar ik me bevind) daadwerkelijk invloed hebben gehad. (Maar je hebt iig wel aangegeven dat het Germaanse ook invloed heeft gehad.) Maar bijvoorbeeld in Scandinavië kent men ook verschillende van de tradities die nu onderdeel zijn van 'Kerstmis' terwijl de Saturnalia daar iig nooit hebben plaatsgevonden.
Ik denk dat je er wel tien blogs over kunt schrijven hoe het nu daadwerkelijk tot in detail zit.
Niettemin: zeer sfeervol blog - over de Saturnalia. En nogmaals goede midwinterfeestdagen!!!

(bericht gewijzigd op 24/12/2013 13:53)
De oude Atheense filosofen zeiden het al: niet 'goden' maar natuurwetten geven de wereld vorm!
Op 24-12-2013 13:35:47 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm: http://historiek.net/kerstmis-is-een-geweldige-pr-stunt/39385/

Over de berekening van Jezus' geboorte
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 24-12-2013 13:48:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Mijn ouders waren christelijk,maar we hadden wel altijd een kerstboom.
Ben zelf niet religieus,maar geloof wel dat zo'n boom en de sfeer die het brengt onze winter wat prettiger maakt.
Op 24-12-2013 17:15:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Doodjammer dat we alleen maar terugvallen op geschreven geschiedenis, en zo onnoemelijk weinig weten over de zeer lange en ook zeer rijke periode daarvoor.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 24-12-2013 17:30:42 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.: Interessant, goed geschreven blog. Ook de daaropvolgende posts met interesse gelezen.
(bericht gewijzigd op 24/12/2013 19:3)
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 24-12-2013 18:36:57 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel:
Gio:

Edit: ik begrijp wel dat de geschiedenis van de dierenriem iets gecompliceerder is maar als voorlopige uitgangshypothese lijkt mijn oplossing zo gek nog niet...


Zeker niet. Sterker, daar gaan astrologen ook van uit. Astrologie heeft volgens hen niets met de sterren te maken. De 12 sterrenbeelden zijn 12 'seizoenen' van het jaar. Vandaar dat de precessie geen invloed heeft op de astrologie. Ram is altijd het eerste astro-seizoen van het jaar. Het sterrenbeeld heeft niks met het astronomische sterrenteken te maken. Het astro-systeem is toevallig verzonnen (zo'n 5000 jaar terug) op het moment dat de zon op 21 maart in het sterrenteken Ram (randje Stier) stond. Daarom kreeg het eerste seizoen de naam Ram. Maar tegenwoordig staat ie op die datum randje Vissen / Waterman. Maar dat doet dus niets af aan het astro-systeem (hoewel de precessie wel vaak wordt gebruikt als argument tegen de astrologie).
Op 24-12-2013 18:47:20 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel: Om mn gezwets nog wat verder aan te vullen (en dan beloof ik te stoppen voor dit jaar): alle sterrenbeelden hebben dus heersers (toegewezen planeten en zon en maan) volgens het volgende stramien, waarbij ik begin met Stier omdat de astrologie is uitgevonden in de stierentijd. Althans, randje Stier - Ram. (tijd van het 'Gouden Kalf'):

Stier - Venus
Tweelingen - Mercurius
Kreeft - Maan
Leeuw - Zon
Maagd - Mercurius
Weegschaal - Venus

Schorpioen - Mars
Boogschutter - Jupiter
Steenbok - Saturnus
Waterman - Saturnus
Vissen - Jupiter
Ram - Mars

Later vonden ze Uranus, Neptunus en Pluto. Die werden toegevoegd aan resp. Waterman, Vissen en Schorpioen. Maar tot die tijd was Saturnus de grens van ons zonnestelsel. De buitenste ring, die ons 'gevangen' houdt. De opponent van de zon dus...

Je ziet in het rijtje dat 'zonnige maanden' (van Stier tm Weegschaal) de binnenplaneten toegewezen hebben (Zon, Maan, Mercurius en Venus), en de herfst de buitenplaneten (Schorpioen tm Ram). De binnenplaneten zijn het bewuste, de buitenplaneten het onbewuste.


(bericht gewijzigd op 24/12/2013 19:13)
Op 24-12-2013 19:11:24 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Danyel:
(en dan beloof ik te stoppen voor dit jaar)

Om er dan volgend jaar een blogje over te maken.Je vertelt het informatief en objectief in mijn ogen.
It's all a figment of imagination!
Op 24-12-2013 19:21:10 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel: Nou vooruit, ik sta mezelf nog een klein aanvullinkje toe ... ;-)

De astro-symboliek kent oude planeten en de 'nieuwe' (recent gevonden) planeten Uranus, Neptunus en Pluto (die laatste geldt in de astro-symboliek nog gewoon als planeet). Dat geeft het volgende rijtje met na Saturnus een scheidslijn:

Zon
Mercurius
Venus
Aarde / Maan
Mars
Jupiter
Saturnus
-------
Uranus
Neptunus
Pluto

De scheidslijn is een 'spiegel'. Dat maakt volgens de astro-symboliek dat Uranus het 'broertje' is van Saturnus, Neptunus van Jupiter en Pluto van Mars.

Er zijn lui die denken dat dit betekent dat het volgende 'broertje' dat zal worden gevonden, het 'broertje' van de aarde / maan is.... ;-)

Daarna nog de 'broertjes' van Venus en Mercurius, en last but not least, het 'broertje' van de zon...
Op 24-12-2013 19:22:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Phonioer: Christmas Elements Have Pagan Roots


Op 27-12-2013 10:35:09 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden