In het bedrijfsleven worden ze gediscrimineerd; in de volksmond gaan ze door de mangel als zijnde niet te vertrouwen en in liederen dienen ze enkel om te kaap'ren te varen. Inderdaad, we hebben het over mannen met baarden.

Vanzelfsprekend kent u reeds het type dat vliegtuigen in gebouwen stuurt, of bommen laat ontploffen in drukke supermarkten of metro's. In de Islamtraditie, radicaal of niet, is een baard in tegenstelling tot het westen veel gewoner. Sterker nog, het is verplicht om je op die manier te distantiëren van de niet-moslim. De snor korter knippen wordt dan wel weer door de profeer aangeraden: "Wie zijn snor niet kort knipt hoort niet bij ons!"...

Mannen met baard zijn niet te vertrouwen?
Mannen met baard zijn niet te vertrouwen?
( Mannen met baard zijn niet te vertrouwen? )

Harige sfeerzetting?
De filosoof Arthur Schopenhauer was een grondlegger van de baardgedachte. Slechte mensen hebben volgens de wijsgeer veelal een baard. Dat doen ze om delen van hun gezicht te verbergen, aldus Schopenhauer. Dat sommige mannen ook van het gezichtsaccent houden die een baard biedt, net zoals een oorring of ander sieraad dit kan verwezenlijken, is voor de filosoof niet doorslaggevend. Baard is afkomstig van Barbaar, aldus Schopenhauer.

Een Nederlander die wellicht graag filosoof was geweest maar het stadium van bittere beroepszeiker nooit heeft overschreden, Youp van het Hek, kan nog leven met een gewone baard. Mannen met een klein ringbaardje en op de wangen niks; alleen wat haren om hun mond die hij omschrijft als een pratend kutje. Helaas, en typisch, legt heer van het Hek slechts uit dat hij er een probleem mee heeft. Waarom is minder duidelijk.

Vrouw met baard missing link?
Als een baard het signaal is van een niet te vertrouwen persoon, dan zijn vrouwen er niet helemaal van gevrijwaard. Zo bestaat er nog steeds zoiets als de vrouw met baard. We hebben het niet over wat donzig schaamhaar op lip of kin, waar menig ouder wordende vrouw mee geplaagd zit, maar over een volledige baardgroei bij vrouwen zoals in het geval van de Amerikaanse Jennifer Miller, stichtster van Circus Amok.

De dame, o.a. een cultuurprofessor aan de universiteit van UCLA, treedt op als vuurspuwster, jongleuze en natuurlijk bebaarde vrouw. Scripties over haar ervaringen met baardgroei en de sociale interpretatie ervan zijn ons helaas onbekend. Vanzelfsprekend besteedt de dame wel aandacht aan de discriminatie waar ze soms slachtoffer van is. Vrouwen met baarden zijn niet zo gewild bij mannen, zo blijkt.

Sinterklaas?
Voelen we ons soms nog steeds bedot door de goeie lieve gulle man uit Spanje, soms ook Turkije? Is het feit dat zijn valse baard jaren een toonbeeld was van de kinderillusie een gegeven dat meespeelt in het niet vertrouwen van mensen met een baard? Het is aan u te zeggen. Hoe voelt u zich t.o.v. mensen met baard?

Update: filmpie!

Update 8-11-2007

Het Vlaamse Sint-Nicolaasgenootschap vraagt de Sinterklazen geen alcohol meer te drinken tijdens hun bezoeken. "Er lopen te veel Sinterklazen rond die niet van de drank kunnen afblijven."

Dat zegt secretaris Raf Rumes donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

"Zo zijn er gevallen bekend van Sinten die zo dronken waren dat ze zelfs hun paard niet meer op geraakten. Ontoelaatbaar!"

De Vlaamse organisatie biedt Sinten al jarenlang een opleiding aan, evenals een 'sinterimkantoor' dat alcoholvrije sinten uitzendt.

Horatio: Heb ooit met m'n vader Sint en Piet gespeeld voor bekenden met kinderen(5 gezinnen in totaal) en overal waar we kwamen bestelde Sint een 'appelsap met ijsklontje'...dat liep natuurlijk helemaal uit de hand!? Aangeschoten Sint die alles en iedereen door elkaar haalde en zijn eigen Piet voor lul zette(jeugdtrauma)...
Op 08-11-2007 15:44:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: Met of zonder alcohol mannen met baarden bezorgen me altijd traumas en nachtmerries.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 08-11-2007 17:09:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
celtic:

Met of zonder alcohol mannen met baarden bezorgen me altijd traumas en nachtmerries.

Lucky me.

:S
Op 08-11-2007 17:36:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Clark Kendt:

celtic:

Met of zonder alcohol mannen met baarden bezorgen me altijd traumas en nachtmerries.

Lucky me.

:S

Grow a beard
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 08-11-2007 18:03:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: als jongeman én aspirant-moslim, draag ik graag een baard. fokking hel stoer ja, hehe .... anyway beter dat dan zo'n baby-face. HAH
Op 08-11-2007 18:40:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
J.H.T:

als jongeman én aspirant-moslim, draag ik graag een baard. fokking hel stoer ja, hehe .... anyway beter dat dan zo'n baby-face. HAH

Aspirant-moslim? Leg uit.

:S
Op 08-11-2007 18:54:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: mss later op de avond, ik ga nu naar een bierproeverij ;-)
Op 08-11-2007 19:09:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
I. Gorewitz:
J.H.T:

mss later op de avond, ik ga nu naar een bierproeverij ;-)

Dan moet je nog veel leren.
;-)

Ward
(bericht gewijzigd op 8-11-2007 19:19:59)
Op 08-11-2007 19:19:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: mannen met baarden
hoe groot is hun leed
mannen met baarden
omdat men niet weet

Op 08-11-2007 19:47:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt: Mannen met baarden verbergen hun ware gelaat. Onbewust, maar 't blijft verbergen. Dat of ego, er mooi uit willen zien. Maar dat is dan weer gek want er zijn weinig vrouwen die tegenwoordig op baarden vallen.

:S
Op 08-11-2007 20:10:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: En wat je allemaal in hun baard terug vind.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 08-11-2007 20:19:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Zett: ik wil graag een baard maar jha moet ik eens bij mijn vriendin mee aankomen...
Op 08-11-2007 22:18:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T:
Clark Kendt:

Mannen met baarden verbergen hun ware gelaat. Onbewust, maar 't blijft verbergen. Dat of ego, er mooi uit willen zien. Maar dat is dan weer gek want er zijn weinig vrouwen die tegenwoordig op baarden vallen.

:S


Mannen zonder baard verbergen hun ware gelaat. Onbewust wil men na de volle baardgroei die na 20+ inzet toch een laf baby-face'je bewaren. Dat of ego, er jonger uit willen zien. Maar dan zijn er gelukkig nog echte vrouwen die op echte mannen vallen who are 'sporting a beard ...

Na een godverse periode gelijk een door Nietzsche benoemde kameel-fase (beast of burden carrying the wrongs of society) ... one becomes a lion-child and it took for f****** ages ... so loooong, I was, like, growing a beard.....
.... growing a beard ... is een Amerikaanse uitdrukking voor een kwestie van geduld of eender een tijdsspanne waarbij het geduld op de proef wordt gesteld.

En mijn heidense flirt met het Moslimgeloof doe ik morgen een keer uit de doeken, 'truste
Op 09-11-2007 0:12:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: Beste,

Gisteren was ik dus naar een bierproeverij, die gepaard ging met een zeer interessante lezing over de geschiedenis van abdijbier met een onderhoudende (natuurljik ;-)) Vlaamse expert op dat terrein.

Op een gegeven moment vertelden hij over de Benedictijnen en de vroege middeleeuwen. Volgens de leefregels/geschriften van Sint-Benedictus was het voor zijn volgelingen alleen toegestaan om water en wijn te drinken. Maar bij hun bekeringsdrang en uiteenzetting van vestigingen, abdijen, kwamen ze ook in aanraking met ..... BIER.
Nu, het heeft wat voeten in de aarde gehad, vooraleer de monniken ook bier aan hun dieet mochten toevoegen, maar door hun noeste arbeid hadden genoeg graan en ingredienten en door de schrijfkunst konden ze nagaan, welk een recept goed of matig was. Al gauw werden ze meester-bierbrouwers!

EN, dit vind ik als heiden interessant, hun BIER werd eigenlijk ook een soort middel, lok(/handels)middel om heidenen te bekeren.

Dit was voor mij een interessant gegeven, want ik was in de veronderstelling uit geschiedenisboekjes, dat de bekering van heidenen meestal gepaard ging met geweld. Bijvoorbeeld, een koning of heerser van een stam was overtuigd door de boodschap van Jesus die de monniken in de vroege middeleeuwen over Europa verspreiden, en met geweld (als optie) zijn onderdanen of naburige volkeren tot het Christendom inwijdde ..... maar nu blijkt bier ook een wapen in de strijd der zieltjeswinnen geweest.

Welnu, ik ben een part-time Nietzschean, vele hoofdwerken en ook secundaire literatuur gelezen (maar part-time omdat ik ook graag voor mezelf denk) .. maar die lezing van gisteren deed mij denken aan Nietzsche wanneer hij stelde dat alcoholisme en het Christendom dé 2 grootste ondeugden van Europa waren ...


(bericht gewijzigd op 9-11-2007 9:22:22)
Op 09-11-2007 9:18:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: Verder meen ik me te herinneren dat Nietzsche, evenals ik, van de tóón van Koran bewonderde. Ik heb eens een tijdje terug de Koran geleend vd bieb en over de passages die ik las, moet ik opmerken dat de schrijfwijze zeer streng edoch rechtvaardig bekt!

Daarenboven ben ik voornemens binnenkort, bij een nabijgelegen stadje of stad, eens een moskee-dienst bij te wonen. Zoiets was ik al eerder van plan in mijn voormalige studentenstad ...
Af en toe vergezel ik mijn vader bij een Katholieke kerkdienst bij ons in 't dorp. En, ik vind het tafereel eerlijkwaar, aandoenlijk.... al die oudjes (gemiddelde leeftijd is echt 60++) en de gemoedelijke, vriendelijke, openhartige, gematigde, verlichte boodschappen vd pastoor....

Maar toch lonkt het Moslimgeloof mij.... niet dat ik alles klakkeloos over ga nemen, en mezelf ineens mijn gemodereerd alcoholgebruik (whisky en af en toe bier of wijn) ga 'cancellen' ... neen! ik ben en blijf heiden/agnost .... en beschouw mezelf als dé eigenwijste persoon die ooit bestaan heeft ... hehe
Ter illustratie, mathematici, opvoeders en aaaalle mensjes op de wereld worden het bijvoorbeeld over één ding eens ..... 1 + 1 = 2 ....... dan zou ik nog steeds degene zijn, qua Natuur, om te beweren .... nope, 1+1=11 ;-)
Naast de toon van de Koran gevallen mij ook nog een aantal dingen uit de leefstijl vd gemiddelde moslim:

-traditionele rolpatronen
-geld,-en belastingsysteem
-zowel man als vrouw die als maagd het huwelijk intreden
-mogelijkheid tot polygyny
-respect voor oude leeftijd
-ramadan; inachtzaamheid voor de minderbedeelden
-innerlijke strijd/ontwikkeling a.k.a. jihad
-etc.

Verder heeft een jonge Katholieke priester in opleiding mij eens verteld, dat Mohammed KRIJGERS kweekte. En ook dat spreekt mij aan, als beoefenaar van 4 vecht,- en verdedigingskunsten.
En, iedere andere dag zou ik ...cynisch gesteld de 'hamburger/breezer-cultuur' inruilen voor het, in potentie, vrome & vredelievende leven van de moslimmedemensch
(bericht gewijzigd op 9-11-2007 9:24:40)
Op 09-11-2007 9:19:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J.H.T: 'cies ... en ik wil daar nog aan toevoegen dat een baardaap slechts af en toe hoeft bij te knippen en/of scheren ... ikke 1 x in de week ofzo, luiheid is een deugd (soms)

Terzijds wil ik even aanhalen dat er psychologische onderzoekjes zijn geweest waarin werd geconcludeerd dat mannen met een snor bijvoorbeeld als betrouwbaarder werden bevonden...dan dezelfde foto met een baby-face'je

En tijdje terug, beetje raar nieuws, maar dat Indiaanse politieagenten werden beloont als ze een snor lieten staan ..... bezoemt dan toch ergens gezag en respect uit.
Op 09-11-2007 0:53:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden