Toen Madame de Florian in 1942 vertrok uit haar appartement in Parijs, heeft ze de deur achter zich dichtgetrokken om nooit weer te keren. Gevlucht voor het Duitse oorlogsgeweld zocht ze een veilig oord in het zuiden van Frankrijk.
Na het overlijden van deze vrouw troffen haar erfgenamen het appartement in ongeroerde staat aan. Omdat mevrouw telkens keurig haar huur bleef betalen rook niemand onraad. Madame de Florian had dit appartement in 1941 overgenomen van haar oma Marthe de Florianeen dame van lichte zeden. 
Haar flat was in het negende arrondissement, op de rechteroever, in de buurt van de Opera Garnie, Folies-Bergères en de rosse buurt Quartiers Pigalle. Dit was het kleurrijke Parijs, het Parijs van schrijvers en kunstenaars en filmmakers. Intellect en losbandigheid troef. 

Marthe de Florian leefde tijdens het Belle Époque, de 'gouden' tijd tussen het einde van de Frans-Pruisische Oorlog en het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Het was een periode van optimisme, vrede, technologie en, misschien wel het allerbelangrijkste, de bloei van literatuur, muziek en kunst. Namen zoals Zola, Monet, Matisse en Picasso kregen bekendheid evenals Giovanni Boldini, de meest gerenommeerde portretschilder in zijn tijd. Je telde pas mee als Boldini je geschilderd had. De Meester van het impressionisme, minnaar van de vrouw die hij schilderde, de vrouw in roze: Marthe de Florian. 

Het tijdperk had zijn gewone prostituees, de filles soumises (onderdanige meisjes). Boven hen op de maatschappelijke ladder stonden les grisettes, meestal werkende vrouwen, naaisters en dergelijke die seks gebruikten om hun inkomen aan te vullen. Nog een tree hoger stonden les lorettes. En pas daarna kwamen les demimondaines (zoals Marthe), zeer bijzondere types. Demimondaines stonden bekend om hun extravagante levensstijl, mits zij natuurlijk door een reeks rijke en bekende liefhebbers begeerd werden. Ze werden vanwege hun kleding benijd door elke vrouw in Parijs. Zelfs de rijkste high society dames konden hier niet mee concurreren (immers, die hadden slechts 1 man die hen de goederen leverde, de demimondaines hadden er veel). Demimondaines stonden ook bekend vanwege drank- en drugsgebruik, gokken en buitensporige uitgaven (vooral aan kleding).

De kleindochter van deze flamboyante dame in kwestie leed een lang en gelukkig leven en mocht de hoge leeftijd van 91 bereiken. Haar erfgenamen hadden echter geen flauw benul dat deze madame nog een appartement vol met achtergelaten spullen huurde. Dit kwam in 2010 aan het licht, toen ze de rekeningen nasloegen van de overleden dame. De ontdekking van deze tijdcapsule uit 1942, een ware schatkamer, was een feit.

Er werd zelfs een portret gevonden van de eigenares van het appartement, van de hand van bovengenoemde Giovanni Boldini. Dit specifieke stuk van deze meester ging over de toonbank voor een schamele 2,1 miljoen euro.psixty4: Top Adictech.
Goed artikel en erg mooie foto's.
It's all a figment of imagination!
Op 18-01-2014 9:14:55 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: zo'n vol appartement moet plezant geweest zijn om in rond te neuzen...prachtig schilderij van Marthe, je voelt een zeker respect in het artikel voor de levenswijze die tijd, leuk om de foto's te bekijken
Change the being by being the change
Op 18-01-2014 9:24:50 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
satijn: Ferm!
Triggerende titel. :-)
En zeker niet teleurgesteld, mooi.
Op 18-01-2014 9:30:59 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo: Bokrijk in Parijs.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 18-01-2014 10:08:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Zullen de erfgenamen niet leuk gevonden hebben, al die oude troep opruimen....
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 18-01-2014 10:55:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Ook een mooie struisvogel, die wil ik ook wel thuis neerzetten.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 18-01-2014 11:16:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: Welke geuren (parfumes flesjes) waren er nog aanwezig van een dame uit deze tijd (wereld). Misschien wat raar op het eerste gezicht maar, dat is bij het bezoeken van een oude woning veelal wat het eerste is wat je opmerkt bij binnen treden, geur. Laat staat dat je de geuren uit die tijd, terug vind onder de stop van een parfum flesje.... Misschien, net als met alles wat geweest is, keert weer terug in de belangstelling...
Live kost Time
Op 18-01-2014 16:07:07 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm: Super tof artikel! Dank Adictech En sterkte voor het schoonmaakteam, man wat een stof... Zou mevrouw zelf nog geweten hebben dat alles er nog net zo bij lag als toen ze in de oorlog vertrok? Dan zou je toch verwachten dat ze zou zijn teruggegaan? In elk geval een boeiend verhaal
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 18-01-2014 20:27:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Donkerwoud: Bijzonder nieuwtje.
Op 20-01-2014 1:36:24 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddy-: ok blog adictech. leuk om te lezen. de dame had erg lange dunne vingers.
vind ik niet zo mooi. wel een wulps, lustig type
Op 30-01-2014 16:17:23 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden