In het eerste deel van 'In het spoor van de Zeevolken' vertelde ik u vooral over hoe onze reis naar Egypte in 2009 de proloog zou gaan vormen voor bijzondere ontdekkingen en bizarre avonturen die wij vooral in het jaar erna zouden gaan beleven.
Egypte had voor ons echter de reden gevormd om ons aan die avonturen te gaan wagen (en die overigens nog niet ten einde zijn).

Zoals men inmiddels al wel van mij gewend zal zijn zal dit verhaal in vele verschillende delen worden verteld omdat het gewoon teveel is om in ene te worden verteld. En omdat het verhaal überhaupt nog niet ten einde is, want dit jaar zal ik mijn reis verder gaan vervolgen.

Maar nu dan terug naar de aanleiding hiertoe, die begon in Egypte en betrof eigenlijk niets anders dan een vervolg op onze eerdere reis naar de Berg van God het jaar daarvoor. De titel kan op dit moment nog misleidend overkomen, maar verder in mijn verhaal zal dat wel duidelijker worden allemaal.

Wij gingen – net als de meeste andere bezoekers van dat land - vooral naar Egypte voor die oorspronkelijke cultuur. En wij dan in het bijzonder natuurlijk vooral voor de rol die het vrouwelijk principe daarin speelde, onze persoonlijke queeste.

Wij wisten voor ons vertrek natuurlijk wel reeds een en ander over die rol, zo was ons bijvoorbeeld bekend dat het in het Egypte ten tijde van de Farao's gebruik was dat de kleding der adellijke vrouwen vaak één borst ontbloot liet en dat de klederdracht van de gewone burgervrouwen vaak niets anders dan een weinig verhullend kleedje betrof.

Dat zij soms zelfs geheel naakt gingen. De vele tekeningen die de Egyptenaren nalieten geven daar voldoende duidelijkheid in.

In het Egypte van vandaag zou zoiets door de cultuur nu volledig ondenkbaar zijn.

 

We waren Egypte binnen gekomen op een voor ons wel heel symbolische plaats, namelijk Sharm el Sheikh wat zich min of meer aan de voet van de Sinaï-berg bevindt. De berg die men tegenwoordig wenst te zien als de Berg van God waar Mozes zijn stenen tafelen zou hebben ontvangen.
Wij zouden daar echter niet blijven maar per bus door de Sinaï-woestijn naar Caïro reizen.

Na een rit van vele uren kwamen we op de grens van Azië en Afrika, die zich bij het Suez-kanaal bevindt.

Vlakbij de plaats Suez aan de Rode zee bevindt zich een tunnel die onder dit kanaal doorloopt.

Bij het verlaten van die tunnel waren we eindelijk pas in Afrika en zou het voor ons pas echt gaan beginnen.

Na eerst nog de nodige kilometers belandden we in de verkeerschaos die men de naam El Qahira heeft gegeven (de overwinnende), oftewel Caïro.

21 Miljoen mensen (buitenwijken meegerekend) wonen daar ongeveer, oftewel een groot deel van de bevolking van Egypte probeert in deze stad een leven op te bouwen.
Men woont daarvoor soms op de meest onwaarschijnlijke plaatsen in deze stad; zelfs de kerkhoven met praalgraven uit de tijd der Mamelukken worden bewoond door mensen die de huisjes bij deze graven als onderkomen gebruiken.
En overal wordt natuurlijk gebouwd.

En ja hoor, in de verte waren de piramides al te bespeuren. Caïro rukt op namelijk, het lijkt wel met een streven om zelfs deze tekenen uit het verleden te 'overwinnen' door er misschien in de verre toekomst gewoon helemaal omheen te gaan bouwen.

De volgende dag zouden we dan eerst het plateau van Gizeh gaan bezoeken, met daarop de piramides.

Natuurlijk zijn we in een piramide geweest, maar daar mochten geen foto's worden gemaakt en men lette helaas scherp op. Wel hebben we met een piepklein cameraatje nog stiekem wat foto's gemaakt maar die bleken door de weinige belichting niet echt de moeite waard te zijn.

Een groot gemis is dat niet want er valt eigenlijk toch niet echt veel te zien daar binnen, het gaat eerder om de ervaring IN zo'n constructie te zijn en zoiets laat zich door geen enkele camera vastleggen.

Hierna gingen we naar het Egyptisch museum waar veel van de in Egypte gevonden archeologische voorwerpen worden bewaard.
Inclusief de mummies!

Natuurlijk wilden we die wel eens bekijken, en daarnaast wilden we een zeker beeldje gaan bekijken waarvan we wisten dat het daar was uitgestald, namelijk de bierbrouwster.

Bier is een behoorlijk oude drank. Men denkt als men aan bier denkt bijvoorbeeld doorgaans aan vele bierzuipende Galliërs of Germanen ten tijde van de Romeinen, maar bier was in Egypte reeds lang een bekende drank.Deze brouwster moet dat bewijzen.

Binnen de Islam is het eigenlijk niet toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen maar men kon Egypte het bier vanwege deze regel niet ontnemen. Het plaatselijk gebrouwen bier - Luxor of Sakara geheten - is goed te drinken.

We koesterden al voordat we naar Egypte vertrokken stiekem de stille hoop dat de Egyptenaren creatief genoeg zouden zijn om een reproductie van dit ene beeldje te maken (zoals men op Kreta de te Knossos gevonden vrouwenbeeldjes op iedere straathoek kan kopen), want de bierbrouwster van de foto verder omhoog had onze interesse als bijzonder souvenirtje uit Egypte.

Evenals bijvoorbeeld een papyrus-rol van de Godin Nut; afbeeldingen van deze godin waren in het Egyptisch museum eveneens terug te vinden.
Deze godin was voor de oude Egyptenaar van groot belang...

 

En we konden enkel maar hopen dat de moderne Egyptenaar al zijn overtuigingen opzij zou weten te zetten om reproducties van deze godin te maken (wat overigens zowel voor wat betreft de Bierbrouwster als de Godin Nut het geval bleek te zijn).
 
De zaal met de mummies wilden we natuurlijk graag bezoeken, dat kostte dan wel wat extra maar dat hadden we er graag voor over.
We waren namelijk vooral geïnteresseerd in de niet zolang geleden terug gevonden mummie van de farao Hatjepsoet waar we niet eens zo lang daarvoor een artikel over hadden gelezen.
Hatjepsoet was namelijk een heel bijzondere Farao, misschien wel juist voor ons de meest bijzondere.
Want deze koning van Egypte was namelijk...

 

 

 

 

...een vrouw!!!

Op de foto van de mummie is nog duidelijk te zien dat het een wat mollige vrouw van hoge leeftijd moet hebben betroffen die over een behoorlijk stelletje hangborsten moet hebben beschikt, op latere leeftijd. Vooral voor degene die haar uiteindelijk heeft weten te identificeren, de Egyptische mummie-specialist Zahi Hawass, was dit enigszins een ontluistering waar hij een opmerking over maakte in een magazine voor Egyptologie.
Ze had volgens hem helemaal niet een figuur wat men in eerste instantie van iemand van haar aanzien zou mogen verwachten.
 
De geschiedenis van deze Farao is eigenlijk wel even de moeite waard om wat over te vertellen.
Ze was van koninklijke bloede en trouwde geheel volgens de Egyptische traditie uit die tijd met haar broer, die bekendheid genoot onder de naam Toetmosis II.
Deze overleed echter al snel - na wel eerst nog even een mannelijke troonopvolger te hebben verwekt bij een van zijn bijzitten - en dit maakte Hatjepsoet tot de tijdelijke regentes. Totdat de toekomstige Toetmosis III volwassen zou zijn.
Hatjepsoet had echter andere aspiraties: ze vond dat zij - omdat ze eveneens van koninklijke komaf was - zelf wel recht had op de troon.
Door de bevolking duidelijk te maken dat zij net als de vorige farao Toetmosis II van goddelijke herkomst was - in tegenstelling tot Toetmosis nummer III die bij slechts een bijzit was verwekt - kreeg zij het voor elkaar om tot echte farao te worden erkend.

Wel liet zij zich voor alle zekerheid meestal afbeelden - en uitdossen - met de mannelijke regalia waaronder zelfs een soort van leren nepbaardje zat.

Hieruit blijkt gelijk dan wel dat ondanks het feit dat het vrouwelijke religieus als gelijkwaardig werd gezien aan het mannelijke, men toch reeds aan een vorm van discriminatie deed door een mannelijk leider boven een vrouwelijke te verkiezen.

Egyptologen - die natuurlijk reeds lang van Hatjepsoet's bestaan af hadden geweten - hebben lange tijd gedacht dat zij een soort van kenau moest zijn geweest die haar stiefzoon gewoon het recht op de troon voor lange tijd had weten te onthouden. Na de vondst van haar mummie en nieuwe studies is men echter wat wijzer geworden en weet men dat dit helemaal niet het geval is geweest.
Egypte kende een gouden tijd tijdens haar bewind en er werden veel nieuwe dingen gebouwd. Het was een tijd van vrede, wat best wel opmerkelijk mag worden genoemd in faraonische tijden.

Ze zou minstens 22 jaar regeren en in tegenstelling tot wat men eerder dacht is zij niet door haar stiefzoon vermoord. Botkanker en vergevorderde diabetes waren de doodsoorzaak.
De reden dat men eerder zo negatief over haar dacht kwam vooral omdat nadat Toetmosis III de troon van haar over had genomen en reeds lang aan de macht was geweest, hij er op een zeker moment ineens een levenstaak van begon te maken alle afbeeldingen van Hatjepsoet te vernietigen.
En haar mummie verdween daarbij eveneens.

Men vond later weliswaar meerdere sarcofagen met het cartouche van Hatjepsoet maar deze waren allemaal leeg. Verder vond men enkel een houten kistje waarop haar naam stond en waarin onder andere een kies zat met een stukje van de wortel er nog aan.

Omstreeks 1903 vond de befaamde Howard Carter - dezelfde die Toetanchamon zou vinden - een nieuwe grafkamer in het Dal der Koningen met daarin twee vrouwelijke mummies. Eentje lag op de grond...

 

en de andere lag in een kist.
Die in de kist was slank en degene die achteloos op de grond lag was behoorlijk gezet.
Omdat men in eerste instantie dacht dat die twee mummies niet zo van belang waren - en omdat er voor de rest geen waardevolle bezittingen meer waren te vinden, die waren door eerdere grafrovers allang meegenomen - liet men ze daar maar liggen.
Later werd die kamer opnieuw ontdekt en werd de mummie in de kist meegenomen. Men wist deze mummie te identificeren als de min van Haptjepsoet. Dat stond zo aangegeven op die kist.

Zahi Hawass boog zich veel later nog eens over al deze zaken en begon er steeds meer van overtuigd te raken dat de dikke mummie die achteloos op de grond was gelegd wel eens heel goed de mummie van de vrouwelijke Farao zou kunnen zijn.

Hij besloot opnieuw op zoek te gaan naar de tamelijk moeilijk te vinden en niet geheel ongevaarlijke grafkamer KV60 en eenmaal daar aangekomen besloot hij de mummie die er nog steeds lag alsnog mee te nemen.

Aan de dikke mummie bleek een kies te ontbreken, enkel een deel van de wortel stak nog in de kaak. Na wat röntgenfoto's en wat pas- en meetwerk bleek de kies uit de houten canope met de naam van Hatjepsoet erop te passen in de kaak van de dikke mummie met die hangborsten. Toen stuurde men de mummie naar Parijs voor een DNA-onderzoek en alhoewel het onderzoek nog niet helemaal is afgerond heeft men al wel verwantschap aan weten te tonen met de grootmoeder van Hatjepsoet die men wel had weten te identificeren, via het mitochondriale DNA.
Conclusie: men had de vrouwelijke Farao terug gevonden. Het is zeker haar stiefzoon geweest die haar mummie heeft laten verdwijnen.

We zouden tevens wat Romeinse restanten in Caïro bezoeken, die stammen uit een tijd dat Caïro nog geen Caïro heette.
De Romeinen zouden er namelijk een fort bouwen wat ze, zeer verwarrend, Babylon noemden.

Uit die Romeinse tijd stamt overigens nog een ander verhaal dat te maken heeft met wat we kwamen onderzoeken in Egypte.

Zoals de foto's hier aangeven zegt een legende dat de 'heilige familie' (oftewel Jozef, Maria en Jezus) in deze stad zouden hebben verbleven tijdens hun vlucht naar Egypte voor Herodes die kwalijke bedoelingen had met iedere potentiële Messias-kandidaat.

 

In hoeverre dat waar is... God - volgens de orthodoxe traditie de Vader van Jezus - mag het weten.
Alexandrië ligt ergens meer voor de hand, maar niets is onmogelijk. Er is überhaupt slechts weinig bekend over het verblijf van Jezus in Egypte, maar dat ie er geweest zou zijn mag men ergens wel vermoeden door wat hij uitdroeg en probeerde te bewerkstelligen.

Na ons bezoek aan Caïro zou ons een lange treinreis te wachten staan die ons naar Luxor zou brengen.
Luxor – wat overigens een transcriptie van het Arabische woord voor 'paleizen' is – was voor ons een veel belangrijker plaats om te gaan bezoeken.
Het was daar dat we met onze neus op 'Zeevolken' zouden worden gedrukt, zowel bekende als onbekende.

In het volgende deel meer hierover.

JArl-Vider: Volgens de Fin Ior Bock, die afgelopen jaar in oktober is vermoord, was Mozes een vrouw, tevens had volgens zijn zeggen Jezus geruime tijd in Egypte geleefd....navragen kunnen we het niet meer en het Suomi Fins is niet echt een eenvoudige taal, doch hij heeft zijn sage verteld op DVD voor degene die die taal machtig is, hij weigerde het echter op schrift te zetten, omdat de inhoud zich volgens hem in de klank schuilhoud, hij gaf o.a. als voorbeeld dat de naam Nebukadnezar achterste voren Razende knar (vrij vertaald in Nederlands) betekende, volgens hem moest je de analytische talen gebruiken om vele oude talen van achter naar voren te analyseren.
Op --0 11:00:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
armuth: Er blijken vele scheppingsmythes te bestaan
die over de komst van de mensen op aarde gaan.

Mozes een vrouw ?
De bijbel is geen mythe

Schepping in 6 dagen is geen mythe.
Jezus is geen mythe.
Jezus kon geen Leugenaar zijn.
Hoe kan Jezus voordat Hij op aarde was ''liegen''.
Toch werden alle babies gedood (Herodes)
Het Woord /Schepping is Vlees geworden.

Nvdr: Ophouden met topics naar je toe te trekken!
Ik ben arm en toch rijk.Ik heb problemen en ben toch blij.
Op --0 11:27:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JArl-Vider: Dat hoor je mij ook niet zeggen
Op --0 0:31:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: Een beetje een teleurstellend einde. Please ...?

Waneer komt dat derde deel ? Ik ben mateloos geintreseerd.
@ armuth

De bijbel is geen mythe

Schepping in 6 dagen is geen mythe.
Jezus is geen mythe.
Jezus kon geen Leugenaar zijn."
Bewijs het maar eens. Je weet wel met archeologische vondsten enzo...
Op --0 13:15:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates: De heelaasheid van archeologen is vaak dat ze ideeën van hun eigen tijd projecteren op de tijd die ze onderzoeken.
De zin
"Vooral voor ....de Egyptische mummie-specialist Zahi Hawass, was dit enigszins een ontluistering ........
Ze had volgens hem helemaal niet een figuur wat men in eerste instantie van iemand van haar aanzien zou mogen verwachten."

Waanzinnige visie. Wat heeft "figuur" met "aanzien" te maken. Nog afgezien daarvan, vroeger was er geen slankheidsideaal, dikke vrouwen waren vruchtbaar dus erg in trek. Maar ja, die Hawass heeft wel meer vreemde ideeën heb ik begrepen.
Op --0 16:24:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Socrates:
armuth:


m.a.w lant,Weekdier,Geleedpotigen,Insecten,
Spin-achtigen,Eencelligen,Gewervelde dieren enz....
veranderen alleen van uiterlijk (archeologische vondsten)


Je vergeet "Kwallen"!
Op --0 16:26:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Bronartikel:
Binnen de Islam is het eigenlijk niet toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen maar men kon Egypte het bier vanwege deze regel niet ontnemen. Het plaatselijk gebrouwen bier - Luxor of Sakara geheten - is goed te drinken.


De islam verbiedt niet het drinken van bier, maar het drinken van wijn.
Uiteraard laat het vers erover, in de Koran, ruimte over voor interpretaties:

"O jullie die geloven! Voorwaar, de wijn en het gokken en de afgodsbeelden en pijlen om te verloten zijn onreinheden die tot het werk van de satan behoren, vermijdt deze dus."
(bericht gewijzigd op 19-2-2011 16:45:11)
No shit, Sherlock
Op --0 16:34:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: @Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.

---
@ Jean-Bob Ildanach:
wat een ontzettend boeiend geschreven artikel.
Ik ben zeer benieuwd naar de andere delen.
Heerlijk om te zien dat er meer mensen zijn die hun reizen rond een thema of queeste plannen. Dat doe ik ook graag.
Bedankt voor de inspiratie!
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 16:40:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Meneer Glimlach:

@Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.


Dank voor deze uitval. Doet me inzien dat ik vergat te citeren.
Bijgewerkt.
No shit, Sherlock
Op --0 16:44:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Meneer Glimlach:

@Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.


Dank voor deze uitval. Doet me inzien dat ik vergat te citeren.
Bijgewerkt.

Was het de wijn?
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 16:47:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Meneer Glimlach:

Pieter:

Meneer Glimlach:

@Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.


Dank voor deze uitval. Doet me inzien dat ik vergat te citeren.
Bijgewerkt.

Was het de wijn?Amstel. Mag dat ook?
Wijn drink ik voor de smaak en de gezelligheid. Niet om moslims te pesten
No shit, Sherlock
Op --0 16:51:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Meneer Glimlach:

Pieter:

Meneer Glimlach:

@Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.


Dank voor deze uitval. Doet me inzien dat ik vergat te citeren.
Bijgewerkt.

Was het de wijn?Amstel. Mag dat ook?
Wijn drink ik voor de smaak en de gezelligheid. Niet om moslims te pesten

Ik ken best wel wat moslims die alcohol drinken.
Allemaal stiekem, want de andere moslims mogen het niet zien
(glas verstoppen in een kastje, etc).
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 18:16:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: @ Armuth

Ok ik geef t op jij wint.
@ topic.

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten
Op --0 19:16:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Meneer Glimlach:

Pieter:

Meneer Glimlach:

Pieter:

Meneer Glimlach:

@Armuth, hou toch eens op om elk topic te kapen.
Het begint me de strot uit te komen.

Redactie, ik ben het nu zo zat dat Armuth van mij een permanente ban mag krijgen. Hij heeft zijn kansen gehad.


Dank voor deze uitval. Doet me inzien dat ik vergat te citeren.
Bijgewerkt.

Was het de wijn?Amstel. Mag dat ook?
Wijn drink ik voor de smaak en de gezelligheid. Niet om moslims te pesten

Ik ken best wel wat moslims die alcohol drinken.
Allemaal stiekem, want de andere moslims mogen het niet zien
(glas verstoppen in een kastje, etc).


Wij hebben twee moslims in dienst die elkaars broer zijn.
Ze drinken allebei graag een biertje met me na afloop van het werk (apart van elkaar). Maar ik heb beiden moeten beloven er niets tegen de ander over te zeggen, want ze weten niet van elkaar dat ze bier drinken.
No shit, Sherlock
Op --0 19:27:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Nick:

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten


Er bestond toen bewaarzout, oftewel: men pekelde tegen bederf.
Als het product gegeten moest worden, moest het bewaarzout eraf gespoeld worden, waarna met 'eetzout' naar smaak toevoegde.
No shit, Sherlock
Op --0 19:29:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Nick:

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten


Er bestond toen bewaarzout, oftewel: men pekelde tegen bederf.
Als het product gegeten moest worden, moest het bewaarzout eraf gespoeld worden, waarna met 'eetzout' naar smaak toevoegde.

Heb je weleens gezouten bonen op?
Weet je hoe lang je die moet laten weken en spoelen om de zoutsmaak enigszins op een eetbaar niveau te krijgen?
Denk niet dat daarna eetzout toevoegen vrijwillig gebeurde...
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 19:44:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Meneer Glimlach:

Pieter:

Nick:

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten


Er bestond toen bewaarzout, oftewel: men pekelde tegen bederf.
Als het product gegeten moest worden, moest het bewaarzout eraf gespoeld worden, waarna met 'eetzout' naar smaak toevoegde.

Heb je weleens gezouten bonen op?
Weet je hoe lang je die moet laten weken en spoelen om de zoutsmaak enigszins op een eetbaar niveau te krijgen?
Denk niet dat daarna eetzout toevoegen vrijwillig gebeurde...


Ik heb het gelukkig alleen van horen zeggen. Ik moet er niet aan denken dat ik in die tijd leefde.
Weckgroente vind ik ook al niet te eten. En dat weet ik uit ervaring.
No shit, Sherlock
Op --0 19:47:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JArl-Vider: Ik heb het gelukkig alleen van horen zeggen. Ik moet er niet aan denken dat ik in die tijd leefde.
Weckgroente vind ik ook al niet te eten. En dat weet ik uit ervaring.

Ach denk dat men niet zoveel stil zat op een plek, iets meer in de buiten lucht was, en beter wist welke planten je nog meer kon eten, maar zout speelde wel een heel belangrijke rol, dat kun je terug vinden in Frankrijk, maar die zoute bonen, moet er niet aan denken, geef mijn portie maar weg aan de liefhebber, vind wel wat anders te eten, maar zout vlees gedroogd of niet sla ik niet af
Op --0 21:05:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JArl-Vider: Die sfinx lijkt veel op mijn boskat als die rustig ligt, en die word ook wel de sprookjes kat of deur naar de onderwereld genoemd.
Op --0 21:14:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Een van de leukste eetschrijvers, Nick Trachet, over zout:

Deel 1: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout
Deel 2: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout-2
No shit, Sherlock
Op --0 21:19:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Meneer Glimlach:

Pieter:

Nick:

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten


Er bestond toen bewaarzout, oftewel: men pekelde tegen bederf.
Als het product gegeten moest worden, moest het bewaarzout eraf gespoeld worden, waarna met 'eetzout' naar smaak toevoegde.

Heb je weleens gezouten bonen op?
Weet je hoe lang je die moet laten weken en spoelen om de zoutsmaak enigszins op een eetbaar niveau te krijgen?
Denk niet dat daarna eetzout toevoegen vrijwillig gebeurde...


Ik heb het gelukkig alleen van horen zeggen. Ik moet er niet aan denken dat ik in die tijd leefde.
Weckgroente vind ik ook al niet te eten. En dat weet ik uit ervaring.

Ik zag laatst een pakje "gezouten bonen" in de supermarkt liggen en kocht het uit nieuwsgierigheid. Na 2 dagen wegen en het water zeker 10 x ververst te hebben waren ze nog te zout om lekker te eten.
(Had men vroeger geen last van te hoge bloeddruk door al dat zout, zijn we nu zo kleinzerig, of krijg je helemaal geen hoge bloeddruk van te zout eten? Of ging men vroeger eerder aan iets anders dood voordat je iets van je bloeddruk merkte?)
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 21:25:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Een van de leukste eetschrijvers, Nick Trachet, over zout:

Deel 1: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout
Deel 2: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout-2


"Zout diende natuurlijk om voedsel te bewaren, maar een oude Franse keukenregel maakt een duidelijk onderscheid: “Sel de conservation n’est pas sel de consommation” (bewaarzout is geen consumptiezout). Dat betekent dat gepekeld voedsel eerst volledig werd ontzout om dan later, in het recept, desnoods weer te worden bijgezouten voor de smaak."

Dus toch!
Je had gelijk, Pieter!
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 21:28:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Meneer Glimlach:

Pieter:

Een van de leukste eetschrijvers, Nick Trachet, over zout:

Deel 1: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout
Deel 2: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout-2


"Zout diende natuurlijk om voedsel te bewaren, maar een oude Franse keukenregel maakt een duidelijk onderscheid: “Sel de conservation n’est pas sel de consommation” (bewaarzout is geen consumptiezout). Dat betekent dat gepekeld voedsel eerst volledig werd ontzout om dan later, in het recept, desnoods weer te worden bijgezouten voor de smaak."

Dus toch!
Je had gelijk, Pieter!


Ja, ik las het ook. Leuk om zoiets bevestigd te zien
No shit, Sherlock
Op --0 21:39:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Blasfemist:
Pieter:

Meneer Glimlach:

Pieter:

Een van de leukste eetschrijvers, Nick Trachet, over zout:

Deel 1: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout
Deel 2: http://www.brusselnieuws.be/artikel/culinair-ontdekt-zout-2


"Zout diende natuurlijk om voedsel te bewaren, maar een oude Franse keukenregel maakt een duidelijk onderscheid: “Sel de conservation n’est pas sel de consommation” (bewaarzout is geen consumptiezout). Dat betekent dat gepekeld voedsel eerst volledig werd ontzout om dan later, in het recept, desnoods weer te worden bijgezouten voor de smaak."

Dus toch!
Je had gelijk, Pieter!


Ja, ik las het ook. Leuk om zoiets bevestigd te zien

Zitten jullie ook op een kook-forum?
Wie dit leest heeft goede ogen
Op --0 0:39:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
artikel:
... in het Egypte ten tijde van de Farao's gebruik was dat de kleding der adellijke vrouwen vaak één borst ontbloot liet en dat de klederdracht van de gewone burgervrouwen vaak niets anders dan een weinig verhullend kleedje betrof.

Dat zij soms zelfs geheel naakt gingen. De vele tekeningen die de Egyptenaren nalieten geven daar voldoende duidelijkheid in.

Oftewel: vroeger was alles beter...
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 8:17:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Nick:

Alcohol was toen toch heel normaal. ? Anndere produkten bedorven in een tijd zonder koelkasten

ja, lange tijd waren de voorgangers van bier het enige veilige drinken wat er beschikbaar was, en dit is tot laat in de middeleeuwen zo gebleven, en zelfs nog aan het begin van de industriele revolutie hadden grote delen van europa alleen maar bier als veilig "drinkwater" beschikbaar...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op --0 20:41:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Pieter:

Ik heb het gelukkig alleen van horen zeggen. Ik moet er niet aan denken dat ik in die tijd leefde.
Weckgroente vind ik ook al niet te eten. En dat weet ik uit ervaring.

vreemd, mijn moeder en oma's deden ook veel dingen in weckflessen, en voor mij smaakte het niet anders dat wat je ook uit pot en blik haalt...

(of je moet gewend zijn om alles altijd vers te kopen, maar dat is ook niet echt een goede maatstaf, want officieel horen die groenten winters niet beschikbaar te zijn in nederland)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op --0 20:45:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden