Een fors deel van de Nederlanders is stellig van mening, dat het additief E 621 uitermate schadelijk is voor de gezondheid.
Het witte poeder is bij elke kruidenier en toko te krijgen. Om het te consumeren hoeft u het trouwens niet te kopen, want de stof is aan vele voedingsmiddelen toegevoegd. En van nature zit het in meer producten dan u denkt.

E 621 kennen we als Ve-Tsin, Unami, Mononatriumglutamaat en MSG. Vroeger heette het gewoon "smaakversterker". Ik zal het hier verder MSG noemen, de Engelse afkorting voor Mono Sodium Glutamate. 
In 1866 werd de stof omschreven door Dr. Karl Ritthausen in Duitsland als het zout uit Glutaminezuur. In 1908 vond Dr. Kikunae Ikeda een manier om MSG te fabriceren uit gedroogd zeewier en sindsdien is de stof niet meer weg te denken uit zowel keuken als voedingsmiddelenindustrie.

Hoewel niemand precies weet hoe het kan, maakt de stof alles wat hartig is een heel stuk lekkerder. MSG heeft zelf geen smaak, maar andere smaken worden voller, ronder, aangenamer. Daar is erg weinig MSG voor nodig: doe een tiende gram in een liter soep en hij smaakt lekker. Dat deed uw grootmoeder ook al hoor, ze druppelde wat Maggi in de soep, jus en saus. Maggi bevat naast allerlei gistextracten namelijk ook MSG.

Niemand had daar last van, tot 1968. Toen schreef ene Dr. Ho Man Kwok een artikel in The New England Journal of Medicine waarin hij zijn overgevoeligheid voor MSG uit de doeken deed. Hij noemde het 'The Chinese Restaurant Syndrome': 20 tot 30 minuten na het nuttigen van een Chinese maaltijd kreeg Dr. Kwok steevast last van hoofdpijn, kramp in de nek en algehele malaise, het beste te vergelijken met een stevige kater.In de daaropvolgende jaren ging dit verhaal een eigen leven leiden. Van een Chinees Restaurant Syndroom met hooguit wat tijdelijke narigheid groeiden de negatieve bijwerkingen van MSG uit tot een myriade van ongeneeslijke ziekten, ondermijning van de gezondheid, totale verzwakking en uiteindelijk, hoe kan het ook anders, kanker.

Wetenschappelijk is echter nooit enig schadelijk effect aangetoond. Goed, muizen die langdurig dwangvoeding kregen waarin 10% MSG zat, werden ziek. Maar hier geldt de Wet van Parecelsus: de dosis maakt het vergif. U heeft vitamine A nodig, maar mocht u in een laboratorium worden gedwongen om dagelijks honderd gram vitamine A te verorberen, dan is een snelle en pijnlijke dood uw lot. Met gewoon keukenzout is het net zo: met een paar eetlepels zout kan alleen de maagpomp u nog redden van een bijzonder pijnlijke niervergiftiging. Toch staat bij u het zoutvaatje op tafel en liggen er vitaminetabletjes in het badkamerkastje.

Vreemd is ook, dat het Chinees Restaurant Syndroom zich nooit heeft vertaald naar een Italiaans Restaurant Syndroom of Grieks Restaurant Syndroom. De Mediterrane keuken gebruikt veel producten met een van nature zeer hoog MSG-gehalte, zoals Parmezaanse kaas, tomaten, olijven en champignons. Zaken die juist als gezond worden ervaren. Geen mens gaat na het nuttigen van een lekkere Italiaanse pastaschotel of gezonde Griekse salade met hoofdpijn, kramp en een snel opkomende kater naar huis. Waarom zou dat dan wel zo zijn na een heerlijke rijsttafel, waarin de Chinese kok hier en daar een mespuntje MSG heeft verwerkt?

En ga nou niet zeggen dat een MSG-molecuul in kaas een andere is dan de synthetische MSG-molecuul in Ve-Tsin.

Toch zal een deel van u volhouden dat MSG schadelijk is. Zonder enig wetenschappelijk bewijs. Zonder enige biochemische kennis. Gewoon omdat een enkeling inderdaad last heeft van voedsel uit de Chinese keuken. Wat ook gewoon een glutenallergie kan zijn, of - wie weet - de reactie op producten die niet helemaal vers meer zijn of waar te veel conserveringsmiddelen doorheen zijn gemengd. Of buitengwoon slechte wijn.

Ten slotte: als MSG zo slecht was, waarom zijn er dan 1,4 miljard Chinezen?

Wie het weet, mag het zeggen.
lifetime: Leuk blog en interessante stellingname. Als wij aannemen dat er inderdaad veel mensen ziek worden na het nuttige van chinees... zou het dan niet zo kunnen zijn dat de combinatie het verschil maakt! Ik bedoel, Italiaans Restaurant of Grieks Restaurant maken volgens mijn kennis, geen gebruik van bv sambal, ketjap, etc. typische Chinese ingrediënten (en wat zit daar al in aan MSG door de fabrikant?). Dan ga je al snel over het bekende mespunt MSG heen. Dat MSG niet giftig is in 10de gram zal mogelijk zo zijn, maar als de hoeveelheid een kapmes punt is (geworden), wat dan....?
Live kost Time
Op 20-11-2013 8:33:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
artikel:
Toch zal een deel van u volhouden dat MSG schadelijk is. Zonder enig wetenschappelijk bewijs.

Er is geen wetenschappelijk bewijs beide kanten op, als ik het stukje goed begrijp.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 20-11-2013 9:10:50 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pleiadian: kwokzalverij!
Wagners schepnet
Op 20-11-2013 10:55:25 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JaccoV: Waarom zaken toevoegen om iets een vollere, rondere smaak te geven als je het ook gewoon puur kan eten wat sowieso beter is dan al die toevoegingen(Lees: E-nummers) waarvan bekend is dat deze potentieel schadelijk zijn?
Homo sapiens non urinat in ventum
Op 20-11-2013 12:07:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
JaccoV:
Waarom zaken toevoegen om iets een vollere, rondere smaak te geven als je het ook gewoon puur kan eten wat sowieso beter is dan al die toevoegingen(Lees: E-nummers) waarvan bekend is dat deze potentieel schadelijk zijn?

Volgens mij staat er letterlijk in het artikel dat dit dus niet bewezen is.
Maar om jouw redenatie te volgen, zouden ook alle kruiden overbodig zijn.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 20-11-2013 12:29:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pleiadian: E621 zorgt er in ieder geval voor dat men ergens meer van eet dan wanneer het er niet in zit. Om die reden is het interessant voor de voedsel industrie.

Overigens zijn veel e nummers gewone dagelijkse ingredienten waar niets kunstmatigs aan is, bijvoorbeeld:

E150a - Karamel
E153 - Koolstof
E260 - Azijnzuur
E290 - Kooldioxide
E300 - Vitamine C

Ik houd voornamelijk van E175

Daarnaast let ik wel op met kunstmatige zoetstoffen... maar de meesten vind ik ook niet echt lekker. Het is net als alcoholvrij bier, het gaat voorbij aan het hele idee van bier drinken.
Wagners schepnet
Op 20-11-2013 12:30:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
marian: Ik heb zelf een keer een reactie gehad vanwege Ve-Tjin toen ik ergens vietnamees ging eten met mijn partner. Vermoedelijk zat er een te grote hoeveelheid van dat spul in de haaievinnensoep, want het begon toen ik die op had. Zweten, ik voelde mijn hart extra hard kloppen en ook bepaalde aderen voelde ik meekloppen. Mijn partner dacht nog dat het kwam omdat we de hele dag buiten waren geweest en ik een beetje te snel had gegeten. Net toen het bij mij wat af begon te zakken begon hij erg wit te zien Ik voel me misselijk zei hij, en hup weg was ie naar het toilet!

Het heeft een tijd geduurd voordat ik weer bij de Vietnamees/Chinees ben gaan eten en nu nog vraag ik altijd of er niet te veel Ve Tjin toegevoegd is!
Zoals in het blog al wordt genoemd kan een overdosering schadelijk zijn. En bij kinderen ligt zo'n dosering vermoedelijk een stuk lager. dus als je op dezelfde dag veel voedsel eet waar het in zit, denk ik dat het niet gezond is.
Op 20-11-2013 12:44:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Ze stoppen in mijn lokale supermarkt (een Emté zelfs smaakversterker (e621) in cervelaatworst en ander beleg. Alsof vlees dus uit zichzelf ook al niet smaakrijk genoeg is.
United as one. Divided by zero.
Op 20-11-2013 13:06:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Als er in een maaltijd een mespuntje ve-tsin zit merk ik dat nieteens, ik heb ook talloze keren bij de Chinees gegeten en ben er ook niet ziek van geworden.

Dit spul kom je werkelijk in alle zoute productgroepen uit de supermarkt tegen en dat is niet iets van de laatste tijd, dit kwam vroeger dus ook al veelvuldig voor.

Maar het wordt ook toegevoegd aan producten die je beter links kan laten liggen zoals chips. Daar zit het heel veel in namelijk en in geval van chips loop je dus het risico op een eetverslaving, zo ben ik vroeger dik geworden.

Het komt ook veel in fastfood voor met KFC als koploper, maar Mc Donalds, Burger King, Pizza Hut enzo kunnen er ook wat van.
Je weet hoe verslavend fastfood werkt voor sommige mensen.

Maar als er een klein mespuntje in je soep zit, zul je er heus niet ziek van worden.

Zoetstoffen die in heel veel light producten zitten en waar de meest wilde indianen verhalen de rondte in gaan.
Volgens consumenten programma's zoals Vara's Kassa enzo kan dit geen kwaad.

Nu zul je van het incidenteel een keertje binnen krijgen er heus niet gelijk doodziek worden, tenzij je allergisch bent voor dergelijke stoffen. Er zijn ook mensen die liters light cola achterover slaan, in een dermate grote hoeveelheid kan het gewoonweg niet goed zijn en is dit vragen om problemen.

Voor mij de voornamelijkste reden om light producten en kunstmatig gezoete producten te vermijden is dat ik ten eerste niet dik ben, maar vooral omdat ik het simpelweg niet lekker vind smaken, heeft niks meer met de smaak van suiker te maken. Ik vind het allemaal zo waterig smaken. Zo smaakt light chocomel ronduit goor, terwijl de gewone versie best wel lekker is. Met cola idem, de gewone versie smaakt naar cola, de light versie naar chemisch smakend koolzuurhoudend water met in de verte een cola smaakje(althans jaren geleden, of dat nu nog zo is weet ik niet, ik zuip normaal al helemaal geen cola).
En stevia hoef ik ook niet, ook dat lijkt niet op suiker.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 15:11:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.: Zo´n zestien jaar geleden ben ik, op een zaterdag, met vrienden naar een chinees restaurant geweest, een heerlijke maaltijd verorberd, maar ´s avonds een beklemmend, drukkend gevoel op de borst wat, tegen bedtijd, over was.

De zondag daarop, weer naar de chinees, ik kan het aanbevelen, op de Zeedijk in Amsterdam, en aldaar ook heerlijk gegeten. Wederom, ´s avonds een beklemmend gevoel op de borst wat deze keer niet overging. `s nachts bracht mijn gastheer mij naar het ziekenhuis en ja hoor, een beste hartaanval.

Of het aan de ve-tsin lag, een overmatige hoeveelheid van dat goedje? Eerder denk ik aan een opeenvolging van omstandigheden waarbij een (teveel) toevoeging van ve-tsin misschien de druppel was die de emmer heeft doen overlopen?

Sindsdien geen problemen met mijn "motor" gehad, slik wel, niet zoveel, medicijnen en bezoek nog steeds oosterse eetgelegenheden.

Koken is niet iedereen gegund. Het bereiden van een maaltijd voorzien van ingrediënten, kruiden zo u wilt, is m.i. een kunst. Het toevoegen vaan een smaakversterker, meer is het niet, is, gebruikmakend van hetgeen de natuur aanreikt een overbodig iets. Indien een gerecht "lekkerder" gemaakt moet worden met ve-tsin, heeft de kok niet zijn best gedaan.
(bericht gewijzigd op 20/11/2013 16:28)
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 20-11-2013 15:21:14 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar:
3.14po:
Ze stoppen in mijn lokale supermarkt (een Emté zelfs smaakversterker (e621) in cervelaatworst en ander beleg. Alsof vlees dus uit zichzelf ook al niet smaakrijk genoeg is.


De cervelaatworst die jij uit de supermarkt eet wellicht niet genoeg, separatorvlees. Van een goede slager kan je goede worst verwachten.

En verder vanuit de optiek een goed geschreven blog. Meest sense maakt voor mij de Wet van Parecelsus. Alles waar 'te' voor staat is niet goed, behalve tevreden.

Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 20-11-2013 15:50:45 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik eet sowieso geen worst op brood.
Want de meeste worst is dus gemaakt van varkensvlees en dat eet ik in zijn geheel niet omdat ik daar niet zo goed tegen kan(veel last van brandend maagzuur en huiduitslag).

Persoonlijk en daar ben ik een van de weinige in, denk ik dat varkensvlees een bron is van heel veel ellende, vooral van vetzucht.
Want waar wordt varkensvlees het meest gegeten? In het Westen en waar komt vetzucht het meest voor?, juist ja, in het Westen.
Hoe kan het zo zijn dat toen ik stopte met varkensvlees, dat de kilo's er letterlijk van af vlogen en ik me fysiek veel beter ben gaan voelen?

Het is zelfs zo erg dat gerechten die van oorsprong van een andere vleessoort dan varken zijn gemaakt zoals bijvoorbeeld een hamburger(rund), shoarma(lam) in de supermarkt verkocht worden, gemaakt van varkensvlees of als half-om-half product. Alleen maar omdat varkensvlees veel goedkoper is.

Naar mijn mening gaat het behalve dat het niet zo goed is voor je gezondheid ook zwaar ten koste van de smaak. Dat verschil proef je altijd als je smaak papillen tenminste nog goed functioneren.
Persoonlijk vind ik varkensvlees eigenlijk best wel smerig.

Dit heb ik niet uit de media ofzo(je leest hier ook maar heel weinig over, het zijn voornamelijk de E nummers die de klok slaan), maar valt gewoon op als je je ogen zelf wat verder open doet, want er is geen mens die tegen mij gezegd heeft dat ik het niet meer moet eten, is een eigen bewuste keuze geweest.

Vertel ik dit aan iemand anders, dan denken diegene minstens dat ik tot de Islam of het Jodendom ben bekeerd of lid ben geworden van een een of andere sekte, maar het tegendeel is echter waar, want ik heb namelijk helemaal niks met welke religie dan ook.

Ik denk dat varkensvlees best weleens echt schadelijk zou kunnen zijn, buiten mijn eigen opgedane ervaringen om uiteraard. Beter gezegd: Voor mij persoonlijk is het schadelijk, maar of dit ook in zijn algemeenheid geldt durf en kan ik niet te zeggen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 17:36:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Wat smaak betreft:
Zo ben ik gewend om regelmatig een gezonde prak te eten. Verse groenten, aardappelen en een goed stukje vlees.

Ik de supermarkt verkopen ze ook kant en klaar maaltijden, die bestaan uit groenten, aardappelpuree en een stukje vlees in jus.
Dit laat ik uiteraard gewoon links liggen, want de smaak is totaal geen vergelijk met als je het zelf zou bereiden, werkelijk niks smaakt zoals het zou horen te smaken, ronduit smerig gewoon, bah.

Kijk je op de ingrediëntenlijst van zo'n maaltijd, dan is er een heel arsenaal aan e-nummers en andere rotzooi aan toegevoegd.
Toevoegingen die je er zelf nooit in zou doen en verklaard wel heel goed het verschil in smaak.

Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid dat ik gewoon niet modern genoeg ben omdat ik nog steeds prakjes eet volgens grootmoeders recept en bereidingswijze, dat kan.
Maar neemt niet weg dat als ik een hap van zo'n kant en klaar maaltijd neem, dat ik dat ervaar alsof ik een klap in mijn smoelwerk te incasseren krijg. Laat mij dan maar lekker ouderwets zijn .

Ik eet wel vrij gevarieerd, 1 tot 3 keer in de week een Hollandse prak, 1 tot 3 keer in de week pasta, 1 tot 3 keer in de week een rijstgerecht en 1 keer in de week makkelijk en dat varieert van een frietje tot pizza, broodje omelet met kaas tot (vers bereidde(ik weet een goed adresje hierzo ))Turkse pizza, shoarma...

Mijn eetpatroon is afhankelijk van het seizoen, in de winter eet ik meer stamppot enzo, in de zomer meer pasta's en rijstgerechten.
Als ik een pan nasi maak, eet ik daar soms wel 3 dagen van , met macaroni of hutspot hetzelfde.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 18:22:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BirdyNamNam: Ik eet ook geen varkensvlees meer, om dezelfde reden.

Ik vond het niet lekker, en toen ik begreep dat bepaalde religies geen varkensvlees aten, bedacht ik dat daar vast en zeker een reden voor was. Intussen geloof ik dat het komt doordat varkens alles-eters zijn. Zo zou je ook geen struisvogel moeten eten dacht ik. Kraai zou toch ook raar zijn..?

Ook light producten staan mij tegen, zo lang ik me kan herinneren. Het smaakt gewoon onnatuurlijk.

En natuurlijk hou ik ook niet van al die onnatuurlijke toevoegingen aan ons voedsel. Ik weet niet of ik last heb van ve-tsin, ik heb gewoon wel eens last van m'n eten.
Ik geloof wel dat er voor ons lichaam een verschil bestaat tussen synthetische of natuurlijke stoffen, ondanks dat het de zelfde smaak of werking zou hebben.
Niemand is slim genoeg zijn eigen domheid te bevatten
Op 20-11-2013 18:24:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik ben wel van mening dat al datgeen wat er niet in thuis hoort je natuurlijke smaak behoorlijk aantast.

Veel mensen leven nogal gehaast en nemen de tijd niet meer om te koken en grijpen dan vaak naar de kant en klaar maaltijden en fastfood.

Als je dat maar vaak genoeg eet, vergeet je op een begeven moment hoe voedsel werkelijk hoort te smaken, je smaak wordt daardoor letterlijk flink aangetast wat natuurlijk zonde is.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 18:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Kleine aanvulling:
Een mooi voorbeeld is koffie:

Ff afgezien van de zetmethode.
Als je aangeleerd wordt om je koffie met melk en suiker te drinken, dan weet je dus niet hoe koffie eigenlijk hoort te smaken.
Neem je dan dus een bakkie zwart zonder suiker, dan is het net alsof je door de grond heen zakt.

De grap komt wanneer je in je hoofd een klein knoppie omzet:
"Suiker en melk zijn dus toevoegingen en voortaan wil ik koffie zonder toevoegingen." In het begin is dat ff wennen, maar op een begeven moment ga je koffie helemaal zwart veel lekkerder vinden.
Wanneer je helemaal gewend aan zwarte ongezoete koffie dan ineens een bakkie met melk en suiker zou drinken, dan ga je dat als zeer smerig ervaren
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 18:39:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos: Prima stuk. Dank.
Op 20-11-2013 19:04:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
BirdyNamNam:
Intussen geloof ik dat het komt doordat varkens alles-eters zijn. Zo zou je ook geen struisvogel moeten eten dacht ik. Kraai zou toch ook raar zijn..?


Een kip is ook een omnivoor.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 20-11-2013 19:14:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: Mijn hele jeugd heb ik bijna uitsluitend natuurlijk voedsel gehad. Mijn ouders (nu nog steeds) verbouwen bijna alles in hun groententuin. Kruiden worden allemaal zelf geplant, en geoogst.
Zuivel kregen we van de buurman die een grote koeienstal had, eieren van onze eigen kippen. En bijna al het vlees was zelf geschoten wild, of een zelf opgefokte koe.
Nu eet ik nog 1 x per week daar, maar smaakt wel heel erg anders dan in de supermarkt, waar ik tegenwoordig gedwongen boodschappen moet doen.
(terwijl ik wel al mn vlees bij de slager haal)
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 20-11-2013 19:24:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Olav:
Ten slotte: als MSG zo slecht was, waarom zijn er dan 1,4 miljard Chinezen?

Maar die zijn wel allemaal geel, komt misschien door MSG?
It's all a figment of imagination!
Op 20-11-2013 21:21:21 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
Chris de Boden:
Persoonlijk en daar ben ik een van de weinige in, denk ik dat varkensvlees een bron is van heel veel ellende, vooral van vetzucht.
Want waar wordt varkensvlees het meest gegeten? In het Westen en waar komt vetzucht het meest voor?, juist ja, in het Westen.


Er is niets mis met varkensvlees, integendeel.
Het behoort tot de "wit-vlees" soorten zoals ook gevogelte (bereid is het wit).
"Rood-vlees", zoals rund, geit, schaap of paard, bevat veel arachidonzuur dat het immuunsysteem aantast omdat het als Omega-6 vetzuur het gezonde Omega-3 vetzuur tegenwerkt.
Een cultuur als de Amerikaanse waar rundvlees met kruiwagens wordt genuttigd kenmerkt zich dan ook door een veelvoud aan kanker, met name dikkedarm-kanker (colon carcinoom).
In landen die eerst weinig of geen rundvlees aten (bijv. Japan) en waar ook weinig of geen darmkanker voorkwam, is na het introduceren van rundvlees darmkanker in verhouding met de hoeveelheid genuttigde runderen meegegroeid.

Dik wordt een mens overigens niet van vet of vlees maar van koolhydraten.
Als bewijs daarvoor komt wederom de USA in aanmerking.
Het lichaam zet koolhydraten om in glucose waarvan de balans wordt gereguleerd door adrenaline en insuline.
Overtollige glucose wordt in spieren en lever opgeslagen als glycogeen.
Is de opslagcapaciteit voor glycogeen vol, gaat het lichaam de resterende glucose en vetzuren omzetten tot vet.
En dat maakt dik.

Dat joden geen varkensvlees eten komt niet omdat hun god dat gedicteerd heeft maar lijkt eerder te zijn ingegeven door de vermaning van Mozes tegen het vertrekkend volk uit Egypte dat hun varkens de reis door de Sinaï niet zouden overleven en beter achtergelaten konden worden.
Varkens hebben net als de (niet-negroïde) mens een vrijwel haarloze en pigmentloze huid en kunnen vreselijk verbranden in zonlicht.
(bericht gewijzigd op 20/11/2013 21:36)
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 20-11-2013 21:28:55 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Ik weet niet precies waarom maar reumatologen ontraden het eten van varkensvlees.
Varkens lijken genetisch erg veel op mensen, het is bijna kannibalisme.
Is it electrickery?
Op 20-11-2013 21:51:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry: @albert-uno-piedra,
Ik ben dat voltalig met je eens, kijk maar naar het "Sonja Bakker dieet" die dicteert dat je alles mag eten behalve koolhydraten.
Die laatste toevoeging kan ik niet plaatsen, wat bedoel je hiermee?
albertunopiedra:
Varkens hebben net als de (niet-negroïde) mens een vrijwel haarloze en pigmentloze huid en kunnen vreselijk verbranden in zonlicht.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 20-11-2013 21:54:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
stoerecurry:
@albert-uno-piedra,
Ik ben dat voltalig met je eens, kijk maar naar het "Sonja Bakker dieet" die dicteert dat je alles mag eten behalve koolhydraten.
Die laatste toevoeging kan ik niet plaatsen, wat bedoel je hiermee?
albertunopiedra:
Varkens hebben net als de (niet-negroïde) mens een vrijwel haarloze en pigmentloze huid en kunnen vreselijk verbranden in zonlicht.


Je mag wel degelijk koolhydraten eten maar niet dagelijks met bakken tegelijk.
Er zit ook verschil tussen koolhydraten, suiker is ronduit slecht maar met een volkoren spelt-broodje is niets mis.

Omdat varkens niet tegen extreme zon kunnen, net als de meeste mensen die van nature geen overdosis pigment meetorsen, is een voettocht door de woestijn voor deze dieren een doodvonnis.
Mijn opmerking is een toelichting op het achterlaten van varkens bij de uittocht uit Egypte door de Joden.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 20-11-2013 22:09:38 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos:
Chris de Boden:
Persoonlijk en daar ben ik een van de weinige in, denk ik dat varkensvlees een bron is van heel veel ellende, vooral van vetzucht.
Want waar wordt varkensvlees het meest gegeten? In het Westen en waar komt vetzucht het meest voor?, juist ja, in het Westen.


Chris, ik denk dat je redenatie inderdaad wat simplistisch gesteld is.
In het westen zijn de meeste mensen met blond haar, dus van varkensvlees krijg je blond haar?
Een correlatie betekent niet dat er ook een causaal verband is.
Op 20-11-2013 22:21:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
Antilochos:
Chris de Boden:
Persoonlijk en daar ben ik een van de weinige in, denk ik dat varkensvlees een bron is van heel veel ellende, vooral van vetzucht.
Want waar wordt varkensvlees het meest gegeten? In het Westen en waar komt vetzucht het meest voor?, juist ja, in het Westen.


Chris, ik denk dat je redenatie inderdaad wat simplistisch gesteld is.
In het westen zijn de meeste mensen met blond haar, dus van varkensvlees krijg je blond haar?
Een correlatie betekent niet dat er ook een causaal verband is.


Klopt, in China en Z.O.-Azië wordt ook zeer veel varkensvlees gegeten en in die contreien is men veelal slank.
Dik worden is het gevolg van aanmaken en volstoppen van vetcellen, een proces dat wordt getriggerd door een verzadiging met glucose en glycogeen.
Over-voeding.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 20-11-2013 22:32:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Terwijl dit

"Ik denk dat varkensvlees best weleens echt schadelijk zou kunnen zijn, buiten mijn eigen opgedane ervaringen om uiteraard. Beter gezegd: Voor mij persoonlijk is het schadelijk, maar of dit ook in zijn algemeenheid geldt durf en kan ik niet te zeggen."

Niet gelezen werd???

Waarbij ik zeg dat het schadelijk zou kunnen(en dus niet 'is') en ook die laatste regel.

Het zal wel iets persoonlijks zijn dus, zijn we daar uit.

In mijn geval zou ik 2 dingen kunnen doen: Naar de dokter rennen met mijn klachten, die schrijft mij daar dus weer een pilletje voor(waarvoor ik hoogstwaarschijnlijk ook zelf moet dokken) of gewoon laten staan. De dokter wou destijds al een pilletje voorschrijven en toen heb ik gezegd: Ik pas mijn dieet wel aan, lijkt mij een gezondere optie en sinds dien eet ik geen varken meer en zijn de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen.
Ik denk dat optie 1 voor mij geen goede oplossing is, ik ga niet iets slikken om iets te kunnen eten, het laten staan en dus het aanpassen van mijn dieet is een betere optie .

Nog een reden om aan te nemen dat dit een persoonlijk geval is, is dat mijn problemen met het eten van varkensvlees ontstonden, nadat ik een half jaar met het drinken van alcohol gestopt was(ik was een behoorlijk zware drinker, ik zoop vooral veel bier). Ik denk eerder dat jaren zuipen gewoon mijn maag vertieft heeft, kan niet anders.
(bericht gewijzigd op 20/11/2013 23:32)
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 20-11-2013 23:18:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cocorico: Onderzoeken geloof ik wel in deze. Ik kan alleen uit persoonlijke ervaring vertellen dat ik direct doorheb wanneer ik iets gegeten heb met Ve-tsin erin. Ik krijg hartkloppingen, benauwd, druk op de borst en voel me erg opgejaagd. Nadat ik dit een paar keer had gehad ben ik producten gaan uitsluiten en heb ik proefondervindelijk ontdekt dat ik deze reactie ALTIJD heb zodra er MSG in een product zit. Alleen de mate waarin scheelt, en als ik bij de toko een broodje haal heb ik er veel meer last van. Zo erg, dat ik dat links laat liggen. Dit omdat ik dit eens besproken heb daar ( ik woonde er boven, foute boel dus haha ) en ze mij vertelden dat ze het eigenlijk gewoon als zout gebruiken. Dus een véél hogere dosering dan in een gemiddeld fabrieksproduct, en niet die 1/10e gram wat in het artikel staat.

Nogmaals, dit is alleen eigen ervaring en kan ik niet met onderzoek onderbouwen. Ik weet alleen dat het voor mij persoonlijk de grootste rommel is.
Ken uzelf, dan zult u het universum en de goden kennen
Op 21-11-2013 0:40:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Cocorico:
Krijg jij er ook zo'n gigantische dorst van???

Ik wel iig, als ik Ve-tsin binnen heb gekregen heb ik voor de rest nergens last van tot zover ik weet, maar ik krijg er wel altijd ontzettend veel dorst van.

Nu eet ik doorgaans geen eten van die Amerikaanse fastfood multinationals zoals McDonalds enzo. Maar als ik daar wel zou eten, dan krijg ik ook altijd ontiegelijk veel dorst. En of het nou MC is of Burgerking of weet ik veel welke keten, ik krijg er gegarandeerd dorst van.

Eet ik bij mij favoriete snackbar die op de Franselaan te R'dam zit, een patatmaaltijd(patatje pindasaus met 1a2 snacks, meestal kaassoufle's, want daar ben ik dol op en een chocomelletje), dan heb ik werkelijk nergens last van.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 21-11-2013 1:10:40 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar: Mijn conclusie over varkensvlees is hetzelfde, sinds eind vorig jaar ben ik daar zoveel mogelijk mee gestopt. Mijn spijsvertering en huid ervaren de grootste klapper als gevolg van het eten van varken.

Verder haalde mijn broertje laatst zijn verslaving aan door het eten bij die all-you-can-eat sushi-tenten. Das ongetwijfeld de Ve-Tsin...
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 21-11-2013 17:08:05 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
Chris de Boden:

Ik eet wel vrij gevarieerd, 1 tot 3 keer in de week een Hollandse prak, 1 tot 3 keer in de week pasta, 1 tot 3 keer in de week een rijstgerecht en 1 keer in de week makkelijk en dat varieert van een frietje tot pizza, broodje omelet met kaas tot (vers bereidde(ik weet een goed adresje hierzo ))Turkse pizza, shoarma...
.


Nou, dat klinkt lekker Chris!
Voor wat betreft de Ve-Tsin eet je dan per 2 à 3 maaltijden:

aardappelen: 0,4 gram
pasta 0,03 gram
spaghettisaus 0,35 gram
parmezaanse kaas 0,34 gram
pizza 0,9 gram*
broodje omelet met kaas 0,22 gram
frietje 0,4 gram
stukje kipfilet erbij? 1,2 gram
broccoli? 0,24 gram
portie witte bonen in tomatensaus erbij? 0,17 gram
een gebakken, rijp biefstukje**? 0,14 gram
vier boterhammen: 0,11 gram

totaal: 4,5 gram Ve-Tsin, terwijl je niets hebt toegevoegd.

*) Zowat alles in een pizza bevat van nature ve-tsin: puree van rijpe tomaten, salami, kaas, olijven, chamignons. Dat maakt de pizza zo hartig. Zelfs zonder vlees smaakt een pizza zo hartig als vlees. Dat komt door de Ve-Tsin.

**) door het rijpen van vlees ontstaat uit de gluten vanzelf glutaminezuur. Natuurlijke Ve-Tsin dus. Dat maakt een rijpe biefstuk lekkerder dan een verse biefstuk.
(bericht gewijzigd op 21/11/2013 21:36)
Op 21-11-2013 21:24:26 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cocorico: Het feit dat MSG in natuurljke vorm in allerlei voedingsmiddelen voorkomt wil natuurlijk niet zeggen dat het nog steeds zo onschuldig of zonder gevolgen is als het kunstmatig in een veelvoud wordt toegevoegd. Keukenzout is ook heel natuurlijk, maar doe ineens 20x zoveel zout in producten en je krijgt ook hartkloppingen. Suikers idem.

Ook de stelling dat MSG veilig is omdat er 1,4 miljard chinezen zijn gaat natuurlijk ook nergens over. De chinese keuken is heel anders dan wat je hier op iedere hoek haalt. De westerse keuken is verziekt met een fastfood cultuurtje waarbij er minder en minder echte ingredienten worden gebruikt en dit wordt opgeleukt met middeltjes als MSG waardoor het nog steeds even lekker is. Maar dus totaal niet meer op het origineel lijkt, en al helemaal niet zonder gevolgen is.
Ken uzelf, dan zult u het universum en de goden kennen
Op 21-11-2013 22:29:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar: Kortom, nog steeds hetgeen Olav aanhaalt. Natuurlijke stoffen hoeven geen probleem te zijn, je eet geen 15 kilo kaas per dag. Additieven zijn evenmin een probleem als je weet dat je het eet. Onze voeding heeft een drastische verandering nodig als het gaat om informatie. Er is genoeg te vinden, maar of iedereen voldoende weet wat je eet?
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 22-11-2013 0:21:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Olav:
Chris de Boden:

Ik eet wel vrij gevarieerd, 1 tot 3 keer in de week een Hollandse prak, 1 tot 3 keer in de week pasta, 1 tot 3 keer in de week een rijstgerecht en 1 keer in de week makkelijk en dat varieert van een frietje tot pizza, broodje omelet met kaas tot (vers bereidde(ik weet een goed adresje hierzo ))Turkse pizza, shoarma...
.


Nou, dat klinkt lekker Chris!
Voor wat betreft de Ve-Tsin eet je dan per 2 à 3 maaltijden:

aardappelen: 0,4 gram
pasta 0,03 gram
spaghettisaus 0,35 gram
parmezaanse kaas 0,34 gram
pizza 0,9 gram*
broodje omelet met kaas 0,22 gram
frietje 0,4 gram
stukje kipfilet erbij? 1,2 gram
broccoli? 0,24 gram
portie witte bonen in tomatensaus erbij? 0,17 gram
een gebakken, rijp biefstukje**? 0,14 gram
vier boterhammen: 0,11 gram

totaal: 4,5 gram Ve-Tsin, terwijl je niets hebt toegevoegd.

*) Zowat alles in een pizza bevat van nature ve-tsin: puree van rijpe tomaten, salami, kaas, olijven, chamignons. Dat maakt de pizza zo hartig. Zelfs zonder vlees smaakt een pizza zo hartig als vlees. Dat komt door de Ve-Tsin.

**) door het rijpen van vlees ontstaat uit de gluten vanzelf glutaminezuur. Natuurlijke Ve-Tsin dus. Dat maakt een rijpe biefstuk lekkerder dan een verse biefstuk.


Maar van een dergelijke hoeveelheid krijg ik ook totaal geen last, maar op de hoeveelheden die Smak Mickey, Burger Queen enzo toevoegen, reageert zelfs dat goddelijke lichaam van mij negatief
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 22-11-2013 1:53:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Proficiat Olav, een prachtig leerzaam blog.
Wist ik allemaal nog niet.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 22-11-2013 16:25:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
Cocorico:
Het feit dat MSG in natuurljke vorm in allerlei voedingsmiddelen voorkomt wil natuurlijk niet zeggen dat het nog steeds zo onschuldig of zonder gevolgen is als het kunstmatig in een veelvoud wordt toegevoegd. Keukenzout is ook heel natuurlijk, maar doe ineens 20x zoveel zout in producten en je krijgt ook hartkloppingen. Suikers idem.


Goed dat je suiker aanhaalt, en zout.

Zout is absoluut onmisbaar voor ons lichaam. Het was ooit zo kostbaar dat zelfs ons salaris ernaar is vernoemd. Maar ook hier geldt de Wet van Parecelsus: alles is giftig en niets is giftig, de dosis bepaalt het vergif. Dosis Facit Venenum. Eet elke dag drie kilo spinazie en je wordt gegarandeerd ziek (er zit veel Nitraat in, dat in ons lichaam worden omgezet in Nitriet). Knabbel een hele nootmuskaat op en behalve een trip door de kosmos heb je ook te maken met de bewezen kankerverwekkende stof Safrol (genoemd naar Sassafras).

Ons keukenzout is Natriumzout (Natriumchloride) en we eten er steeds meer van; vier keer meer dan goed voor ons is. Minderen dus. Kaliumzout (Kaliumchloride) is veel minder schadelijk (eet maar eens een zakje zoute drop, gaat allemaal goed, zelfs met toegevoegde salmiak - Ammoniumchloride), maar het is minder "zout" van smaak. Ook MSG is een zout (een metaal-ion met een zuurrest), maar dan zonder de zoute smaak. Een gunstig effect van kleine MSG-toevoegingen is dat er minder keukenzout nodig is om een gerecht toch lekker te laten smaken.

Suiker is een koolhydraat dat in het lichaam als brandstof dient. Wie een sportprestatie moet leveren heeft baat bij suiker. Wie het rustig aan doet heeft schade van suiker. Suiker levert dan meer energie dan we kunnen verbruiken en we worden achtereenvolgens onrustig en uiteindelijk heel erg dik. Al die overvette ADHD-kinderen zitten misschien wel vol met Coca-Cola en gesuikerde mueslirepen. Geraffineerde suiker verstoort bovendien onze mineralenhuishouding, net zoals gedestilleerd water. Ook dat breekt mineralen af.

Zo, en nu een sigaretje.

(bericht gewijzigd op 22/11/2013 21:28)
Op 22-11-2013 21:11:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
marian:
Ik heb zelf een keer een reactie gehad vanwege Ve-Tjin toen ik ergens vietnamees ging eten met mijn partner. Vermoedelijk zat er een te grote hoeveelheid van dat spul in de haaievinnensoep, want het begon toen ik die op had. Zweten, ik voelde mijn hart extra hard kloppen en ook bepaalde aderen voelde ik meekloppen. Mijn partner dacht nog dat het kwam omdat we de hele dag buiten waren geweest en ik een beetje te snel had gegeten. Net toen het bij mij wat af begon te zakken begon hij erg wit te zien Ik voel me misselijk zei hij, en hup weg was ie naar het toilet!


Wat naar!
Maar hoe weet je zo zeker dat het door de Ve-Tsin kwam?

Haaievinnensoep:
-water
-visbouillon
-gesneden kip
-losgeklopt ei
-zwarte en rode peper
-scheut chinese wijn
-papje van tapiocabloem
-gesneden lente-ui
-geen haai

De soep bevat zondermeer MSG als de kok bouillonblokjes gebruikt. Als hij zelf visbouillon maakt komen er oude graten en koppen aan te pas en dat kan misgaan. De kip kan een boosdoener zijn als hij te lang rauw in de warme keuken ligt of niet goed is doorgekookt. Misschien is de soep matig warm gehouden ofwel op kweek gezet. Misschien was de kok wel verkouden en heeft hij in je soep staan niezen of is de afwashulp per ongeluk met zijn vinger door het toiletpapiertje geschoten.

Kortom: je denkt dat het de Ve-Tsin was maar weet je dat wel zeker?
(bericht gewijzigd op 22/11/2013 21:46)
Op 22-11-2013 21:43:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Olav:


Haaievinnensoep:
-
-
-
-
-
-
-geen haai


zo droog.
It's all a figment of imagination!
Op 22-11-2013 21:47:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Ik geloof ook nooit dat ve-tsin zo sle ht is. Ik heb er zelf nooit enige reactie op gemerkt.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 23-11-2013 23:52:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sinbad: Ve-tsin is niet slecht, maar de kok die het gebruikt wel.
Ve-tsin is een ideaal goedje om te verbergen dat je niet kunt koken.
In mijn Indonesische schoonfamilie is dat goedje zwaar verboden, mijn schoonmoeder draait door als je er alleen al over praat, een nieuwe echtgenote voor een van haar zonen moet voor het huwelijk plechtig beloven die witte korrels nooit te gebruiken.
Ik had eens voor de gein zo'n potje gekocht en pontifcaal in haar keuken gezet, komt haar broer oom Pino binnen en ziet dat potje, breek de pleuris uit niet normaal, heb het uiteindelijk kunnen sussen door toe te geven dat het weer een van mijn kut-grapjes was.
100 km is niet ver behalve als je het moet lopen
Op 28-11-2013 16:10:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: De beste smaakversterker die ik ken? Jus. Vleesjus in een kuiltje in de boerenkool. En gehaktballenjus, daar wordt het helemaal lekker van. Mmmmm..
You don't know what you've got until it's gone...
Op 28-11-2013 17:19:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lm:
Veteo:
De beste smaakversterker die ik ken? Jus. Vleesjus in een kuiltje in de boerenkool. En gehaktballenjus, daar wordt het helemaal lekker van. Mmmmm..


Kook jij vanavond?
Don't take life so seriously, it's not like you're going to get out alive.
Op 28-11-2013 17:39:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
Sinbad:
Ve-tsin is niet slecht, maar de kok die het gebruikt wel.


Zoals ik al zei!
Indien een gerecht "lekkerder" gemaakt moet worden met ve-tsin, heeft de kok niet zijn best gedaan.

Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 28-11-2013 22:11:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
Veteo:
De beste smaakversterker die ik ken? Jus. Vleesjus in een kuiltje in de boerenkool. En gehaktballenjus, daar wordt het helemaal lekker van. Mmmmm..


De lekkerste vleesjus krijgt zijn smaak (geur) door de aanwezigheid van zwavelwaterstof. Dat is knap giftig: de onschadelijke concentratie ligt op zo'n 3 ppm in lucht - dus 3 kubieke millimeter per kubieke meter.

Boven bijvoorbeeld een pan verse kippensoep of runderbouillon ruik je veel meer dan de toegelaten concentratie Zwavelwaterstof. Volgens de Arboregels mag dus niemand onbeschermd hele dagen met kippensoep werken, zoals in de fabriek. Daar worden de dampen gelukkig afgezogen.

Dat bedoel ik met de Wet van Parecelsus. Alles is giftig, niets is giftig, de dosis bepaalt het vergif.
Op 30-11-2013 21:58:49 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav:
A3aan v.d.B.:
Sinbad:
Ve-tsin is niet slecht, maar de kok die het gebruikt wel.


Zoals ik al zei!
Indien een gerecht "lekkerder" gemaakt moet worden met ve-tsin, heeft de kok niet zijn best gedaan.Is dat zo?

Ve Tsin wordt beschouwd als de vijfde smaak. Naast zuur, zoet, zout en bitter is er namelijk nog de vrij ongrijpbare smaakbeleving "hartig".

Natuurlijk kan je zeggen dat de kok die azijn over de salade sprenkelt of de banketbakker die suiker in de slagroom doet gewoon niet goed genoeg zijn, maar intussen voegen ze net dat beetje smaak toe waardoor het gerecht "af" is. Slagroom zonder suiker en sla zonder Balsamico zijn goed te eten hoor. Maar mét is lekkerder.

Overigens: te veel zoet en te veel zuur is weer net zo schadelijk als te veel .... Ve Tsin.
(bericht gewijzigd op 2/12/2013 22:17)
Op 02-12-2013 22:15:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Olav:

Natuurlijk kan je zeggen dat de kok die azijn over de salade sprenkelt of de banketbakker die suiker in de slagroom doet gewoon niet goed genoeg zijn, maar intussen voegen ze net dat beetje smaak toe waardoor het gerecht "af" is. Slagroom zonder suiker en sla zonder Balsamico zijn goed te eten hoor. Maar mét is lekkerder.


Nog zoiets vreemds: een toefje gemberpoeder door de satehsaus

Vreemd, maar zoooo lekker MMMMMMmmm


(bericht gewijzigd op 2/12/2013 22:34)
It's all a figment of imagination!
Op 02-12-2013 22:34:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
Olav:
A3aan v.d.B.:
Sinbad:
Ve-tsin is niet slecht, maar de kok die het gebruikt wel.


Zoals ik al zei!
Indien een gerecht "lekkerder" gemaakt moet worden met ve-tsin, heeft de kok niet zijn best gedaan.Is dat zo?

Ve Tsin wordt beschouwd als de vijfde smaak. Naast zuur, zoet, zout en bitter is er namelijk nog de vrij ongrijpbare smaakbeleving "hartig".

Natuurlijk kan je zeggen dat de kok die azijn over de salade sprenkelt of de banketbakker die suiker in de slagroom doet gewoon niet goed genoeg zijn, maar intussen voegen ze net dat beetje smaak toe waardoor het gerecht "af" is. Slagroom zonder suiker en sla zonder Balsamico zijn goed te eten hoor. Maar mét is lekkerder.

Overigens: te veel zoet en te veel zuur is weer net zo schadelijk als te veel .... Ve Tsin.


Of dat zo is, in mijn beleving wel. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat, gedurende de tijd dat ik niet rookte, heb het vijf jaar volgehouden, mijn smaakpapillen beter hun werk konden doen.

Wij, jawel, Vrouwe A3aan en ik, koken zonder zout. Dat is voor menigeen "flauw", ik raad het iedereen aan. Vaak is de eerste hap een droog stuk aardappel, en echt, je proeft hoe de aardappel smaakt, en ja, het kan wel eens tegenvallen.

Wij hebben een oude kast die o.a. als kruidenkast wordt gebruikt. De geur die je te gemoed komt als je een deur opendoet laat zich moeilijk beschrijven, héérlijk. Het hangt uiteraard van hetgeen bereidt wordt welke potjes met kruiden worden gepakt, naast de verse kruiden uit de tuin om een maaltijd de smaak te geven die gewenst wordt.

Er wordt nimmer Ve-Tsin toegevoegd, wij hebben het niet in huis, moet iets wat "hartiger" zijn, dat doe ik alleen bij andijvie, voeg ik, op de groente op het bord, een weinig zout toe. Voor het overige is zout, laat staan Ve-Tsin, overbodig, de al gebruikte kruiden zijn uitstekend in staat de maaltijd tot een, dagelijks, feest te maken.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 03-12-2013 0:02:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A3aan v.d.B.:
psixty4:
Olav:

Natuurlijk kan je zeggen dat de kok die azijn over de salade sprenkelt of de banketbakker die suiker in de slagroom doet gewoon niet goed genoeg zijn, maar intussen voegen ze net dat beetje smaak toe waardoor het gerecht "af" is. Slagroom zonder suiker en sla zonder Balsamico zijn goed te eten hoor. Maar mét is lekkerder.


Nog zoiets vreemds: een toefje gemberpoeder door de satehsaus

Vreemd, maar zoooo lekker MMMMMMmmmDat vinden wij niet vreemd, gember thee mjam. Mijn vader nam zo nu en dan een groene pot, ik meen achtkantig ? voor mijn moeder mee, ook ik mocht daar graag een stukje van smullen.

Vrouwe A3aan en ik stonden eens in "onze" groentewinkel, een van de verkopers was rauwe gember aan het schoonmaken. Ik zei dat ik gember erg lekker vond en, eer ik het wist, stopte hij een stuk rauwe gember in mijn mond, vluchtte achter de toonbank en, samen met zijn broers keken zij hoe ik reageerde.

Ze bleven kijken, maar ja, dan kent men mij niet, geen reactie mijnerzijds, gewoon kauwen en, met brand in de bek, doen of je neus bloed. Was wel lollig. heb er geen schadelijke gevolgen van ondervonden.
Denkt, aleer gij doende zijt, en doende, denkt dan nog. (Guido Gezelle)
Op 03-12-2013 0:16:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden