In 2007 zagen 181.336 nieuwgeboren Nederlandertjes het levenslicht. Van hen waren er 437 die al in de eerste week om verschillende redenen het leven lieten. We hebben het hier over het fenomeen 'wiegendood'. Wiegendood is een populaire term voor het overlijden van zuigelingen in de wieg zonder aanwijsbare oorzaak. Een juistere benaming is ‘sudden infant death syndrome’ (SIDS). Een correcte naam wil nog niet zeggen dat de medici het fenomeen kunnen verklaren en er zijn nogal wat wilde aannames en ideeën. In 2007 werd bij 14 kinderen (8 per 100.000 levend geborenen) jonger dan één jaar wiegendood als officiële doodsoorzaak meegegeven (cijfers CBS). De Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde (NVK) hanteert de leeftijdsgrens van twee jaar en dan komt men uit op iets minder dan 15 kinderen per 100.000 levendgeborenen die stierven ten gevolge van SIDS of wiegendood (1).

sids
(Fopspeen biedt uitkomst?)

Statistisch is er met het fenomeen wiegendood nogal wat aan de hand. Nadat in 1997 SIDS/wiegendood als officiële doodsoorzaak werd erkend, kwam het CBS in 1984 met 212 geregistreerde gevallen van zuigelingen jonger dan één jaar. Dat getal gleed langzaam terug naar het huidige cijfer van 14 slachtoffers jonger dan één jaar (bron Stichting Wiegedood). Waar die spectaculaire terugval in dertig jaar tijd vandaan komt is een raadsel. Wel is bekend dat sinds hoogleraar kindergeneeskunde Dr. G.A. de Jonge in 1987 ageerde tegen de Amerikaanse doctrine om zuigelingen op de buik te laten slapen en de rugligging adviseerde, het sterftecijfer behoorlijk daalde. Inmiddels is de rugligging mondiaal het standaardadvies.

Het fenomeen wiegendood is al zo oud als de weg naar Rome en komt, hoewel in geïndustrialiseerde landen het cijfer hoger ligt, mondiaal voor. Als een ware heksenjacht zocht en zoekt men naar oorzaken. Te zachte kussentjes, te warme dekens (warmtestuwing), buikligging, meeroken en ga zo maar door, alles was/is verdacht.

Wiegendood: in Vlaanderen sterven 5 maal méér baby's in hun slaap dan in Nederland. Lees hier een interview met professor Guus de Jonge.

De Gezondheidsraad kwam begin 2005 met een rokend rapport dat wiegendood veroorzaakt zou worden door het passief meeroken met rokende ouders. Dr. J.C. de Jongste, hoogleraar kinderlongziekten en medeopsteller van het rapport ontkende later die stelling.

We hebben gebruikgemaakt van verouderde cijfers. Het aantal gevallen van wiegendood is de afgelopen jaren juist sterk gedaald. We hebben verzuimd dit in de eindversie van het advies te corrigeren (bron).

Om zijn rapport niet helemaal onderuit te halen hield Dr. de Jongste vol dat passief roken de oorzaak van ongeveer tien wiegendoden per jaar is. Dr. de Jonge, die in 1987 zo doortastend was om de rugligging te adviseren, zag in 2007 een link tussen kinderdagverblijven en wiegendood. Met betrekking tot rokende ouders liet de Jonge terloops weten dat ouders van kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan vaak niet-rokers zijn (bron). En daarmee lijkt er dus geen causaal verband te zijn tussen passief meerokende zuigelingen en wiegendood.


(Wiegendood, ook in Amerika een dalende trend)

Wie meer over SIDS/wiegendood wil weten zonder zich in alternatieve zienswijzen te verliezen is de website van de Stichting Wiegendood een goede start. In het gedeelte hieronder verkennen we de minder geaccepteerde of bekende opvattingen.

Vaccinatie

Dr. Viera Scheibner (auteur van Vaccinatie, Het einde van een mythe):

In 1985 vroeg Viera een elektronica-ingenieur voor haar een monitorsysteem te ontwikkelen voor het observeren van de ademhaling van pasgeboren baby's. Dit in het kader van haar onderzoek. Zonder dat dit de bedoeling was, verzamelde ze hiermee ook de ademhalingsgegevens van baby's vóór en na vaccinatie. Die gegevens lieten ondubbelzinnig zien dat de functies van baby's gedurende een langere periode op een karakteristieke manier waren veranderd na vaccinatie met een DKTP-cocktail. Baby's bleken na vaccinatie vaak stijf te staan van de stress, wat bleek uit ernstige periodes van zeer oppervlakkige ademhaling over een periode van 45-60 dagen na vaccinatie. Navraag bij ouders die eerder een kind aan wiegendood waren verloren leerde haar dat het vorige kind meestal gestorven was na een DKTP-vaccinatie. De meeste gevallen van wiegendood (80%) doen zich voor op de leeftijd van twee tot zes maanden. In een aantal medische verhandelingen over de schadelijke bijwerkingen van vaccinaties wordt vermeld en geaccepteerd dat zich een overduidelijke clustering voordoet van sterfgevallen op of omstreeks de kritieke dagen na vaccinatie (bron).

Scheibner kreeg naar aanleiding van haar bevinding een stortvloed van kritiek over zich heen. Maar sinds de Japanners de kinkhoestvaccinatie uitgesteld hebben tot de leeftijd van twee jaar is de wiegendood in Japan praktisch verdwenen.

(Bron: Cherry & al.: “Report of a task force on pertussis + pertussis immunisation”. “Pediatrics”(supp) 1988.)

Wiet en hasj

Onderzoekers van de University of California in San Diego onderzochten tussen 1989 en 1992 239 gevallen van wiegendood in California en wat bleek? Vaders die een joint roken bij of tijdens de conceptie, de zwangerschap en/of na de geboorte verdubbelen daarmee het risico op wiegendood.

(Bron: Archive of Pediatric and Adolescent Medicine, juli 2001)

Serotonine

Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper David Paterson ligt er een verband tussen wiegendood en een verstoorde serotonine-huishouding in zuigelingen. De hormonale ontregeling zouden ademhaling en reflexen beïnvloeden met de wiegendood tot gevolg. Maar of dat nou komt doordat de hersencellen haperen die serotonine maken en afgeven, of doordat hun signalen gewoon niet goed worden opgepikt, weten de Amerikaanse neurowetenschappers niet.

(Bron: David S. Paterson e.a.: 'Multiple serotonergic brainstem abnormalities in sudden infant death syndrome', JAMA, 1 November 2006)

Staphylococcus aureus

Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde een onderzoek waar de beschuldigende vinger naar bacteriële infecties door staphylococcus aureus en E. coli lijkt te wijzen. Bij de helft van de 470 overleden baby's waren de bacteriën aangetoond. Volgens de onderzoekers hoeven de uitkomsten van het onderzoek echter ook niet te betekenen dat de bacteriën daadwerkelijk een rol speelden bij het overlijden van de baby's (bron).

Koolstofdioxide

Veel baby's die aan wiegendood sterven missen in hun hersenen het vermogen om dodelijk hoge concentraties koolstofdioxide te detecteren. Het gebrek wordt veroorzaakt door een slecht functionerend groepje cellen in de hersenstam waarvan bekend is dat het een rol speelt bij de controle van ademhaling en hartslag. Aldus een artikel uit het NRC van 1995.

Erfelijk

Volgens de Utrechtse kindercardioloog Theo Hoorntje is het raadsel van de onverklaarbare wiegendood deels opgelost. Het lange QT-syndroom (LQTS) is een van de veroorzakers. Het syndroom geeft stoornissen in de pompfunctie van het hart, waardoor gezonde kinderen en volwassenen plotseling kunnen overlijden. LQTS is een erfelijke aandoening die tot dusver niet of nauwelijks wordt herkend. Naar schatting zouden zo'n 10.000 Nederlanders het syndroom hebben (bron).


(Wiegendood, cultureel of genetisch bepaald?)
 
De lijst met mogelijke oorzaken van wiegendood is lang en we laten het even hierbij. Het is duidelijk dat niemand precies weet waarom sommige zuigelingen in de wieg sterven. Omgekeerd is er ook een hele lijst met aanbevelingen hoe men wiegendood zou kunnen voorkomen, hieronder een greep.

Fopspenen
Geef baby's fopspenen en het risico op wiegendood daalt tot 90% volgens een Amerikaanse studie (bron).

Rugligging
Laat baby's veilig slapen (link PDF).

Hi-tech
Natuurlijk verzinnen fabrikanten apparaten die de kans op wiegendood verminderen.

Niet samen slapen
Bij de laatste 92 gevallen van wiegendood in Nederland, overleden 11 baby's terwijl ze samen met één of beide ouders in één bed lagen (bron).

Niet roken
Baat het niet schaadt het niet.

Geef borstvoeding
Borstvoeding en een hechte moeder-kind band schijnt goed te zijn ter voorkoming van wiegendood (en op latere leeftijd andere ellende). Lees hier PDF.

Wiegendood is, als we de cijfers mogen geloven, een steeds zeldzamer fenomeen aan het worden. De oud-hoogleraar kindergeneeskunde Guus de Jonge spreekt zelfs van een "einde van een epidemie". Wat dertig jaar onderzoek naar SIDS heeft opgeleverd is niet bijster veel, buiten de gouden greep van de rugligging zijn er vooral veel vooronderstellingen en aannames. Met het dalende sterftecijfer lijkt het probleem zichzelf op te lossen, maar het blijft gegoochel met cijfers en het plakken van labeltjes. Tot er sluitende antwoorden komen is en blijft het fenomeen een mysterie.

Désirée Röver, auteur van het boek 'Baarmoederhalskanker, HPV-vaccins als een 'deus ex vagina' stuurde ons het volgende bericht:

 

Vaccinatie is aangetoond een belangrijke bedrage te leveren aan wiegendood, omdat de toxinen in de vaccins het automatische ademhalingscentrum in de hersenen lam leggen. Ook enkele van de plotselinge sterfgevallen na vaccinatie met Gardasil van tienermeisjes vallen onder dit hoofdstuk.
In verband met de Cervarix vaccinaties is dit ook heel belangrijk materiaal voor tienermeisjes. Klik hier voor het PDF bestand.(1) Jonge G. de, Hoogenboezem J.
Een kwart eeuw wiegendood in Nederland. CBS-Bevolkingstrends, 2005; (3): 57-63.
Ja Horus:
Bert:
Vaders die een joint roken bij of tijdens de conceptie, de zwangerschap en/of na de geboorte(...)

Met zo'n zin word ik vrolijk wakker - wat is het verschil tussen 'bij' en 'tijdens' de conceptie, en zie je het voor je..?
En daarbij: mijn mannetje is bijna acht en als ik vanavond een joint rook is dat 'na de geboorte'. Oeps.
Hebben jullie niet onlangs een corrector aangenomen..?
(bericht gewijzigd op 22-4-2009 9:03:19)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 22-04-2009 9:02:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
Ja Horus:

Bert:
Vaders die een joint roken bij of tijdens de conceptie, de zwangerschap en/of na de geboorte(...)

Met zo'n zin word ik vrolijk wakker - wat is het verschil tussen 'bij' en 'tijdens' de conceptie, en zie je het voor je..?
En daarbij: mijn mannetje is bijna acht en als ik vanavond een joint rook is dat 'na de geboorte'. Oeps.
Hebben jullie niet onlangs een corrector aangenomen..?


"Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte."

beter zo?
(bericht gewijzigd op 22-4-2009 12:13:23)
Op 22-04-2009 0:13:23 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Anneke Bleeker: Is het toeval, of valt het mij toe? Dit artikel juist nu in Grenswetenschap. Wij als verontruste moeders maken ons sterk om de jonge dames in het land erop te wijzen dat er meer informatie voorhanden is ten aanzien van het HPV-vaccin.
Daar zijn wij mee begonnen, dat was het uitgangspunt. Maar zo allerlei zaken lezend, op je pad krijgend zijn wij er ook achter gekomen dat het begrip "wiegendood" zeker verband heeft met het vaccineren van baby's. Zo is ook bekend dat in Spanje de baby's iets later hun eerste vaccin krijgen en dat het sterftecijfer van deze kleintjes daar lager is.
Dit wil je geloven of niet, maar een feit is het wel.
Ik ga nog een stap verder. Onze kinderen, een zoon van 19 en dochter van 16 hebben alle vaccins gehad, vanaf het moment dat in Nederland dit aan de orde is.
Kregen wij een oproep, dan gingen we heen, en sterker nog, door ergens en fout in het systeem had onze dochter een oproep niet gehad, wat wij op 9 jarige leeftijd bij haar constateerden. Toen heb ik de GGD gebeld en ze werd ingepland op dat moment.
MAAR...... Als wij toen wisten wat wij NU ALLEMAAL weten, hadden ze geen enkele prik gehad.
Over spijt kunnen we niet praten, want we wisten niet beter. En als groeperingen er tegenin gingen, dacht ik ook altijd: Wil je dan dat je kind juist ziek gaat worden? En van de NVKP hadden we nog nooit gehoord. Ja vaag, er was een instantie die het er niet mee eens was, in die trant. Maar er was geen internet, er was verder helemaal niets.
Kijk op onze site: www.verontrustemoeders.nl en kijk dan bij de link naar succesboeken. Daar staat op de eerste pagina het boek van Viera Scheibner. Eerder had ik daar ook nooit van gehoord, maar sinds wij ons hard maken voor het feit dat er meer informatie is dan de GGD en het RIVM ons voorschotelen, zijn mijn ogen nog veel meer open gegaan, en geloof ik, nee weet ik omdat ik het heb gelezen dat er wel degelijk ook een relatie bestaat tussen wiegendood en vaccins.
En wel of niet gezond zijn, dat is duidelijk.
Op 22-04-2009 0:36:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Je kunt je dan natuurlijk nog gaan afvragen hoeveel zuigelingen en peuters er zouden sterven zonder vaccins. Of op latere leeftijd. Elke medaille heeft 3 kanten.

De voorkant - GGD, RIVM en consorten
De achterkant - NVKP en medestanders/gelijkgestemden.
De zijkant - De waarheid

En aangezien de voorkant en de achterkant beiden in schaduwen gehuld zijn zullen we de zijkant nooit helemaal precies weten.

Maar goede zaak mevrouw Bleeker, dat er mensen zoals u zijn die zich er wel mee bezig houden en verder dan de neus kijken!
Moeten is een keuze...
Op 22-04-2009 0:45:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Bert Vanslagmulders:

Ja Horus:

Bert:
Vaders die een joint roken bij of tijdens de conceptie, de zwangerschap en/of na de geboorte(...)

Met zo'n zin word ik vrolijk wakker - wat is het verschil tussen 'bij' en 'tijdens' de conceptie, en zie je het voor je..?
En daarbij: mijn mannetje is bijna acht en als ik vanavond een joint rook is dat 'na de geboorte'. Oeps.
Hebben jullie niet onlangs een corrector aangenomen..?


"Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte."

beter zo?

't Was al goed hoor Bert, maar ik kreeg zo'n beeld voor mijn geestesoog van iemand die tijdens de daad driftig aan een joint aan het lurken was...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 22-04-2009 0:55:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^:
Ja Horus:

't Was al goed hoor Bert, maar ik kreeg zo'n beeld voor mijn geestesoog van iemand die tijdens de daad driftig aan een joint aan het lurken was...


Gniffel... Is wel lekkel als je stoned bent.
Moeten is een keuze...
Op 22-04-2009 13:54:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ellen: Goed onderbouwd artikel! Wil nog even aansluiten op de reacties i.v.m. vaccinaties die misschien ook voor een deel oorzaak kunnen zijn van wiegendood.. In Japan hebben ze al een paar jaar een nieuw beleid ingevoerd om kinderen pas vanaf 2 jaar te vaccineren en dit heeft zeer zeker al positieve resultaten opgeleverd, ook bijvoorbeeld op het gebied van autisme... Baby's hebben nog lange tijd genoeg antistoffen en hun hersentjes zijn nog niet volgroeid.. Ben tussen haakjes blij dat GW een open mind heeft voor de vrije meningsuiting en de boel niet blokkeert als de reacties niet overeenkomen met hun "deontologische" denkpatroon (of gecensureerd door derden), zoals ik heb kunnen constateren bij niet nader te benoemen sites..
Op 22-04-2009 17:03:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden