Zoals u wellicht al vermoedde gaat dit blog over de extravagante Tycho Brahe. Het leven van deze grondlegger van de astronomie valt op zijn minst opmerkelijk te noemen. De wereld van de wetenschap kent vele kleurrijke figuren maar Tycho Brahe spant toch wel de kroon. Buiten zijn astronomische geest, verloor hij zijn neus in een van oorsprong wiskundig conflict, (wellicht dat hij hiermee Shakespeare inspireerde Hamlet te schrijven) en maakte hij waarschijnlijk van zijn nog grotere opvolger Johannes Kepler een moordenaar.  Het is moeilijk om niet geestdriftig te worden na het horen over het excentrieke leven van dit heerschap. Alles uit zijn leven lijkt buitenproportioneel, vanaf het begin. Toen hij twee jaar oud was, is hij gestolen uit de armen van zijn moeder, door zijn rijke, adellijke oom. Opmerkelijk genoeg leek iedereen hier vrede mee te hebben. Een zonsverduistering in 1560 inspireerde Brahe om astronoom te worden en hij besefte al snel dat de ontluikende wetenschap alleen vooruitgang kon boeken als de waarnemingen systematisch en accuraat waren. Daartoe verfijnde hij oude instrumenten en bouwde hij nieuwe. Hij bracht de rest van zijn leven door met het creëren van een van de grootste archieven van astronomische gegevens tot dan toe. Maar Brahe was verre van een stoffige geleerde. In 1566, op 20-jarige leeftijd, verloor hij een deel van zijn neus in een duel met een andere Deense edelman genaamd Manderup Parsbjerg. Het duel was naar verluidt begonnen met een meningsverschil betreffende een wiskundige formule. Omdat 16e-eeuws Denemarken geen moderne middelen zoals het internet bezat, had je gelimiteerde andere methoden om uit te zoeken wie er gelijk had, en het enige alternatief waar deze heerschappen aan dachten, was om te proberen elkaar te doden. 

Getekend voor het leven droeg Brahe een prothese op zijn neus. Zijn valse neus was waarschijnlijk gemaakt van koper, hoewel hij waarschijnlijk ook gouden en zilveren neuzen had voor speciale gelegenheden. Brahe erfde een groot deel van de rijkdom van zijn pleegvader Jørgen, die stierf in 1565 bij redden van de koning van Denemarken van de verdrinkingsdood. Brahe wordt verondersteld eigenaar te zijn geweest van zoveel als 1% van de totale rijkdom van Denemarken. Hij woonde in een kasteel, waar hij een nogal ongewone groep vaste entertainers ontving.


Het kasteel van Brahe

Zo was er een lilliputter genaamd Jepp, die volgens Brahe paranormale krachten bezat. Jepp fungeerde als hofnar, die het grootste deel van de diners onder de tafel doorbracht. Het is waarschijnlijk beter om niet te speculeren over waarom Brahe voorkeur aan die regeling gaf.
Dan was er nog Brahe's eland, een tam beest dat door Brahe als gewaardeerd huisdier werd gehouden. De eland ontmoette een nogal bizar einde, naar verluidt door het drinken van veel bier tijdens een van de extravagante banketten waar Brahe om bekend stond, waarna hij van de trap viel en stierf. Dat hebben weinig elanden in de geschiedenis hem nagedaan.Een ander sterk verhaal dat te ronde deed over de dood van Brahe, is dat hij tijdens een banket in Praag dermate veel alcoholische versnaperingen had geconsumeerd en niet naar het toilet kon omdat dit als onbeleefd werd ervaren, hij zo lang zijn bezoek aan de retirade heeft uitgesteld dat zijn blaas is gescheurd. Aan dit verhaal is weinig waarheid te ontdekken, de heren onderzoekers menen dat zijn dood minder 'spectaculair' zou zijn geweest.

In 1601 leed hij aan een blaasaandoening, waardoor hij nog maar erg kleine beetjes tegelijk kon urineren, en na elf dagen van ondraaglijke pijn hij uiteindelijk stierf. Tenminste, dat is het officiële verhaal. Het is mogelijk dat hij eigenlijk bezweken is aan kwikvergiftiging. Latere onderzoekers troffen namelijk een hoeveelheid van deze toxische stof op zijn snorharen aan. Om wat meer licht op de zaak te werpen, werden zijn stoffelijke resten onlangs (november 2010) opgegraven voor nader medisch onderzoek. 
Ervan uitgaande dat de onderzoekers meer bewijs hadden gevonden van kwik op zijn been- en haarmonsters, zijn er twee mogelijkheden. Als er bewijs is van blootstelling op langere termijn, dan heeft hij waarschijnlijk het kwik per ongeluk ingeslikt in de loop van zijn experimenten. Indien daarentegen het kwik alleen bij de wortels van zijn haar wordt gevonden, zou dit kunnen betekenen dat hij een dodelijke dosis kreeg toegediend, wat zou kunnen wijzen op moord.

Wat ook de exacte reden is, Brahe verloor zijn populariteit toen koning Christian de troon besteeg, en moest het land ontvluchten voordat hij aan het ontvangende einde stond van de woede van de nieuwe 19-jarige koning. Deens historicus Peter Andersen vond onlangs het dagboek van Tycho's neef, Graaf Eric Brahe, een diplomaat die voor de koning van Denemarken werkte. Hoewel de graaf de moord niet erkende, nam hij het op diverse bijeenkomsten op voor Christians broer Hans, die dacht dat de moord van Tycho Brahe in opdracht van de koning zou hebben plaatsgevonden. Eric Brahe was in Praag toen Tycho (mogelijk) vergiftigd werd. Maar misschien had Brahe's dood meer wetenschappelijke motivaties. Omdat de nobele Tycho een gewone burger was getrouwd, werden zijn kinderen niet gezien als legitieme erfgenamen van zijn bezittingen, en dit creëerde een veel verwarring over wie nu zich over zijn bezittingen mocht ontfermen. Dat zijn onder meer zijn uitgebreide astronomische archief, met inbegrip van een catalogus van meer dan duizend nieuwe sterren. Tijdens zijn leven had Brahe zijn gegevens angstvallig bewaakt, zelfs zijn geliefde leerling Johannes Kepler verbood hij toegang tot dit archief. Dat veranderde na zijn dood, Kepler maakte gebruik van de verwarring om bezit van de gegevens te nemen, iets wat hij later zelf toegegeven had niet geheel ethisch te achten:

Ik moet bekennen dat toen Tycho stierf, ik snel profiteerde van de afwezigheid, of gebrek aan omzichtigheid, van de erfgenamen, door het ontfermen over de nalatenschap van Tycho.


Met het archief van Brahe was Kepler was in staat om astronomisch verder te gaan dan ieder ander voor hem, Carl Sagan zou later over Kepler zeggen:

de eerste astrofysicus en de laatste wetenschappelijke astroloog

Het boek uit 2004 Heavenly intrigue suggereert dat Kepler in feite Brahe heeft vermoord om de toegang tot de gegevens te krijgen. Er is niet veel bewijs voor, maar Kepler had hiermee wel een motief ter grootte van een molensteen.
Toch al met al niet slecht voor een man met een valse neus, een paragnostische dwerg en een dronken eland.
Mark TT: Iedereen die out of the box denkt word aanvankelijk voor gek versleten. Tot deze later alsnog zijn gelijk lijkt te krijgen.

Afwijken van wat algemeen geaccepteerd is, is lastig voor velen. Pioniers worden pas veel later beroemd of een held. Omdat ze van het pad durfden af te wijken. Hoe lastig dat soms ook was.
Op 24-02-2014 8:49:14 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Wel gaaf dat je een eland kunt leren traplopen.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 24-02-2014 9:47:02 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael: Bezopen elanden? Dwergen onder de tafel? Daar zijn de schandalen van nu niks bij!
the more things change, the more they stay the same
Op 24-02-2014 10:04:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: Goed blog, al had eigenlijk niet mogen ontbreken dat Tycho er vanuit ging dat de zon om de aarde draait en de empirische bewijzen die hij aandroeg superieur waren aan de bewijzen van zijn tijdgenoten die claimden dat de aarde om de zon draait.

Hij had dus geen gelijk met zijn conclusie, maar wel gelijk met zijn methode...
Op 24-02-2014 11:03:23 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw: Als je maar genoeg geld hebt dan kan je bekend worden met je vreemde hobby.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-02-2014 11:10:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4: Mooi artikel over een bijzonder persoon. Doet me denken aan het artikel: 'Gekte of genialiteit?'

It's all a figment of imagination!
Op 24-02-2014 12:20:05 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Niemand buiten onszelf kan over ons innerlijk heersen. Wanneer we dit weten worden we vrij.
Op 24-02-2014 13:44:52 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
Een leuk blog over een, in veel opzichten, opmerkelijk figuur!

Adictech,
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 24-02-2014 16:32:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chriske: altijd leuk om van oude geleerden nog iets te kunnen lezen, veel lectuur hebben ze moedwillig verbrand, allemaal uit angst... wat als wat als....we hadden anders al zoveel verder gestaan .... ik bedoel met de oude geschriften te onderzoeken en niet alles klakkeloos aan te nemen maar een ander zicht op de geschiedenis geeft je toch kriebels om verder na te denken....
Change the being by being the change
Op 24-02-2014 19:00:16 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Weer een dosis dagelijkse verwondering.

Wat me het meest opvalt; Wat een cultuurhistorische verschraling toch anno Nu. Wat is er veel verloren gegaan.
Ik heb het over Het Duel als methode om je gelijk te halen. Toen stond men nog pal voor zijn idealen en zijn waarheid. Met trots en eergevoel en 'doorslaggevende' argumenten. Weg met de dialoog en DWDD, de beuk erin..

Ik zeg; Direct weer invoeren, dat duel.
Niet meer een ruggengraatloze Plasterk die kruipend en flemend z'n belagers wil sussen. Niks daarvan, recht die rug, een blikkerend zwaard en zaagsel in de arena. Uitvallen, pareren, secondanten. En een maidenspeech vooraf!

Robbert Dijkgraaf, Alexander Klöpping; Verdedigen die oerknal, geloven of sneuvelen, wat is een neus nog waard als je de waarheid verdedigt! Evolutie? Ik zal je het recht van de sterkste wel even laten voelen. Ten strijde!

En, een nieuw format voor Eyeworks TV.

You don't know what you've got until it's gone...
Op 24-02-2014 20:37:30 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Veteo:
Weer een dosis dagelijkse verwondering.

Wat me het meest opvalt; Wat een cultuurhistorische verschraling toch anno Nu. Wat is er veel verloren gegaan.
Ik heb het over Het Duel als methode om je gelijk te halen. Toen stond men nog pal voor zijn idealen en zijn waarheid. Met trots en eergevoel en 'doorslaggevende' argumenten. Weg met de dialoog en DWDD, de beuk erin..

Ik zeg; Direct weer invoeren, dat duel.
Niet meer een ruggengraatloze Plasterk die kruipend en flemend z'n belagers wil sussen. Niks daarvan, recht die rug, een blikkerend zwaard en zaagsel in de arena. Uitvallen, pareren, secondanten. En een maidenspeech vooraf!

Robbert Dijkgraaf, Alexander Klöpping; Verdedigen die oerknal, geloven of sneuvelen, wat is een neus nog waard als je de waarheid verdedigt! Evolutie? Ik zal je het recht van de sterkste wel even laten voelen. Ten strijde!

En, een nieuw format voor Eyeworks TV.


Om even te crossposten, de genenpoel blijft er wel sterk door.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-02-2014 20:42:07 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rob: 'Het is waarschijnlijk beter om niet te speculeren over waarom Brahe voorkeur aan die regeling gaf.'

Door deze zin ga je juist speculeren, verschrikkelijk
Op 24-02-2014 21:41:30 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael:

I'll stay corrected
Maar die dwerg onder de tafel
the more things change, the more they stay the same
Op 25-02-2014 1:15:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
Samblo:
Goed blog, al had eigenlijk niet mogen ontbreken dat Tycho er vanuit ging dat de zon om de aarde draait en de empirische bewijzen die hij aandroeg superieur waren aan de bewijzen van zijn tijdgenoten die claimden dat de aarde om de zon draait.

Hij had dus geen gelijk met zijn conclusie, maar wel gelijk met zijn methode...

Een maan kan pas shinen als de zon straalt. Vanaf de aarde gezien zijn zon en maan even groot (zie zonsverduistering). Spiritueel gezien staat de aarde wel in het middelpunt, met de man als zon en de vrouw als maan.
Op 26-02-2014 11:14:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
michael:

Maar die dwerg onder de tafel

Soms is 'tie ook op de tafel.It's all a figment of imagination!
Op 26-02-2014 11:24:21 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
psixty4:
michael:

Maar die dwerg onder de tafel

Soms is 'tie ook op de tafel.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 26-02-2014 12:28:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
michael: Ooit gehoord van dwergwerpen?
the more things change, the more they stay the same
Op 26-02-2014 13:32:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Loppe:
Samblo:
Goed blog, al had eigenlijk niet mogen ontbreken dat Tycho er vanuit ging dat de zon om de aarde draait en de empirische bewijzen die hij aandroeg superieur waren aan de bewijzen van zijn tijdgenoten die claimden dat de aarde om de zon draait.

Hij had dus geen gelijk met zijn conclusie, maar wel gelijk met zijn methode...

Een maan kan pas shinen als de zon straalt. Vanaf de aarde gezien zijn zon en maan even groot (zie zonsverduistering). Spiritueel gezien staat de aarde wel in het middelpunt, met de man als zon en de vrouw als maan.

Klinkt mij meer als hocus pocus dan als spiritueel in de oren. Waarom is de man de zon en de vrouw de maan ipv andersom? Behoorlijk willekeurige bladiebla. Tycho Brahe zou er in ieder geval niets mee gekund hebben. Dat was één van de eerste empiristen.
Op 26-02-2014 15:09:50 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Samblo:
Loppe:
Samblo:
Goed blog, al had eigenlijk niet mogen ontbreken dat Tycho er vanuit ging dat de zon om de aarde draait en de empirische bewijzen die hij aandroeg superieur waren aan de bewijzen van zijn tijdgenoten die claimden dat de aarde om de zon draait.

Hij had dus geen gelijk met zijn conclusie, maar wel gelijk met zijn methode...

Een maan kan pas shinen als de zon straalt. Vanaf de aarde gezien zijn zon en maan even groot (zie zonsverduistering). Spiritueel gezien staat de aarde wel in het middelpunt, met de man als zon en de vrouw als maan.

Klinkt mij meer als hocus pocus dan als spiritueel in de oren. Waarom is de man de zon en de vrouw de maan ipv andersom? Behoorlijk willekeurige bladiebla. Tycho Brahe zou er in ieder geval niets mee gekund hebben. Dat was één van de eerste empiristen.

De zon is een man omdat hij energie geeft die het leven opwekt. De maan ontvangt, verzorgt en koestert.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 26-02-2014 15:58:56 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
DeSchaduw:

De zon is een man omdat hij energie geeft die het leven opwekt. De maan ontvangt, verzorgt en koestert.

Andersom kan je ook zeggen dat het de vrouw is die het leven baart (de zon) en de man daar slechts een bleke weerspiegeling van is (de maan). Daarbij verzorgt en koestert de maan helemaal niets. Het weerkaatst alleen. De zon koestert en de maan mag zich in dat licht verheugen. Typisch mannelijk dus die maan...

Ik weet wel dat over het algemeen de zon als man en de maan als vrouw wordt gezien, maar dat lijkt me meer een weerspiegeling van een patriarchale samenleving dan een diepe spirituele waarheid...
(bericht gewijzigd op 26/2/2014 16:25)
Op 26-02-2014 16:24:04 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
Samblo:
DeSchaduw:

De zon is een man omdat hij energie geeft die het leven opwekt. De maan ontvangt, verzorgt en koestert.

Andersom kan je ook zeggen dat het de vrouw is die het leven baart (de zon) en de man daar slechts een bleke weerspiegeling van is (de maan). Daarbij verzorgt en koestert de maan helemaal niets. Het weerkaatst alleen. De zon koestert en de maan mag zich in dat licht verheugen. Typisch mannelijk dus die maan...

Ik weet wel dat over het algemeen de zon als man en de maan als vrouw wordt gezien, maar dat lijkt me meer een weerspiegeling van een patriarchale samenleving dan een diepe spirituele waarheid...

De spirituele wereld weerspiegelt zich natuurlijk in de maatschappij. Patriarch of matriarch, beiden hebben elkaar nodig.
Op 26-02-2014 17:12:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Loppe:

De spirituele wereld weerspiegelt zich natuurlijk in de maatschappij. Patriarch of matriarch, beiden hebben elkaar nodig.

Man en vrouw hebben elkaar nodig. Patriarch en matriarch sluiten elkaar uit...Het lijkt wellicht alsof ik spijkers op laag water zoek, maar spirituele 'waarheden' worden niet weerspiegeld in de hemellichamen, maar in de mensen zelf. Wanneer je de maan gelijk stelt aan het vrouwelijke doe je daar zowel de vrouw als de maan daarmee onrecht aan.

edit: in feite is het andersom. De maatschappij wordt weerspiegeld in spirituele theorieën. In een matriarchale maatschappij zal de zon waarschijnlijk vrouwelijk zijn en de maan mannelijk. In een waarlijk gelijke maatschappij zal de zon als de zon en de maan als de maan worden gezien
(bericht gewijzigd op 26/2/2014 17:20)
Op 26-02-2014 17:18:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
Samblo:
Loppe:

De spirituele wereld weerspiegelt zich natuurlijk in de maatschappij. Patriarch of matriarch, beiden hebben elkaar nodig.

Man en vrouw hebben elkaar nodig. Patriarch en matriarch sluiten elkaar uit...Het lijkt wellicht alsof ik spijkers op laag water zoek, maar spirituele 'waarheden' worden niet weerspiegeld in de hemellichamen, maar in de mensen zelf. Wanneer je de maan gelijk stelt aan het vrouwelijke doe je daar zowel de vrouw als de maan daarmee onrecht aan.

Wie zegt dan dat het ene hemellichaam beter is dan het andere?
(bericht gewijzigd op 26/2/2014 17:30)
Op 26-02-2014 17:28:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
Samblo:

edit: in feite is het andersom. De maatschappij wordt weerspiegeld in spirituele theorieën. In een matriarchale maatschappij zal de zon waarschijnlijk vrouwelijk zijn en de maan mannelijk. In een waarlijk gelijke maatschappij zal de zon als de zon en de maan als de maan worden gezien

Er is maar één (spirituele) waarheid.
Op 26-02-2014 18:00:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: @ Loppe: de zon geeft nog steeds licht zonder de maan, de maan is onzichtbaar zonder de zon. Welk hemellichaam is belangrijker denk je?

Hoezo is er maar één spirituele waarheid? En als er al maar één spirituele waarheid is, wie kent deze dan? In de spirituele hoek vechten ze elkaar de tent uit. Denk je echt dat er van al die verschillende stromingen er één de ultieme waarheid bevat? Ik hoop niet dat jij denkt dat jij één van de uitverkorenen bent die wel de enige waarheid kent. Dat kan immers nog wel eens vies gaan tegenvallen in het hiernamaals...
Op 26-02-2014 18:12:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Samblo:
Loppe:

De spirituele wereld weerspiegelt zich natuurlijk in de maatschappij. Patriarch of matriarch, beiden hebben elkaar nodig.

Man en vrouw hebben elkaar nodig. Patriarch en matriarch sluiten elkaar uit...Het lijkt wellicht alsof ik spijkers op laag water zoek, maar spirituele 'waarheden' worden niet weerspiegeld in de hemellichamen, maar in de mensen zelf. Wanneer je de maan gelijk stelt aan het vrouwelijke doe je daar zowel de vrouw als de maan daarmee onrecht aan.

edit: in feite is het andersom. De maatschappij wordt weerspiegeld in spirituele theorieën. In een matriarchale maatschappij zal de zon waarschijnlijk vrouwelijk zijn en de maan mannelijk. In een waarlijk gelijke maatschappij zal de zon als de zon en de maan als de maan worden gezien

En in d echte maatschappij snappen mensen gewoon dat vrouwen andere eigenschappen hebben als mannen en daar niet zo over moeten zeuren.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 26-02-2014 18:30:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha:
Samblo:
@ Loppe: de zon geeft nog steeds licht zonder de maan, de maan is onzichtbaar zonder de zon. Welk hemellichaam is belangrijker denk je?

Hoezo is er maar één spirituele waarheid? En als er al maar één spirituele waarheid is, wie kent deze dan? In de spirituele hoek vechten ze elkaar de tent uit. Denk je echt dat er van al die verschillende stromingen er één de ultieme waarheid bevat? Ik hoop niet dat jij denkt dat jij één van de uitverkorenen bent die wel de enige waarheid kent. Dat kan immers nog wel eens vies gaan tegenvallen in het hiernamaals...

Er is idd maar één waarheid. Zolang ze vechten, kennen ze de waarheid niet.
Op 26-02-2014 19:16:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden