1914 is alweer een hele eeuw geleden. Wat waren de belangrijke gebeurtenissen toen? In dat jaar werd het Panamakanaal geopend. Ook werd de Franse acteur Louis de Funès geboren. Verder was er nog de moord op Franz-Ferdinand van Oostenrijk waarmee indirect Wereldoorlog 1 in gang gezet werd. Dat was honderd jaar, ofwel een eeuw geleden. Maar wat gebeurde er in 1964, een halve eeuw geleden? 

Wat was er vijftig jaar geleden, in 1964, allemaal in de wereld aan de hand?Sommigen herinneren zich nog uit 1964 de eerste Chinese nucleaire test in Lop Nur onder de codenaam 596. Voor iedereen die er nog nooit van gehoord had, en er toch meer van wil weten, is er goed nieuws want binnenkort opent China op die locatie 's werelds eerste atoompretpark.

Wie in 1964 ook onder een codenaam opereerde was James Bond in de film Goldfinger. De derde film waarin Sean Connery als de Britse geheim agent 007 te zien was en voor het eerst in zijn schitterende Aston Martin DB5.

Een andere topfilm uit 1964 is: A Hard Day's Night, een komische zwart/wit film waarin het dagelijkse leven van de Beatles, één van de meest populaire bands uit de zestiger jaren, te zien is. Dat jaar waren zij ook voor de eerste en enige keer 'live on stage' in Nederland. Beatlesmania in de polder, in de hal van de plaatselijke groenteveiling in Blokker.De Beatles of de Stones? Eén van de moeilijkste vraagstukken uit de jaren zestig. Ook de Rolling Stones kwamen in 1964 voor een optreden naar Nederland, tijdens hun eerste concert op het Europese vaste land vernielde het uitzinnige publiek het interieur van de zaal. Daardoor werd het optreden van de Stones in het Kurhaus in Scheveningen één van hun kortste concerten ooit, het duurde maar vijf nummers.

Van rocksterren naar echte sterren, wat waren de belangrijkste feiten in de ruimtevaart in 1964? Wat bemande ruimtevaart betreft, lanceerden de Amerikanen dat jaar het Gemini 1 ruimtevaartuig en de de Saturnus SA5, SA6 en SA7 raketten. Deze vluchten waren nog onbemand maar waren succesvolle testvluchten die aan de basis stonden van Neil Amstrongs geslaagde maanlanding vijf jaar later.

De Sovjets daarentegen stuurden wel mensen naar boven, drie tegelijk nog wel. Op 12 oktober vertrok Voskhod 1 vanaf het lanceerplatform in Baikonur in het huidige Kazachstan. Na zestien omwentelingen rond de aarde keerden de kosmonauten Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov en Boris Yegorov een dag later gezond en wel weer terug. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat er meerdere mensen op hetzelfde moment in de ruimte waren.Om het zonnestelsel te verkennen zonden de Sovjets in 1964 drie Zond ruimtevaartuigen op missie. Als eerste Zond 1, onderweg naar Venus, helaas is deze missie door communicatieproblemen mislukt. Daarna wilden ze Zond 1964A in een baan om de maan brengen maar die kwam niet hoog genoeg. Tenslotte was er nog de Zond 2 die richting Mars gestuurd werd en hoewel er wel een scheervlucht over Mars gemaakt is, werd er geen data terug naar aarde gestuurd.

De Amerikaanse Ranger 7 was wel succesvol. De sonde werd gelanceerd op 28 juli en bereikte de maan op 31 juli. De bedoeling was dat het toestel neer zou storten op de maan en dat het in de laatste zeventien minuten voor impact foto's zou maken en naar aarde door zou seinen. Dat lukte, de camera's aan boord maakten in die tijd ruim 4300 geslaagde opnames, mooie beelden van een verre reis.

Iemand die in 1964 niet zo ver zou reizen was Nelson Mandela, een zuid Afrikaanse vrijheidsstrijder. Tegen hem werd in het Riviona proces levenslang geëist en hij werd opgesloten in de gevangenis op Robbeneiland. Later zou hij het nog heel ver schoppen. Een ander naar moment in 1964 was het Tonkin incident wat er de oorzaak van was dat de V.S. bij de Vietnamoorlog betrokken raakte. Een strijd die door niemand ooit gewonnen werd.

Minder dodelijk maar daarom niet minder heftig is de strijd die gestreden wordt door sporters tijdens de Olympische Spelen. In 1964 was de beurt aan Tokyo.De 1964 Tokyo Spelen waren de eerste die in Azië gehouden werden en judo stond ook voor de eerste keer op het programma. De Nederlander Anton Geesink was overwinnaar in de open klasse. De Japanners waren minder blij dat een westerling in hun land met judo een gouden medaille won.

Het was ook in 1964 voor het eerst dat er in de V.S. een live televisie uitzending was van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De beelden gingen rechtstreeks de halve wereld over. Dit was mogelijk door Syncom 3, de eerste goedwerkende geostationaire communicatiesatelliet, die eerder dat jaar op 16 augustus al in een baan boven de aarde gebracht was. Later ging deze satelliet dienst doen voor het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog. De satelliet is overigens na vijftig jaar nog steeds in gebruik.

Van snelle communicatie naar snel vervoer, nog steeds in het Japan van 1964. Negen dagen voor de opening van de Olympische Spelen werd de eerste Shinkansen spoorlijn geopend op het meer dan vijfhonderd kilometer lange traject: Tokyo - Nagoya - Osaka. Hier reed de eerste hogesnelheidstrein ter wereld, de bullettrain, ofwel kogeltrein vanwege de vorm van de neus. De trein haalde een topsnelheid van meer dan 250km/u en had een kruissnelheid van ruim 200km/u. Natuurlijk kon het nog veel sneller, in 1964 koos de Blackbird voor het eerst het luchtruim. Dit verkenningsvliegtuig, ook wel bekend als: Lockheed SR-71A prototype, had stealth eigenschappen en behaalde snelheden tot Mach 3.2.

Van de lucht naar het water. Een snelle watervogel was Donald Campbell die met zijn Bluebird K7 in 1964 het snelheidsrecord op water verbeterde. Op het Dumbleyung meer in west Australië haalde hij met zijn turbojet boot een respectabele snelheid van 442km/u.

Van water naar land. Het 1964 snelheidsrecord voor auto's staat op naam van Art Arfons die met zijn Green Monster op de Bonneville-zoutvlakte van Utah een topsnelheid bereikte van 860 km/u.

We blijven nog even bij vervoer op het land, in 1964 kwam Ford-America met een nieuw raspaardje. De Ford Mustang werd van stal gehaald. Hetzelfde jaar in Duitsland in het plaatsje Zuffenhausen begon de productie van de 911.De mooiste sportwagen aller tijden: de Porsche 911. Dit model is het bewijs dat evolutie bestaat, de auto wordt nu na vijftig jaar nog steeds geproduceerd. In al die jaren won deze wagen op circuits en in rally's honderden wedstrijden en tientallen kampioenschappen. Het geluid van de achterin gelegen zescilinder boxermotor klinkt voor liefhebbers als muziek in de oren.

Echte muziekliefhebbers luisterden in 1964 liever naar radio Caroline. Op de gangbare radiostations was in die tijd maar weinig ruimte voor rockmuziek. Het bleef meestal beperkt tot speciale blokken van een paar uur per week. Radio Caroline vulde vanaf 1964 als zeezender vanuit internationale wateren dat gat op.

Aan het einde van ieder jaar op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, vinden altijd de uitreikingen van de Nobelprijzen plaats. De Nobelprijs voor Vrede ging in 1964 naar Martin Luther King voor zijn geweldloos verzet tegen de onderdrukking.

Wie zeker niet de Nobelprijs voor vrede verdient is de Pink Panther. In zijn nabijheid is voor iedereen het leven altijd een stukje zwaarder. Op de valreep van 1964, eind december, maakte hij in de cartoon The Pink Phink zijn tekenfilmdebuut.

Dit was 1964, een blog met wat wetenswaardigheden uit mijn geboortejaar, een halve eeuw geleden. Voor volgend jaar geef ik graag het stokje door aan iemand die in 1965 geboren is. Zo, en nu ben ik weg, even een potje mosterd halen.
stoerecurry: Jaren van evolutie, en records en nieuwe uitvindingen. Ik denk dat de generatie die nu 50 jaar oud is, de grootste technologische sprong heeft gemaakt van de mensheid.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 04-02-2014 9:47:18 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
stoerecurry:
Jaren van evolutie, en records en nieuwe uitvindingen. Ik denk dat de generatie die nu 50 jaar oud is, de grootste technologische sprong heeft gemaakt van de mensheid.

Dat zal wel van iedere nieuwe generatie gezegd kunnen worden.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 04-02-2014 9:52:05 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
hugo:
stoerecurry:
Jaren van evolutie, en records en nieuwe uitvindingen. Ik denk dat de generatie die nu 50 jaar oud is, de grootste technologische sprong heeft gemaakt van de mensheid.

Dat zal wel van iedere nieuwe generatie gezegd kunnen worden.

Ik vind 50 geen nieuwe generatie, maar de steilheid van de leercurve is nu wel ongekent
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 04-02-2014 9:57:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Er is inderdaad sinds de introductie van het wiel niet meer zo een sprong in gemakzucht gemaakt.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 04-02-2014 10:03:56 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar: Ik begrijp goed dat we P64 kunnen feliciteren met de ontmoeting van Abraham?
(bericht gewijzigd op 4/2/2014 10:29)
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 04-02-2014 10:28:58 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit: Mooi artikel.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 04-02-2014 11:52:45 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
stoerecurry:
hugo:
stoerecurry:
Jaren van evolutie, en records en nieuwe uitvindingen. Ik denk dat de generatie die nu 50 jaar oud is, de grootste technologische sprong heeft gemaakt van de mensheid.

Dat zal wel van iedere nieuwe generatie gezegd kunnen worden.

Ik vind 50 geen nieuwe generatie, maar de steilheid van de leercurve is nu wel ongekent

Moet je eens horen wat je kleinkinderen gaan zeggen.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 04-02-2014 13:14:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Sar:
Ik begrijp goed dat we P64 kunnen feliciteren met de ontmoeting van Abraham?

Nog niet, ik ben exact 24 jaar na de Duitsers in Nederland komen binnenvallen.
It's all a figment of imagination!
Op 04-02-2014 15:56:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vailixi: Chevrolet Corvette Sting Ray uit 1964


Mooiste auto ooit gebouwd

(oké het type van 1963 met de Split window is nog net iets mooier)
(bericht gewijzigd op 4/2/2014 16:11)
Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.
Op 04-02-2014 16:06:25 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:


Erg leuk blog psixty4, in de meeste alinea's vind ik punt(en) van herkenning.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 04-02-2014 16:16:52 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
A3aan v.d.B.:

. . . . in de meeste alinea's vind ik punt(en) van herkenning.

Dit is ook wat mij het beste is bijgebleven uit die tijd
It's all a figment of imagination!
Op 04-02-2014 16:18:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
psixty4:
A3aan v.d.B.:

. . . . in de meeste alinea's vind ik punt(en) van herkenning.

Dit is ook wat mij het beste is bijgebleven uit die tijd


Ja knul 't zit in de genen!
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 04-02-2014 16:49:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Leuk zeg.
Zo kom ik erachter dat ik gelijk ben opgericht met mijn favoriet; de Corvette. 1953.
(Of die watersnoodramp van toen ook iets betekent laat ik in het midden.)
You don't know what you've got until it's gone...
Op 04-02-2014 19:31:21 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: 1964 was gelijk 1963 of 1965.
Leugens, bedrog en misleiding.
Wie beheerst sins decennia de media?
De banken?
De politiek?
Follow the money.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 04-02-2014 23:15:33 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: 1914 en 1939, jaren van ultieme leugens en misleiding.
Waarom ging Europa in 1914 zomaar massaal ten oorlog?
Waarom invadeerde Duitsland Polen?
Had dat iets te doen met een geheim pact met Rusland?
Meer vragen als antwoorden, voor wie internet niet vorst.
De geschiedenis is een beerput.
De leugens verhullen de stank.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 04-02-2014 23:26:30 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Iedereen liegt want nimand mag weten dat Rusland al 1000 jaar over Europa heerst. We weten het wel.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 05-02-2014 0:05:50 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tetrisfan: dan wordt 10 mei wel groots gevierd
Op 05-02-2014 15:26:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: tja psixty4:..... 'k was toen 9... in 1964 hé... toen was het bij ons
in familiekring yééééh...Kapitein Zeppos (1964)

'k vind je blog erg interessant om de herinneringen op te frissen....;

(bericht gewijzigd op 5/2/2014 20:11)
Change the being by being the change
Op 05-02-2014 20:07:13 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Leuk blog.

Ooit, 25 jaar geleden, zond de BRT elke zondag "De Pré Historie" uit. Compilaties van nieuws, sport en muziek uit een bepaald jaar, samengeperst in een perfecte montage en van commentaar voorzien door Guy du Pré.

Ik heb ze van oude VHS overgezet op DVD, maar ik heb alleen de jaren 1961 t/m 1964 in echt goede kwaliteit en in stereo. En behalve een paar prutskwaliteit exemplaren op YouTube ze zijn nergens te krijgen.

Wie weet waar ze zijn te vinden???
Op 07-02-2014 20:58:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
DeSchaduw:
Iedereen liegt want nimand mag weten dat Rusland al 1000 jaar over Europa heerst. We weten het wel.

En dat het mannetje Repelsteeltje heet ook.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 07-02-2014 21:21:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
Olav:
Leuk blog.

Ooit, 25 jaar geleden, zond de BRT elke zondag "De Pré Historie" uit. Compilaties van nieuws, sport en muziek uit een bepaald jaar, samengeperst in een perfecte montage en van commentaar voorzien door Guy du Pré.

Ik heb ze van oude VHS overgezet op DVD, maar ik heb alleen de jaren 1961 t/m 1964 in echt goede kwaliteit en in stereo. En behalve een paar prutskwaliteit exemplaren op YouTube ze zijn nergens te krijgen.

Wie weet waar ze zijn te vinden???

Bij de VRT?
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 08-02-2014 0:39:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Phonioer:
Dit was 1964, een blog met wat wetenswaardigheden uit mijn geboortejaar, een halve eeuw geleden. Voor volgend jaar geef ik graag het stokje door aan iemand die in 1965 geboren is. Zo, en nu ben ik weg, even een potje mosterd halen.


Gefeliciteerd, wanneer was je jarig?

Op 08-02-2014 10:37:39 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Phonioer:
Dit was 1964, een blog met wat wetenswaardigheden uit mijn geboortejaar, een halve eeuw geleden. Voor volgend jaar geef ik graag het stokje door aan iemand die in 1965 geboren is. Zo, en nu ben ik weg, even een potje mosterd halen.


Gefeliciteerd, wanneer was je jarig?

- mooi plaatje met paarse 50 -


nog niet
It's all a figment of imagination!
Op 08-02-2014 10:57:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden